Yaş Çayda Taban Fiyat Çalışmaları

Yaş Çayda Taban Fiyat Çalışmaları

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, "Bu yıl yaş çay kilogram taban fiyatını, desteklemeyle 2 lira olarak talep etmekteyiz.

 Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, "Bu yıl yaş çay kilogram taban fiyatını, desteklemeyle 2 lira olarak talep etmekteyiz." dedi.

Paliç, odada düzenlediği basın toplantısında, 2016 yılı yaş çay kampanyasının mayıs ayının ilk haftasında başlayacağını belirterek, bir çok yerde yaş çayın toplanma aşamasına geldiğini söyledi.

Ziraat Odaları olarak her yıl yaş çay taban fiyatını belirlemek için sivil toplum kuruluşları ve meclis üyeleriyle fiyat konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Paliç, "Bu yıl enflasyon ve ekonominin şartlarını göz önünde bulundurarak yaş çay taban fiyatını, desteklemeyle 2 lira olarak talep etmekteyiz." diye konuştu.

Paliç, geçen yıl yaş çay kilogram taban fiyatını desteklemeyle 1 lira 75 kuruş olarak talep ettiklerini belirterek, "Biz tamamen devletimizin vereceği rakamlara yakın olsun istedik. Amacımız muhalefet etmek değil, üreticimize de bir şey kazandırmak. Aşırı hayallerin bir önemi yok. Gerçekçi olma açısından bu rakamı tespit ettik. İnşallah devletimiz talep ettiğimiz bu rakamı dikkate alır." ifadelerini kullandı.

Yurt dışından kaçak çayın gelmesini önleyecek tedbirlerin alınması ve çaydaki prim desteğinin artırılmasını talep ettiklerini kaydeden Paliç, şöyle devam etti: 

Bunun faydası hem özel sektöre destek hemde ÇAYKUR'a çay veren üreticiye destek olacağı düşüncesindeyiz. Yaş çay kampanyası sürecinde kalite çay işlememiz için izdihama uğramadan üreticilerimizin özellikle de il dışında olanların bir an önce çay toplamalarını istiyoruz. Erken çaya başlamaları kendi menfaatlerine olacaktır. Üreticilerimizin gelen çaylarını taze toplamalarını istiyoruz. Bu hepimizin menfaatine olacak. Çayımız kalitemiz olacak."

"Kaliteden yanayız"

Paliç, çayın en ucuz ürün olduğunu ancak kıymetinin bilinmediğini savunarak, "Biz bunu ucuz içtiğimiz için tüketici hiçbir zaman 'ben pahalı aldım' diye şikayet etmedi. Sadece kalite açısından bazı şikayetler oluyor. Biz de kaliteden yanayız. Kaliteli çay olsun, kaliteli fiyat olsun. Bundan üretici de memnun kalsın. ÇAYKUR ve özel sektör de para kazansın. Dürüst özel sektör desteklensin." ifadesini kullandı.

Özel sektöre karşı olmadıklarını vurgulayan Paliç, "Çayın yüzde 55'ini ÇAYKUR, diğer yüzde 45'ini özel sektör alıyor. Bize hem ÇAYKUR hem de özel sektör lazım. Bunun içinde vatandaşı dolandıran, 'vatandaşın çayını daha ucuza nasıl alırım' çalışmaları yapan ve vatandaşın çayını alıp da hiç parasını ödemeyen özel sektör de gördük. Biz onlara karşıyız. Dürüst özel sektörlerin yanındayız" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.