Özlenen derbiye az kaldı..

Özlenen derbiye az kaldı..

İzmir futboluna yıllarca heyecan ve renk getiren Göztepe ile Karşıyaka arasındaki rekabete, sarı-kırmızılıların ligden düşmesinin ardından verilen yaklaşık 7 yıllık ara, Cumartesi günü sona eriyor.

'Karşı'' yakada olmaları nedeniyle kendilerini ''35,5'' diye niteleyen Karşıyakalılar ile buna karşılık ''Tam 35'' sloganını geliştiren Göztepeliler, sosyolog Ahmet Talimciler'in deyimiyle ''aynı şehrin kavgalı çocukları'' olsalar da 8 Şubat 2004'ten bu yana bu rekabetin heyecanına hasretler.

Bu sezonda Göztepe'nin ligden düşmesi, amatör kümeye kadar uzanan sıkıntılı bir sürecin ardından toparlanarak yeniden Bank Asya 1. Lig'e çıkmasıyla iki ekip yeniden aynı ligde buluştu.

Hem iki takımın taraftarlarının, hem de futbolda seyir zevkinin yanında rekabetin getirdiği heyecanı arayan futbolseverlerin 17 Eylül Cumartesi günü, yedi yıl aradan sonra bir Karşıyaka-Göztepe derbisi izleyebilmek için yine Atatürk Stadı'nı doldurması bekleniyor.

-İKİNCİ LİGDE SEYİRCİ REKORU-
İlk olarak, Milli Lig'in kurulduğu yıl, 8 Mart 1959'da Alsancak Stadı'nda karşılaşan iki ekip, toplam 19 sezon aynı liglerde mücadele etti.

16 Mayıs 1981'de Atatürk Stadı'nda oynanan Göztepe-Karşıyaka maçını 80 bin kişinin izlemesi uluslararası spor basınında da yankı bulurken, 0-0 biten bu müsabaka, hep, ''İkinci Ligde seyirci rekoru kırılan müsabaka'' olarak anıldı.

-GERİDE KALAN 38 MAÇ-
En son Lig A'da 8 Şubat 2004'te karşılaşan iki ekibin mücadelesinde Karşıyaka, rakibini 5-2 mağlup etmeyi başarmıştı.

O maçta Göztepe'ye 2 gol atan Türker Demirhan ile 1 gol kaydeden Korhan Öztürk, bu sezon sarı-kırmızılı ekibin kadrosunda bulunuyor.

İki takım 18 kez Süper Lig'de 20 kez de 1. Lig'de karşılaştı. 38 maçtan 15'inde Karşıyaka, 14'ünde Göztepe kazanan taraf oldu.

9 müsabaka berabere tamamlanırken, Karşıyaka 51, Göztepe 39 gol atmayı başardı.

Göztepe'de Gürsel Aksel ile Tunçer Çeliktaş, Karşıyaka'da ise Ogün Altıparmak 4'er golle derbilerde en fazla gol atan futbolcular oldu.

Karşıyaka, çeşitli tarihlerde rakibini bir kez 6-2, bir kez 5-2, iki kez 4-0 yenmeyi başardı.

-''AYNI ŞEHRİN KAVGALI ÇOCUKLARI''-
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Talimciler, iki takım arasındaki rekabetin seyirci rekorunun kırıldığı 1981'den önce şimdiki kadar üst düzeyde olmadığını ifade etti.

Rakip oyuncuların birlikte maça gittiklerini ve müsabakaların dostane şekilde geçtiğini belirten Talimciler, daha sonra değişen taraftar profili ile rekabetin de farklılaştığını anlatarak, şöyle dedi:
''İki takımın taraftarları giderek aynı şehrin kavgalı çocukları halini aldı. Statlarda yaşanan olaylar sonrasında bazı taraftarlar maçlara gelmemeye başladı. Bir süre sonra Göztepe ile Karşıyaka'nın genç takım, minik takım maçlarında bile olaylar çıktı. Bu yıl ise bambaşka bir süreç başlıyor. Her iki takım taraftarlarının da dikkatli olması gerekiyor.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.