Torpil Yapıldı Diyenler Torpil Yapılmasını İsteyenlerdir

Torpil Yapıldı Diyenler Torpil Yapılmasını İsteyenlerdir

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, TYÇP kapsamında 2 bin kişinin işe alımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, Rize’de Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP) kapsamında çekilen kura sonucu iş sahibi olmaya hak kazanan adayların 1 Mart 2013 tarihi itibariyle işe başladığını açıkladı. Kiraz, “2012 yılında 3 bin kişi istihdam edilen 2013 yılı TYÇP’nin ilk bölümü olan 2 bin kişilik uygulaması 1 Mart itibariyle kuralar çekilmek süretiyle başlatılmıştır. Bu kadronun Rize’ye alınmasında bize yardımcı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e, Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı’ya, özellikle Milletvekilimiz Hasan Karal’a ve İş Kurumu Genel Müdürümüz Nusret Yazıcı’ya İş-Kur il müdürü olarak teşekkürlerimi arz ediyorum.” dedi.

Konu hakkında açıklamada bulunan Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, TYÇP kapsamında Rize’de 37 kurumda 9 ay çalıştırılmak üzere işe alınacak 2000 kişi için 29 Ocak – 4 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen başvurularda 10 bin 18 kişinin başvuruda bulunduğunu ancak gerçek başvuru sayısının 8 bin 876 olduğunu ifade etti. İl Müdürü Kiraz, aradaki bin 717 kişilik farkın 575 kişinin aynı anda birden çok yere başvuruda bulunmasından kaynaklandığını ve bu 575 kişinin 1717 kişilik bir başvuru sayısının oluşmasına neden olduğunu açıkladı. Kiraz, başvuruda bulunan 8 bin 876 kişiden 4 bin 893’ünün erkek, 3 bin 983’ünün  ise kadın olduğunu ifade ederek, “Özellikle bayanlardan iş gücüne katılım hususunda yoğun bir talep alınmıştır. Bugünlerde bu kadronun temini bizim için bir can simidi olmuştur. İş gücüne katılım açısından ilk defa işsizlik kaydı yaptıran kişi sayısı, örnek olarak merkezde 760, Güneysu’da 60, Pazar’da 180 ve Çayeli’nde 312 kişi şeklinde gerçekleşti. Toplamda bin 946 kişi hiç kaydı yokken İş Kur’a kayıt yaptırmış oldu. 8 bin 876 kişinin içinde 651 kişi daha önce SGK’lı, BAĞ-KUR’lu veya emekli-dul-yetim maaşı alırken yeni bir iş bulmak için kayıt yaptırdı. Bu rakam içinde kura sonrası iş hakkı elde eden 145 kişi oldu. Bu kişilerden işsizliğini ispat edenler işe yerleştirildi. Şuan bu kura çekiminde hak kazanan SGK’lı veya BAĞ-KUR’lu olan ve iş beğenmeme sonucu katılım sağlamayanlardan %15-20 civarında bir açık kadro oluştu. Bu açık kadroya daha önce İş Kurumuna gelip iş arayanlar ve o listede bulunan müracaatçılar arasından yerleştirilme yapıldı. 1 Mart itibariyle 8 bin 876 kişi içinden seçilen 2 bin kişi iş başı yapmış ve 37 kurumda TYÇ programı başlamış durumdadır.


TYÇP uygulamalarında 250 kişilik bir kontenjan ayrılan kuruma 2 milyon 751 bin TL.,  100 kişilik bir kontenjan ayrılan kuruma 1 milyon 105 bin TL, 50 kişilik bir uygulamada 557 bin TL İşkurumuzun katkısı  olmaktadır.”

Kuraya girip de çıkmayanlar arasında bu işin farklı şekillerde ve kuralarda torpil yapıldığı şeklinde Rize’de bir takım çevrelerce asılsız ve gerçekle uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan konuşmaların yapıldığını kaydeden Kiraz, İŞKUR İl Müdürü olarak 2 bin kişinin belirlenmesi yönünde yüzde 20’lik bir hakkı olmasına rağmen bu hakkı kullanmadığını ifade ederek,  “Bu konuşmaların dedikodu oluşması için yapıldığını düşünüyorum. Kuralar noter huzurunda çekilmiştir. Boşalan kadrolara yönelik bizzat İş Kurumunun kontrolü altında İş Kurumuna kayıtlı ve buraya müracaat edenler arasından en uygun olanlar seçilmiştir. 2 bin kişinin %20’sinin belirlenme hakkı İş kurumunun olmasına rağmen kimsenin hakkına girmemek için biz bu hakkımızı kullanmadık ve hepsinin kurada belirlenmesini istedik. Fakat iş hakkı elde edipte iş beğenmeme veya başka sebeplerden dolayı boş kalan kadrolara yönelik İş Kurumuna sürekli iş aramak suretiyle gelen ve müracaat kayıtları içinde bulunanlardan istihdam edilmektedir. Bu noktada da şuanda program son haline gelmiş durumdadır. Bu yüzden dışarıda konuşulanların gerçekle bir ilgisi olmadığını kurum il müdürü olarak açıkca söyleyebilirim. Gönül isterdi ki müracaat eden bütün vatandaşlarımıza bu anlamda bir iş sağlayabilelim veya 2 bin kişi değil de keşke daha fazla kişiye iş imkanı sağlayabilsek ama bununda mümkünü yok. Dolayısıyla birisi kazanacak birisi kaybedecek bu mantığı kabul etmek zorundayız.” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: Bu anlamda ben İş Kurumu Rize İl Müdürü olarak iş hakkı kazanmış vatandaşlarımızın bu işlerin kıymetlerini bilmelerini onun dışındaki vatandaşlarımızın da her zaman yanlarında olduğumuzu, kapımızın açık olduğunu illa bu iş için değil bir başka işle alakalı oluşabilecek şartlarda bizim her zaman Rizeli hemşerilerimizin yanlarında olduğumuzu bilmelerini isterim. Hemşerilerimizin sorunlarını her zaman dinliyor ve bundan sonra da dinlemeye devam edeceğiz. Ayrıca bu sorunların çözüm yollarını da araştırıyoruz. Bunun örneği de 2 bin kişilik TYÇP programıdır.

