Türkiye'nin en pahalı doğalgazı İstanbul'da

Türkiye'nin en pahalı doğalgazı İstanbul'da

Doğalgaz zammı faturalara farklı yansıdı..

BOTAŞ'ın doğalgaza yaptığı zammı, dağıtım şirketleri farklı oranlarda abonelere yansıtıyor. Yeni ayarlamanın ardından 1 metreküp doğalgaz 85 kuruş ile en pahalı İstanbul Bahçeşehir'de satılırken, en düşük fiyat 71 kuruş ile Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde. Fiyat farkının sebebi ise dağıtım şirketlerinin belirlediği birim hizmet amortisman bedelleri..
ZAM FATURALARA FARKLI YANSIDI

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ), yaklaşık 3 yıl aradan sonra doğalgaz fiyatlarına yaptığı yüzde 12-15 oranındaki zam, abonelerin faturalarına farklı oranlarda yansıdı.
EN PAHALI İSTANBUL'DA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre zam sonrası 1 metreküp doğalgaz 85 kuruş ile en pahalı İstanbul-Bahçeşehir'de satılmaya başlandı. Bu bölgeyi 83,8 kuruş ile İstanbul İGDAŞ Bölgesi izliyor. Pahalı fiyatta ikinci sırayı Ankara alıyor. Ankaralılar Başkent Doğalgaz'dan aldıkları gaza 82 kuruş öderken, bu rakam Sakarya'da 79 kuruş.
EN UCUZ DOĞALGAZ

En ucuz ise 71 kuruş ile Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde satılıyor. Doğalgaz dağıtım şirketleri, EPDK'nın yaptığı şehir için gaz dağıtım ihalelerini rekabetçi bir ortamda kazandı. Bazı illerde çok düşük verilen birim hizmet amortisman bedeli, bazı illerde sıfır bedel oldu. Özel şirketlerin sert rekabetle kazandığı ihaleler, faturalara birim hizmet amortisman bedelinin de farklı yansımasına sebep oldu. Bu durum, doğalgaz zamlarının da faturalara ayrı yansımasına yol açıyor.
8 YILLIK SÜRELER DOLMAYA BAŞLADI

Öte yandan, şehir içi doğalgaz dağıtım şirketlerinin abonelerden aldığı birim hizmet amortisman bedellerinde (BHAB) 8 yıllık süreler dolmaya başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), süresi dolan bölge ve şirketler için yeni birim hizmet amortisman bedellerini açıklayacak. Sekiz yıllık süreyi ilk dolduran şirket Kayseri oldu. Konya'nın da süresi 5 Aralık'ta sona eriyor. Enerji Üst Kurulu, yatırım planlamalarını da dikkate alarak iki şehir için 1 Ocak 2012 tarihine kadar birim hizmet amortisman bedellerinin aynen devam etmesine karar verdi. Kurul, ocak ayından itibaren bu şirketlerin abonelerden alacağı yeni birim hizmet amortisman tutarını belirleyecek. Dağıtım şirketleri için yeni belirlenecek birim hizmet amortisman bedelleri doğalgaz fiyatlarını artıracak. Sektör kaynaklarına göre yeni tarifeler yüzde 2-10 civarı bir fiyat artışına sebep olacak.

EPDK'nın üzerinde çalıştığı konu, tüketicilerin mağduriyetine veya zora girmesine sebep olan şirketlerin yatırım bedellerinin, 10-15 yıllık bir dönemde geri alınmasını sağlayacak bir tarife oluşturmak. Üst kurulun, çalışmasını kısa sürede tamamlaması tahmin ediliyor. (Zaman)

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.