Atatürk’ün Rize’ye gelişinin 87. yıl dönümü kutlandı

Atatürk’ün Rize’ye gelişinin 87. yıl dönümü kutlandı

Atatürk’ün Rize’ye gelişinin 87. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Atatürk’ün 17 Eylül 1924 yılında denizden Rize’ye gelerek ilk kez Rize’yi ziyaret etmesi törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen resmi törende ilk olarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okunarak göndere bayrak çekildi. Rize Valiliği başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların çelenkleri anıta konuldu.
Törene Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Törene halk katılımının yok denecek kadar az olması dikkatlerden kaçmadı.


Günün anlam ve önemi ile ilgili öğrenciler tarafından şiir ve kompozisyonlar okunduktan sonra Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı yaptığı konuşmasında Atatürk’ün Rize’ye gelişini anlattı. Bakırcı, konuşmasında Rizeliler’in kurtuluş mücadelesine verdiği desteğe dikkat çekerek, “Rizeliler milli mücadelenin başından sonuna kadar Atatürk kumandasındaki orduların yanında yer alarak mücadeleyi desteklemişlerdir. Denizden karaya Rizeliler; Dursun Kaptanlar, Sarı Şükrüler, İpsiz Recepler ile paşanın emrine girip kafile kafile cepheye giderek zaferler kazanmışlardır. Atatürk o Karadeniz uşağını ziyaret etmek için 17 Eylül 1924 yılında Hamideye Gemisi ile ilimize gelerek bize şeref vermiştir. Şehrin önde gelenleri ulu önderi kayıklarla denizde karşılamıştır. Ulu önder Rize’ye gelirken denizden top karadan ise silah atışları yapılarak karşılanmıştır” dedi.
Tören Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile tamamladı.



Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.