2014 Gençliğin Yılı Oldu

2014 Gençliğin Yılı Oldu

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yıl içerisinde gerçekleştirdiği projelerle gençliğin ortak sesi oldu

 Gençlik Ve Spor Bakanlığı, yıl içerisinde gerçekleştirdiği projelerle gençliğin ortak sesi oldu. Bakanlık, 2014'te gençlik alanında birbirinden önemli faaliyetlere imza atarken, dolu dolu geçen sene boyunca milyonlarca genç hayatları boyunca unutamayacakları projelerde yer alma fırsatını yakaladı.

Bu yıl düzenlediği projelerle gençlerin ortak sesi olan Gençlik Ve Spor Bakanlığı, Türkiye'nin geleceğine verdiği değeri birbirinden önemli örneklerle ortaya koydu. Gençlerin kendilerini genç gibi hissedeceği her türlü olanağa sahip gençlik merkezlerinde 2014 yılında birçok faaliyete imza atıldı. 182 gençlik merkezindeki toplam 759 bin üye, eğitim kültür faaliyetleri bazında bu yıl Kur'an-ı Kerim eğitimi, Osmanlıca eğitimi, hüsn-ü hat, tezhip, ebru, kitap okuma, tiyatro, etkili konuşma ve hitabet, edebiyat, fotoğrafçılık, sinema, ağaç oymacılığı, ahşap yazı, ahşap boyama, kumaş boyama, vitray (cam üzerine boya), filografi (tel ve çivi ile örme sanatı), kaligrafi (güzel yazı sanatı), halk oyunları, resim, müzik, bilgisayar işletmenliği, fizik ve tarih alanında tecrübeler kazandı. Gençler, merkezlerdeki kişisel gelişim kurslarında ise yıl boyunca değerler eğitimi, beden dili, etkili iletişim, zaman yönetimi, işaret dili, kariyer planlama, hızlı okuma, proje döngüsü, liderlik, problem çözme ve karar alma, diksiyon, motivasyon, öfke kontrolü, yaratıcı drama, takım çalışması, etkili sunum teknikleri, mental aritmetik, protokol ve görgü kuralları, müzakere teknikleri, kriz yönetimi, duygusal zeka ve sportif faaliyetlerine katıldı.

Gençlik merkezleri sayısı yenilerinin devreye girmesiyle 2015 yılında 282'ye, 2016'da 344'e çıkacak.

GENÇLİK KAMPLARINA 32 BİNDEN FAZLA GENÇ KATILDI

Gençlerin büyük sabırsızlıkla beklediği ve hayatları boyunca unutmayacakları deneyimler, maceralar yaşadığı gençlik kamplarında bu yıl yoğun bir faaliyet programı yürütüldü. 2014 yılında 12'si doğa, 6'sı deniz kampı olmak üzere toplam 18 gençlik kampı yapılırken, kamplara 32 bin 780 genç katıldı. Kültürel ve doğal merkezler bazında gençler Abant, Gölcük, Yedi Göller Köprülü Kanyon, Tahtalı Teleferik Manavgat, Düden Şelalesi, Akdamar Adası, Van Kalesi, Olympos, Phasilis, Tekirova, Muradiye Şelaleleri, Safranbolu, Tokatlı Kanyonu, Güzelçamlı Milli Parkı, Selçuk-Efes Antik Şehri, Mudurnu, Safranbolu, Ilgaz, Sümela Manastırı, Uzungöl Yaylası, Harbiye Şelaleleri, Payas Kalesi, Titus Kaya Tüneli, Konya Mevlana, Tuz Gölü, Kastabala Antik Şehri, Aslantaş Açık Hava Müzesi, Cennet Cehennem Mağaraları'nda hayatlarının en unutulmaz gezilerini yaşadı.

Milli manevi değerler, tarih ve medeniyet bilinci; kişisel gelişim; etik ve insani değerler başlıklarında seminerler gören gençler, kitap okuma; tarih bilinci, kişisel gelişim; halk oyunları; el sanatları, tiyatro, müzik, okçuluk, binicilik, yüzme, basketbol ve futbol alanlarında faaliyetlerde bulundu. Gençler yıl içinde ayrıca uluslararası ilişkiler, tarih ve medeniyet, edebiyat sinema, felsefe, hukuk, matematik, İngilizce, girişimcilik ve küresel ekonomi, olimpiyat ruhu ve bilinçli taraftar, organik yaşam, siyaset bilimi, bilim ve teknoloji ile medya ve gazetecilik temalarında bir araya geldi. Gençlerin kendine güvenen bireylerden olmalarını sağlamak, atacakları adımlarda onlara yol göstermek ve onları yeni ufuklara taşımak amacıyla düzenlenen tematik gençlik kampları, 22 dönem halinde ve 3 bin 330 gencin katılımıyla gerçekleştirildi.