İŞKUR Rize İl Müdürü Hasan Kiraz açıklamasının devamında İş Kurumunun kayıtlı iş gücü ve işsizleri hakkında bazı bilgiler vererek yapılan bu uygulamanın bazı kazanımları da beraberinde getirdiğini söyledi. Kiraz, Rize’de daha önce 17 bin civarlarında seyreden kayıtlı işsiz sayısının TYÇP başvuruları dolayısıyla 18 bin 467’e yükseldiğini belirterek bunların 10 bin 108’inin erkek, 8 bin 359’unun ise kadın olduğunu açıklayarak öğrenim durumlarına göre Rize’de en çok iş sahibi olmak isteyen grubun ilköğretim okulu mezunları olduğunu kaydetti. Kiraz, okul seviyesine göre bakıldığında ilköğretim mezunu olanların 5 bin 586’sı erkek, 4 bin 24’ü kadındır. Toplamda kayıtlı işsizlerimizden 9 bin 610 kişisi ilköğretim mezunudur. Ortaöğretim mezunu olanların 2 bin 844’ü erkek, 2 bin 385’i ise kadındır. Toplamı ise 5 bin 229 kişidir. Yüksek lisans yapan kayıtlı işsiz sayımız erkeklerde 14, kadınlarda 13 olmak üzere 27 olduğunu açıkladı.

Kayıtlı iş gücü sayısının  TYÇP ilanı öncesi 25 bin dolayında olduğunu ifade eden İŞKUR Rize İl Müdürü Kiraz, TYÇP başvuruları sonrası bu sayının 26 bin 895’e yükseldiğini belirterek;  “Bu rakamın 11 bin 382’sini bayanlar, 15 bin 513’ünü ise erkeklerden oluştu. Başvurulardan işe yerleştirme sayımız 2012 sonu itibariyle, ilköğretim mezunu olan erkeklerde 403 kişi işe yerleştirilmiştir. Kadınlardan da 68 kişidir. Ortaöğretim içinde 183 kişi erkek, 56 bayan işe yerleştirilmiştir. Ön lisans mezunu olup iş arayan ve işe yerleştirdiğimiz erkek sayısı 46, kadın sayısı da 12’dir. Toplamda ise 642 kişi erkek, 141 kadın ve genel toplamda 783 kişiyi biz 2012 yılı içinde TYÇP uygulamalarının dışında işe yerleştirdik. Şuanda çok dinamik bir yapıda çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın işsizlikle alakalı sorunlarını en aza indirmek için 12 iş ve meslek danışmanımızla piyasaya açılıyor, piyasadaki işverenlerimizle bire bir görüşüyor, onların açık iş ilanlarını alıyor daha sonrada İş Kur Rize internet portalında herkesin ulaşabileceği şekilde ilana çıkıyoruz. Danışmanlarımız vasıtasıyla da işsizlerimize ulaşıyoruz. İş ilanlarına uyan vatandaşları iş ile buluşturuyoruz.” dedi.

2012 yılında 3 bin kişi istihdam edilen 2013 yılı TYÇP’nin ilk bölümü olan 2 bin kişilik uygulama 1 Mart itibariyle kuralar çekilmek süretiyle başlatılmıştır. Bu kadronun Rize’ye alınmasında bize yardımcı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik’e, Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcı’ya, özellikle Milletvekilimiz Hasan Karal’a ve İş Kurumu Genel Müdürümüz Nusret Yazıcı’ya İş-Kur il müdürü olarak tekrar teşekkürlerimi arz ediyorum. TYÇP kapsamında iş başı yapan vatandaşlarımızın Kurumlarımıza faydalı çalışmalar yapacaklarını umuyorum. Belediyelerimizde iyi hizmetler olacağını düşünüyorum. Bu kadronun iyi değerlendirileceğini, Rize ve ilçelerindeki tüm kurumlarımızafayda sağlayacağını düşünüyorum. TYÇP çalışanlarımıza hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.