Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Yaz aylarının en lezzetli meyvelerinden biri olan karpuzun sağlığımız için bakın nasıl da önemli yararları var!

Yaz mevsimi demek karpuz demek! Karpuz demekse, yaz mevsimi... Çoğu yerde yetişebilen bu yaz meyvesi hem görüntüsü hem tadı hem de susuzluğu giderici özelliğiyle gönüllerde ayrı bir yere sahip! Peki acaba sağlığımız için faydalarını 10 kalemde toplasak, neler saymamız gerekir?

İşte karpuzun faydaları...

İyi bir antioksidan, vitamince zengin!

-Güçlü bir antioksidan olan karpuz, kansere karşı önleyici bir etkiye de sahip.

-Özellikle A vitamini ve C vitamini bakımından oldukça zengin. Önemli seviyede Beta karoten de içermekte.

Prostat kanserine iyi geliyor, afrodizyak etkisi olabiliyor...

-Parlak kırmızı bir karotenoid pigmenti olan likopen açısından zengindir. Likopen, en güçlü karotenoid antioksidanlarından biri. Kalp hastalıklarına, prostat kanserine, diyabet, osteoporoz ve erkeklerde kısırlığa karşı iyi geliyor.

-ABD'de geçtiğimiz aylarda yapılan yeni bir araştırma, karpuzda bulunan citrulline maddesinin iktidarsızlığa iyi geldiğini söylüyor. Cinsel gücü artırdığı, afrodizyak etkiye sahip olduğu söylenen karpuzların üzerine şu sıralar İtalya'daki sebze ve meyve yetiştiricileri 'cinsel gücü artırır' etiketi yapıştırmaya başlamış bile...

Mineral kayıplarını gideriyor, B vitamini eksiği çekenlere öneriliyor

-Yaz aylarında aşırı terleme sonucu vücudumuzdan uzaklaşan sodyum ve potasyumun geri kazanılması için oldukça elverişli bir meyve. Sodyum ve potasyum vücudumuz için işte bu yüzden oldukça mühim!

-Vücudumuzda enerji üretimi açısından oldukça önemli bir görev üstlenen B vitamini açısından ( B1 ve B6 ) zengin olan karpuz, aynı zamanda sinir uyarılarının kaslara iletilmesinde, bağışıklık sisteminde, adrenalin salgılanmasında, kemik üretimi, kanın pıhtılaşmasının önlenmesinde ve hücrelere oksijen transferinde görev alan magnezyum için de iyi bir kaynak.

Serinletici bir etkiye sahip, nefes darlığı ve astıma karşı da etkili!

-Vücut tarafından üretilen ikincil bir aminoasit olan arginin, amonyak gibi zehirli maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlıyor. Arginin üretimi ise karpuzdaki citrulline amino asitine bağlı. Serinleyip ferahlamanıza da yardımcı olan karpuz da citrulline bakımından zengin!

-Karpuzdaki antioksidanlar astım şiddetini azaltıyor. Ayrıca kolon kanseri, damar hastalıkları ve romatoid artrite karşı da oldukça etkili!

Gözlere bile faydalı!

-Gözdeki görme merkezinin tahribata uğramasını ( makula dejenerasyonu ) engelleyici özelliğe sahip.

-Yağ içermiyor, enerji üretimine önemli katkıları var. İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde de görev alıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.