GENÇLİK PROJELERİNE DEV DESTEK

STK, diğer kurum ve kuruluşların gençliğin kişisel ve sosyal gelişimini destekleyici, gençlerin karar alma ve uygulama süreçleri ile sosyal hayatın her alanına etkin katılımlarını arttırıcı projelerine büyük destek verildi. Bu yıl 200 bin 765 kişi için 295 projeye yatırım yapıldı.

Sarıkamış'ta ikinci kez düzenlenen anma yürüyüşünde ülke genelinden ve KKTC'den yaklaşık 30 bin genç buluşarak toplumsal bütünleşme sağlandı. Çanakkale 57. Alay Vefa Yürüyüşü'nde bu yıl 20 bin genç ecdadın yolundan gitti. Organizasyon kapsamında bu yıl 26 Ağustos tarihinde 25 bin genç tarihi Malazgirt Zaferi'ni tekrar yaşadı. Bağımsızlığa giden yolda 81 ilden gelen 25 bin gencimizle zaferin kazanıldığı topraklarda dev bir organizasyona da imza atıldı. Gençler, Afyonkarahisar'daki Şuhut Atatürk Evi, Kütahya'daki Dumlupınar İlk Hedef Anıtı ve Kütahya'da Zafertepe Zafer Anıtı'nı ziyaret etti.

ŞEHİRLER VE KÜLTÜRLER PROJESİNDE FARKLI KÜLTÜRLER TANINDI

Gençlere farklı kültür ve şehirleri tanıma, birlikte yaşama, aidiyet duygusu ve özgüven kazandırılması amacıyla gerçekleştirilen dört gün süren hareketlilik projesine 81 ilden 14-24 yaş aralığındaki 23 bin 289 genç katıldı. Avrupa'da yaşayan gençlerimizin bir program dahilinde ülkemizin tarihi ve kültürel yerlerini tanıması, Türk kültürü ve manevi değerlerimizle olan bağlarının güçlendirilmesi amacıyla 261 genç bir araya geldi. Proje, 3 dönem halinde İstanbul, Çanakkale Trabzon, Rize, Artvin, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır illerinde gerçekleştirildi.

"1 Usta 10 Çırak Projesi" ise, 19-29 yaşları arasındaki gençleri unutulmaya yüz tutmuş sanatların son temsilcileri ile bir araya getirmeyi hedefliyor. Proje kapsamındaki ilk etkinlikte 10'u erkek, 10'u kız toplam 20 genç, hat ustası Ahmet Zeki Yavaş ve çinicilik ustası Mehmet Gürsoy ile bir araya geldi. Gençlerin karşılık beklemeden ailesi ya da yakın çevresi dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak veya genel olarak toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak adına gerçekleşen Damla Projesi'ne ise 85 genç katıldı. Gençler, gönüllülük esasına göre ziyaret ettikleri Şanlıurfa ve Rize'de 8 gün boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi.

60 BİN GENÇTEN ECDADA MEKTUP

60 bin genç "Ecdadımız", "Malazgirt Zaferi", "Kurtuluş Savaşı" ve "Çanakkale Savaşı" konularında yazdıkları mektuplarla ecdada vefa örneği gösterdiler. Dereceye girenler ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldılar.

Sporun birleştirici gücü futbolun ünlü isimleri, Doğu ve Güneydoğu illerinde birlik ve kardeşlik için 70 bin gençle buluştu. Proje şu ana kadar 13 şehirde yapıldı.

Gençlik merkezlerinde yıl boyunca iyilik yapmanın alışkanlık haline dönüşmesi, iyiliklerin paylaşılması yoluyla toplum bilincinin artırılması ve kişilerin değil, yapılacak iyiliklerin ön plana çıkması amacıyla yaşlı bakımı, hasta ziyareti ve gıda yardımı gibi birçok konu başlığında önemli faaliyet yürütüldü. Bu önemli faaliyetlere 26 bin 507 genç katıldı.

