Trabzon'da liselilerde davranış bozuklukları görüldü

Trabzon'da liselilerde davranış bozuklukları görüldü

Trabzon’da liseliler arasında yapılan araştırma gençlerin stresle başa çıkabilmek için kendilerine zarar verdiğini ortaya koydu. En yaygın yöntem “yaralarının kabuklarını kopararak iyileşmesini engelleme”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Vesile Oktan, Trabzon’daki 15 farklı liseden, herhangi bir psikiyatrik bozukluk tanısı almamış olan 371’i kız 680 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı.
YÜZDE 36'SI KENDİSİNE ZARAR VERİYOR

“Kendine zarar verme ve nedenleri” başlıklı araştırmada öğrencilerden 245’inin yani yaklaşık yüzde 36’sının çeşitli nedenlerle kendilerine zarar verdikleri ortaya çıktı.
EN FAZLA GÖRÜLEN DAVRANIŞ

Araştırmaya göre ergenler arasında en fazla görülen davranış yüzde 64 ile “yaranın iyileşmesine engel olma-kabuklarını koparma.”

ERKEKLERİN SAYISI DAHA FAZLA

Habertürk'ün haberine göre; araştırma, erkeklerin özellikle “kesme” ve “yakma” davranışının kızlara oranla çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. “Kendine zarar verme ile ilgili ilk girişim 13-15 yaşlarında, ilk kez akranları ve ebeveynleriyle çatışma yaşadıklarında ve çeşitli stres yaşantıları ile karşı karşıya kaldıklarında meydana gelmektedir” sonucuna varılan araştırmada, öğrenciler zarar verme gerekçelerini şöyle açıkladı: “Sakinleşmiş hissederim”, “İntihar dürtümden kaçınmış olurum”, “Kendimi berbat hissettiğime dair bir işaret bırakmış olurum”, “Değersiz veya akılsızlığımdan dolayı kendime duyduğum öfkeyi gösteririm”, “Birisinin hıncını çıkarmış olurum”, “Heyecan ve coşku yaratan bir şey yapmış olurum”.



"VAHİM BİR DURUM"

Psikiyatr M. İrfan Coşkun, araştırmaya ilişkin “Kendine zarar verme davranışı daha çok antisosyal, borderline ve histrionik kişilik bozukluklarında görülmekle beraber depresyon ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklarda da görülür. Bunlar dışında alkol ve madde kötüye kullanımı da bu tür davranışlara yol açabilir. Nadiren de özenti şeklinde ortaya çıkabilir. Eğer yapılan bu çalışma yüzde 30-40’lara varan yüksek orandakendine zarar verme davranışı olduğu şeklinde sonuçlanmış ise bu psikiyatrik durumların sıklığı çok fazla demektir ki bu çok vahim ve acilen üzerinde durulması gereken bir durumdur” yorumunu yaptı.
"GÖZLEM ÖNEMLİ"

Yrd. Doç. Dr. Oktan, “Ergenlere zorlu koşullarla başa çıkmaya yardımcı olmada olumlu duyguları düzenleme ve kullanma yollarının öğretilmesi, özellikle önemlidir. Diğer yandan ergenlerde bu davranışların gözlenmesi ve erken belirlenmesi, davranışın tekrarının önlenmesine ve davranışın şiddetinin azaltılmasına yardımcı olacaktır” dedi.
"RAKAMLAR KORKUTUCU"

Trabzon Eğitim-Sen Şube Başkanı Muhammet İkinci, araştırma sonuçlarını şöyle yorumladı: “Ortaya çıkan rakamlar korkutucu. Bunun için devletin bu yaşlardaki çocukların ihtiyacı olan sosyo- ekonomik ortamı sağlaması gerek.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.