Bugün reçetede yeni bir dönem başlıyor

Bugün reçetede yeni bir dönem başlıyor

E-reçete yine sıkıntıya gebe.... "60 bin doktorun elektronik şifresi yok"..... İlaç sistemi Medula'da "güven" sorunu TEB: Şifreyi başka biri alıp reçete üretebilir

 Altyapının hazır olmaması nedeniyle yürürlük tarihi ertelenen e-reçete uygulaması, sıkıntılarla uygulanmaya başlanacak, 1 Ocak'ta kağıt reçeteyi tamamen ortadan kaldırması öngörülen, ancak itirazlar üzerine bugün yürürlüğe girmesine karar verilen e-reçete ile ilgili en önemli endişe, sürekli hata veren Medula sistemi. Türk Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, elektronik ilaç sistemi Medula'nın yanı sıra 60 bin doktorun elektronik reçete yazmakta kullanılan şifreleri halen almamasının da sistemde sıkıntı yaşatacağını kaydetti. Kızılay, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bir şifre veriyor, şifreyi kullanarak sisteme giriyorum. Ancak gönderdiğim elektronik belge, elektronik ortamda imzalanmamış bir belge. Benim şifremi başka biri de alıp reçete üretebilir" dedi.

1 Ocak 2013'te uygulanmaya başlamasıyla kağıt reçeteye son vermesi planlanan, ancak altyapı yetersizlikleri nedeniyle yürürlük tarihi bugüne (15 Ocak) ertelenen e-reçete ile ilgili Medula sisteminden kaynaklanan sorunlar hâlâ gündemde. Milliyet'e konuşan Kızılay, Medula sisteminin geçmişte de sıkıntı yarattığını anımsatarak, iyi bir altyapıya oturtulmayan sistemin yedeklemeye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kızılay, "Medula'da bir sıkıntı yaşandığı takdirde e-reçete olmuyor. Hastanın ilaca erişimi daha sıkıntılı hale gelmiş oluyor. Dolayısıya en büyük kaygı Medula'dır" dedi.

Tek bir sisteme mahkumuz

Medula'nın yedek sistemi olmadığını vurgulayan Kızılay, "Tek bir sisteme mahkum vaziyetteyiz. Bu sistem çok büyük aksaklıkları içeren bir sistem, Medula'nın e-reçete başlayana kadar yedek bir alternatifinin olması lazımdı. Biz TEB olarak elektronik reçeteye karşı değiliz. Hatta eczacı kuruma faturayı bile elektronik ortamda kesebilmeli, biz fiziki şartlarda donanım olarak buna hazırız ama buna hazır olmadığını düşündüğümüz hekimler var" diye konuştu.

60 bin doktor hazır değil

Hekimlerin henüz sisteme hazır olmadığına da dikkat çeken Kızılay, 100 bin doktorun 60 bininin henüz elektronik reçete üretmediğini vurgulayarak, "Burada da bir kaygı var" dedi. Elektronik imzada da sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Kızılay, "Elektronik reçetelerin elektronik imza ile imzalanması gerekirken malesef elektronik imza ile imzalanmıyor. Bu hukuki bir boşluktur" diye konuştu. İstisnai durumlar Sistemin düzgün çalışmaması ve aynı zamanda, piyasada bulunmayan ilaçların da üretilmesi halinde hastaların eczanelerle hekimler arasında mekik dokuyacağını da bildiren Kızılay, "Doktorun önündeki bilgisayarda bir sorun varsa ya da Medula'da sorun varsa, 'reçete üretilememiştir' kaşesi basılan kağıt reçete kabul ediliyor. Bunun dışında; Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından üretilen reçeteler, fabrikalara hekimleri tarafından işçilere yazılan reçeteler ve köylerdeki aile hekimlerinin hastayı muayene ettikten sonra düzenlemiş oldukları kağıt ortamındaki reçeteler kabul ediliyorken, bunun dışındakiler kabul edilmeyecek" diye konuştu.

Güvenlik açığı var

Kızılay, "SGK bir şifre veriyor, şifreyi kullanarak sisteme giriyorum. Ancak gönderdiğim elektronik belge, elektronik ortamda imzalanmamış bir belge. Benim şifremi başka biri de alıp reçete üretebilir. Bu nedenden dolayı güvenlik açığı var" dedi. Kızılay, SGK'nın aksak, eksik, tam oturtulmamış sistem yerine daha sürdürülebilen, kesintisiz hizmet verebilen, yedeği olan bir Medula sistemini devreye sokması gerektiğini bildirdi. Kızılay, vatandaşlardan ise eczacıları sıkıştırmamalarını isteyerek, bu sorunun eczacı ile alakalı olmadığını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.