AB fonlarından sağlanan destek ile Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki gençlerin spor yoluyla sosyal yaşama etkin bir biçimde iştiraklerini sağlamaya yönelik faaliyetler yürütülüyor. Projeye 2015 yılına kadar yaklaşık 10 bin 400 gencin katılması bekleniyor.

79 GENÇ MİMAR KÜLTÜREL ESERLERİ TANIDI

79 genç mimar ve mühendis adayı, akademisyen eşliğinde Edirne, Bursa ve İstanbul illerindeki Osmanlı medeniyetine ait cami, türbe, medrese ve köprü gibi tarihi ve kültürel eserleri teknik açıdan inceleme imkanı buldu. Medeniyetimizin mimarlarını anma programları kapsamında ise Akşemseddin (30 bin katılımcı), Yunus Emre (650 katılımcı), Mehmet Akif Ersoy (10 bin katılımcı), Necip Fazıl Kısakürek (650 katılımcı), Veysel Karani (5 bin katılımcı), Nene Hatun (5 bin katılımcı), Işık Hadisesi ve İbrahim Hakkı Hz. (5 bin katılımcı), Hayme Ana (10 bin katılımcı), Cemil Meriç (650 katılımcı) ve Aliya İzzetbegoviç (bin katılımcı) etkinliklerinde gençler önemli değerler hakkında bilgilendirildi.

"Tek Kullanımlık Sanma; Çöpe Atmaya Kalkma" sloganıyla ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda dağıtılan sınav seti toplama kampanyası ile bu sınav setlerinin israfı önlenerek, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması sağlandı. "Dünyamızın Pili Bitmesin" sloganıyla da Atık Pil Toplama Kampanyası düzenlendi. Bu projede 3 milyon sınav seti, 9 ton atık pil toplandı.

GÜVENLİ İNTERNET EĞİTİMİNE 17 BİN 775 GENÇ KATILDI

'Güvenli Hayat, Güvenli İnternet ve Sosyal Medya' konularında çeşitli illerimizden 17 bin 775 gence eğitim verildi. Verilecek eğitimlerle birlikte 100 bin gence ulaşılması hedefleniyor.

Gençlerimizin demiryolunu kullanarak Osmanlı İmparatorluğu coğrafyası içerisinde yer alan ülkelerin tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini görmek, tarih bilincini artırmak amacıyla 2 ayrı dönemde 236 genç bir araya geldi. Gençler, 13 gün boyunca ecdadın izinde 9 ülkeyi (Romanya, Macaristan, Avusturya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Makedonya, Kosova ve Yunanistan) ziyaret etti. Ayrıca farklı güzellikte, farklı renklerde, 24 farklı ülke ve Türkiye'den 240 genç Uluslararası Gençlik Kampı'nda ortak medeniyetler arası ittifak oluşturdular. Kampa Moğolistan, Togo, Namibya, Endonezya, Somali, Çin, Afganistan, Sudan, Gürcistan, Cezayir, Kazakistan, Makedonya, Fas, Bahreyn, Bosna Hersek, Katar, Bangladeş, Filistin, Cibuti, Gana, Kırgızistan, Kosova, Pakistan ve Suriye'den gençler misafir oldu.

GENÇLİK DEĞİŞİM PROGRAMLARINDA FARKLI ÜLKELERDEN GENÇLER BULUŞTU

Değişim programları çerçevesinde Türkiye ve Güney Koreli 250 genç, dedelerimizden kalan kardeşlik mirasına sahip çıktı. 20 yıllık gençlik köprüsü kapsamında Almanya'dan ve Türkiye'nin 81 ilinde buluşan 3 bin 500 genç ise ülkelerinin kültürel zenginliklerini paylaştı. Japonya Dünya Gençlik Gemisi Programı'nda 150 genç, dünyanın dört bir yanındaki gençler ile bir araya gelerek gençliğe ait konuları değerlendirdi. Bu yıl ilk kez düzenlenen "Gençlik Merkezi Günleri" için açılan toplam 82 stantta ise gençler, gençlik merkezlerinde hazırladıkları ebru, bakır işlemeciliği, hat, tezhip, ahşap oymacılığı gibi çeşitli atölye faaliyetlerini sergiledi. Üç gün süren organizasyonda gençlik merkezi üyelerinin konserleri, sergiler, halk oyunları ve tiyatro gösterileriyle eğlenceli bir program gerçekleştirildi.

