Türk Çay Sektörü İç Pazar İhtiyacını Karşılıyor

Türk Çay Sektörü İç Pazar İhtiyacını Karşılıyor

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'nin ihtiyacı olan yaklaşık 265 bin tonluk çayı, bu yıl tekrar üretebileceklerini net olarak gördüklerini söyledi.

 Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'nin ihtiyacı olan yaklaşık 265 bin tonluk çayı, bu yıl tekrar üretebileceklerini net olarak gördüklerini söyledi.

 
Çay İhtisas Borsasında gerçekleşen ürün satışına, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Reşat Kasap, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ile çay sanayicileri katıldı.
 
İhtisas Borsasında 170 bin kilogram kuru çay, açık artırma usulüyle alıcı buldu.
 
Erdoğan, satışın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk çay sektörünün hayalinin gerçek olduğunu belirtti.
 
Türk çayında bu yıl dalgalanmalar olduğuna değinen Erdoğan, "Birinci sürgünde yaş çayda 50 bin, kuru çayda ise 10 bin tonluk bir ürün kaybı yaşanmıştı. Bununla birlikte üründe ise yüksek kalite bir üretim yaptık. İkinci sürgünde ise yapılan üretime bakıldığında birinci sürgündeki ürün eksikliğini kapatacağımız görünüyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan yaklaşık 265 bin tonluk çayı bu yıl tekrardan üretebileceğimizi net olarak görmekteyiz." diye konuştu.

 
Erdoğan, Çay İhtisas Borsasında satışların istikrarlı şekilde devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 
 
"Geçtiğimiz hafta 250 bin kilogram, bu hafta ise 170 bin kilogramlık bir satış gerçekleşti. Üretimin yoğun olduğu dönemlerde satışlar kimseyi yanıltmasın. Üretim döneminin ardından çok daha verimli bir satış dönemi yaşanacaktır. İnşallah çıkacak yasa ile süreç çok daha net oturacaktır. Bu sistem üretici ile satıcı arasında köprüyü kuracaktır. Kaliteyi yukarı çekerek herkesin kazanmasını ve kalitenin artmasını sağlayacaktır. Bir kilogramdan 350 bardak dem alırken kaliteyi yukarı çıkardığımızda 500-550 bardaklara ulaşacaktır."
 
Bu yılın ilk yedi ayında yaklaşık 4 bin ton ihracat yapılırken 10 bin tonluk bir ithalatın olduğuna değinen Erdoğan, her şeye rağmen çayda dışa bağımlılığın olmadığını, Türkiye'deki üretimin tüketimi karşıladığını söyledi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.