Yerli otomobil için ilginç teklif!

Yerli otomobil için ilginç teklif!

Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen Türkiye, yerli otomobil konusunda kararlı.

FIAT ve Renault, ortaklarıyla bizim markamızı da üretsin

Renault, FIAT ve TOFAŞ'ın yerli ortaklarına seslenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün; "Ortaklarınıza, şimdiye kadar sizin markanızı ürettik. Şimdi gelin marka, tasarım bizim olsun, ortak olun. Yeni bir marka yapalım teklifinde bulunun." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, açıklanacak yeni teşvik sisteminin otomotiv sektöründe, yeni otomobil yatırımları, markalaşma için önemli unsurları barındırdığı için yerli otomobil konusundaki atılımın daha güçlü bir şekilde yapılacağını söyledi. Ergün, Türkiye Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) 34. Olağan Genel Kurulu'nda, otomotiv sektörünün, ana ve yan sanayi ayrımı yapmaksızın, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu kaydetti.

Otomotiv konusu konuşulunca, artık en önemli gündem maddelerinden birisinin yerli otomobil üretimi olduğunu vurgulayan Ergün, yerli otomobille ilgili büyük bir toplumsal destek olduğunu, bunun ekonomik gereklilik olduğunu da herkesin konuştuğunu kaydetti. Bakan Ergün, Türkiye gibi bir ülkenin yerli bir otomobil markası oluşturmasının ekonomik olarak ne kadar gerekli olduğunun ortada olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Dünyanın 10 büyük ekonomisi içerisine gireceğiz ama oraya girerken bizim kendi marka tasarım ve model otomobillerimiz olmadan mı gireceğiz? Böyle bir şey olmaz. 2023 Türkiye'si dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacak Türkiye ise o zaman Türkiye'nin bazı sektörlerde kendi küresel markalarının da ortaya çıkması lazım. Otomotiv buna en yakın olduğumuz sektör. Türkiye'de üretim yapan markalar var. Bir kısmı kendileri yapıyorlar, bir kısmı ortak bir şekilde. Şimdi OYAK Renault'ya, TOFAŞ'a, Ford'a söyleyelim. Şimdiye kadar markalaşma yönünde attığımız adımları yarım bıraktık. Anadol'u, kuş serisini, Toros'u kemale erdirebilirdik. Markalaşma sürecinde bu işi devam ettirebilirdik. Olmadı. Bugün OYAK Renault, Fransız ortaklarına şunu söyleyebilmeli; 'Şimdiye kadar, Fransız markası olan bir aracı burada birlikte ürettik. Şimdiye kadar marka, teknoloji, tasarım sizindi. Şimdi gelin yeni bir şey yapalım. Marka, teknoloji, tasarım bizim olsun, siz de bize ortak olun. Yeni bir marka yapalım'. Bunu, çok cesur ve kararlı bir şekilde yapabilirsiniz. Yine Ford'a, FIAT'a aynı teklifi yapabilirsiniz."

Bakan Ergün, küresel markalar oluşturmadan, Türkiye'nin güçlü ekonomilerden biri olma şansının olmadığına değinerek, yeni teşvik sisteminin otomotiv sektöründe, yeni otomobil yatırımları, markalaşma için önemli bazı unsurları içinde barındırdığında, yerli otomobil konusundaki atılımın daha güçlü bir şekilde yapılacağını bildirdi. Ergün, süreç içerisinde otomobilin özel tüketim vasıtası olmaktan çıkacağını belirterek, "Günlük ihtiyaçlardan biri haline gelecektir. Bunun üzerindeki vergi yükleri de süreç içerisinde azalacak." dedi. Yerli marka ve araç konusunda çalışmaya hazır olduklarını söyleyen TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya ise "TOFAŞ'ın alt yapısı çok büyük, yakın zamanda kendilerinden açıklama bekliyoruz. Renault'tan da açıklama bekliyoruz." diye konuştu. Bu arada genel kurulda TAYSAD Yönetim Kurulu başkanlığına Mehmet Dudaroğlu seçildi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.