Yaylalar, Sonbaharı ve Kışı Aynı Anda Yaşatıyor

Yaylalar, Sonbaharı ve Kışı Aynı Anda Yaşatıyor

İki mevsimin bir arada yaşandığı yüksek rakımlı Doğu Karadeniz yaylaları, sonbaharın kendine özgü renkleri ve beyaza bürünen doğasıyla ziyaretçilerine seyrine doyum olmayan manzaralar sunuyor.

 Doğu Karadeniz'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına düşmesinin ardından yüksek rakımlı yaylalar beyaza büründü.

 
Bozulmamış tabiatı, doğal yaşamı, temiz havası ve yeşilin binbir tonuyla ünlü Doğu Karadeniz yaylaları, sonbaharın yaşandığı bu günlerde hava sıcaklıklarındaki ani düşüş üzerine karla erken kucaklaştı.
 
Sonbaharın renklerinin yavaş yavaş hakim olduğu yaylalar, tepelerin karla kaplanmasıyla ayrı güzelliğe kavuştu.
 
İki mevsimin bir arada yaşandığı yüksek rakımlı Doğu Karadeniz yaylaları, sonbaharın kendine özgü renkleri ve beyaza bürünen doğasıyla ziyaretçilerine seyrine doyum olmayan manzaralar sunuyor.
 
İlkbaharda küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarıyla Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerindeki yaylalara göç eden yaylacılar, havaların soğumasıyla köylerine dönüyor.
 
Bazı yaylacılar hayvanlarını araçlarla bazıları ise yaya olarak köylerine getirirken, uzun süren dönüş yolunda, zaman zaman soğuk havanın etkisiyle zor anlar da yaşanabiliyor.
 
Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Garzavan Yaylası'nda hayvancılık yapan Nurhayat Tığçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl karın erken yağdığını söyledi.
 
Yaylada bir ay daha kalmayı planladıklarını anlatan Tığçı, "Kar yağdığı için erken inmek zorundayız. Hayvanlarımızı bu halde burada daha fazla tutamayız. Geçen yıl bir ay daha fazla kalmıştık." dedi.
 
Eşi Ahmet Tığçı ise erken kar yağışına işaret ederek, "Sonbaharda kar yağışı gördük. Hiç beklemiyorduk. Erkenden göçümüzü toplayıp ilçe merkezine inmek zorundayız." ifadesini kullandı. "Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 15 santimetreyi buldu"
 
İkizdere Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgelerindeki yüksek kesimlerde dört mevsim kar olduğunu söyledi.
 
Mevsimin ilk karının eylülde yağdığını dile getiren Kazar, yüksek kesimlerde kar kalınlığının 15 santimetreyi bulduğunu belirtti.
 
Kazar, yapımı devam eden Ovit Tüneli sayesinde bölgenin sürekli aktif hale geleceğine dikkati çekerek, "Tünel, bölgemiz ve Rize için çok önemli. Tamamlanacak Ovit Tüneli yolun dört mevsim açık olmasını sağlayacak. Bu da bölgemize ticari, kültürel ve turizm açısından ciddi katkı sağlayacak." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.