Gençlik Merkezleri Arası Türk Müziği Yarışmaları'nda ise gençler müzik konusundaki yeteneklerini sergileme fırsatı yakaladı.

Gençlerin ecdadımızın dilini okuyabilmeleri ve anlayabilmeleri adına düzenlenen Osmanlı Türkçesi kurslarından ise şu ana kadar 2 bin genç yararlandı. Hayrat Vakfı ile yürütülen çalışmalar neticesinde verilen kurslar gençlik merkezlerinde devam ediyor.

Bakanlık ve SETA işbirliği ile gençlik alanındaki sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimi güçlendirmek ve STK'ların proje hazırlama ve uygulama kapasitelerini arttırmak için bin 250 Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisine "Proje Hazırlama ve Uygulama Eğitimi" verildi.

Cezaevinde bulunan ve denetimli serbestlik kapsamındaki genç ve çocukların sosyal hayata kazandırılmasına yönelik sosyal, kültürel ve sportif faaliyet ve eğitimler, Sincan Çocuk ve Gençlik T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu ile pilot olarak başlatıldı. Mülteci kamplarından bazılarında pilot uygulama gerçekleştirildi. 7 bin 38 tutuklu genç, bin 774 tutuklu çocuk, 3 bin 304 denetimli serbestlik altındaki gençlere ulaşmayı hedefleyen projenin alt yapı çalışmaları, 2014 yılında tamamlanma aşamasına geldi.

Yıl içinde gençleri bilgilendirici birçok çalıştay ve kongre düzenlendi. Bu kapsamda Genç Tercümanlar Çalıştayı, Malazgirt Tarih Çalıştayı ve Uluslararası Gençlik Değişimleri Çalıştayı gibi birçok organizasyona imza atıldı. Kültür, sanat, spor gibi alanlarda ünlü isimlerin tecrübelerini gençlerle paylaştığı projede ise yıl içinde 14 misafir konuk, toplam 5 bin 300 gençle bir araya geldi. Gençlik Akademisi Projesi'nde de idealleri olan, hayata artı değerler katabilen, tarihi derinliğe ve medeniyet tasavvuruna sahip, toplumsal bütünleşmeden yana gençlik liderleri ve gençlik rehberi yetiştirmek hedeflendi. Bu yönde işbirliği protokolleri imzalanarak, projenin alt yapı çalışmaları tamamlandı.

BAKAN KILIÇ: "GENÇLİĞİMİZ, ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK TEMİNATIDIR"

Ülke gençliği adına yıl içinde gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Bakanlık olarak 2014 yılında gençliğin ortak sesi olmayı hedefledik. Gençlerimiz, bu ülkenin geleceği. Onların topluma faydalı bireyler olmasına hassasiyetle yaklaşıyoruz. Ülkemizin en büyük teminatı olan genç ve dinamik nüfusumuzu, daha iyi noktalara ulaştırma adına bütün gayretimizle gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

2014 yılında birçok konu başlığında gerçekleştirilen projelerle ülke gençliğine ışık tuttuklarını belirten Bakan Kılıç, "Çalışkan, düşünen, fikir üreten, sorumluluk alan, özgüveni yüksek bir nesli daha yukarılara taşımayı amaçlıyoruz. Bu sene gerçekleştirdiğimiz projelerle gençliğimize ve geleceğimize yatırım yaptık. Gençlik faaliyetleri bazında yoğun ve bir o kadar da verimli bir yılı geride bırakmak üzereyiz" ifadelerini kullandı.

"Gençler arasındaki barış ve dostluk köprülerini sağlaştırmak amacıyla birbirinden değerli projelere imza attık" diyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'mizi gelişmiş ve refah ülkeler arasına daha fazla yaklaştıracak olan gençlerimizin kendisine ve ülkesine faydalı bireyler olması için yoğun şekilde çalışıyoruz. Yaptığımız her projenin, attığımız her adımın ülkemiz adına ne kadar önemli ve değerli olduğunu bilerek hareket ediyoruz. İlerleyen süreçte de yapacağımız projelerle, 2023 ve 2071 vizyonuna ışık tutacak gençlerimizi, geleceğe hazırlamayı hedefliyoruz."


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.