3 Bin Liraya Çalıştıracak Çoban Bulamadı Gürcistan'dan Getirdi

3 Bin Liraya Çalıştıracak Çoban Bulamadı Gürcistan'dan Getirdi

Tokat'ta iki yıl önce köyüne 1 milyon 750 bin lira yatırım yaparak hayvancılık üzerine tesis kuran işadamı Salih Uçak, köyde çoban bulamayınca Gürcistan'dan getirdi.

Tokat'ta iki yıl önce köyüne 1 milyon 750 bin lira yatırım yaparak hayvancılık üzerine tesis kuran işadamı Salih Uçak, köyde çoban bulamayınca Gürcistan'dan getirdi.

Bursa'da yaşayan işadamı Salih Uçak, memleketi Tokat'ın merkeze bağlı Batmantaş köyünde 2013 hayvancılık üzerine tesis kurdu. Avrupa Birliği destekli yaklaşık 1 milyon 750 bin liraya mal olan tesis bir yıl sonra hizmete açıldı. Uçak, daha sonra satın aldığı 250 küçükbaş hayvanı burada beslemeye başladı.

3 BİN LİRAYA ÇOBAN BULAMADI

Ardından çoban arayışına giren Uçak, bir türlü aradığı şartlarda birini bulamadı. Bu süre içerisinde ise küçükbaş hayvanlara Uçak'ın köyde yaşayan akrabaları baktı. Tokat'ta bir aileye ayda 3 bin lira maaş vermesine rağmen istediği verimi alamayan Uçak, bir arkadaşının vasıtasıyla Gürcistan'da yaşayan Azeri 26 yaşındaki 1 çocuk babası Serukan Zelilov ve amcası 5 çocuk babası 55 yaşındaki Erkan Zelilov ile tanıştı. Daha sonra Serukan Zelilov ve Erkan Zelilov 2 ay önce köye gelerek işe başladı. Ayda bin liraya çalışan Serukan Zelilov hayvanları yaylada otlatırken, amcası Erkan Zelilov ise tesisin temizlik işlerini yapmaya başladı.

"MÜKEMMEL ÇALIŞIYORLAR"

1988 yılında ayrıldığı köyüne yatırım yapmayı düşündüğünü söyleyen Salih Uçak, "Bizim burası da biliyorsunuz yayla. Burada en iyi hayvancılık yapılır. Bir de benim koyunlara, kuzulara karşı özlemim var, çok severim. Dolayısıyla Kırsal Kalkınma'ya başvurduk. Proje çizdirdik, yüzde 60'nı devlet destekledi, yüzde 40'nı kendi cebimizden finanse edere bu tesisi yaptık" dedi. Tesisi kurduktan sonra çoban konusunda çok sıkıntı çektiğini söyleyen Uçak, şöyle konuştu:

"Bizim çevremizde faydalı olalım diye ne kadar insan getirdiysem netice alamadım. Bir aileye 3 bin lira maaş verip, sigortalarını ödeyip getirmişim ama netice alamadım. Strese girdim. Dolayısıyla kendi kendime acaba 'neden yaptım bu tesisi ben' dedim. İşi yapacak adam bulamadım. Bizim Tokat'ta 'çoban' diyince toplumda küçük bir şey gibi görünüyor.

Halbuki asla böyle bir şey olamaz. Bütün ileri gelmiş insanlar çobanlıktan gelmişlerdir. Çobanlık çok güzel bir meslektir. Ama Tokat'ta çoban bulmak çok zor. Sonra merkezde yaşayan bir arkadaşım ile irtibata geçtim. Gürcistan'dan iki adam getirdi. 2 aydır burada çalışıyorlar ve mükemmel çalışıyorlar. Dört dörtlük insanlar. Gerçekten çok verim alıyorum bu arkadaşlardan"

"MEMNUNUZ"

Bir çokcuk babası Serukan Zelilov Gürcistan'dan Tokat'a geldiğini söyleyerek, "Buraya çobanlığa geldim. İlk defa geldim. Buralar iyi. Gürcistan'da çobandım, 4-5 senedir koyunlara bakıyordum" dedi. Erkan Zelilov ise, "Ben Gürcistan Tiflis'ten geldim. Burada çalışıyorum, memnunum. Çalışmak çok zor olmuyor" diye konuştu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.