Libya'da petrol üretimi birkaç aya başlayabilir

Libya'da petrol üretimi birkaç aya başlayabilir

Libya'nın petrol üretimine birkaç ay içinde başlayabileceği, üretim seviyesinin savaş öncesine ulaşmasının 18 ayı bulabileceği bildirildi.

Libya'nın eski Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Ganem, telefonla Reuters'e yaptığı açıklamada, ''Petrol üretiminin yakında, belki birkaç ay içinde yeniden başlaması mümkün olabilir. Önceki seviyeye tekrar ulaşması kolay olmayacak. Üretimin birkaç ay içinde başlayacağını düşünüyorum, ancak alıştığımız seviyeye gelmesi zaman alacak, belki 1,5 yıl'' dedi.

Libya'dan 14 Mayıs'ta ayrıldığını söyleyen Ganem, petrol işçilerinin panik içerisinde hızla terk etmesi nedeniyle bazı petrol tesislerinin zarar gördüğünü ve hatta yağmaladığını ifade etti.

Libya'dan ayrılmadan önce bu ülkenin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütündeki (OPEC) heyetine de başkanlık eden Ganem, Libya'daki son gelişmelerin cesaret verici olduğunu belirtti.

Ganem, ''Daha faz kan dökülmemesini, Libya halkının demokratik ve insan haklarına saygılı yeni bir hükümet oluşturmasını umuyorum. Bu savaş sırasında çok kan kaybı oldu. İnsanlar 30 binden fazla insanın öldürüldüğünü söylüyorlar ve tabiki altyapının büyük bölümü harap oldu'' diye konuştu.

Libya'da yeni bir hükümette herhangi bir rol bekleyip beklemediği sorusuna Ganem, artık genç insanların zamanının geldiği cevabını verdi.

Ganem, ''Herşeyden önce 70 yaşıma yaklaştım ve emekliliğin zamanı geldi. Şimdi gençlerin zamanının geldiğini düşünüyorum ve yaşlıların yerine yeni nesil bu gemiyi güvenle kullanacak. Ancak ülkemin yeniden inşasına yardımcı olabilmek adına bir öneri, danışmanlık ya da görüş bildirmekte tereddüt etmeyeceğim. Ülke yeni ve yeniden doğuyor, bu yüzden yeni nesile güvenmek daha mantıklı olacak'' dedi.

Libya'nın eski Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Ganem, ülkesinden ayrıldıktan sonra 1 Haziran'da İtalya'nın başkenti Roma'da ortaya çıkmış ve Kaddafi yönetiminin sonu gelmeyen katliamları nedeniyle Libya'yı terk ettiğini açıklamıştı.

Savaştan önce Afrika'nın üçüncü büyük petrol üreticisi Libya, dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 2'sini karşılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.