Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş Cerablus açıklaması

Bakan Çavuşoğlu'ndan flaş Cerablus açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Cerablus'a başlatılan operasyonun nedeni DEAŞ'i temizlemektir. YPG Fırat Nehri'nin doğusuna geçmezse hedef olacaktır." dedi.

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders düzenlediği ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Bakan Çavuşoğlu Almanya'nın İncirlik'i ziyaret etmesi ile ilgili gelen soruya, "Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz ziyareti sağlarız. Bizim tarihimizle hadsiz şekilde oynayanların bizim özel bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz. İncirlik'in durumu bu saatten sonra Almanya'nın atacağı adımlara bağlı." şeklinde cevap verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Fırat Kalkanı" operasyonuna ilişkin bir soru üzerine, "Operasyonun amacı, DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvet ile bile DAEŞ kontrol ettiği bölgeleri terk ediyor kaçıyor. 5-6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye'de ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı. Madem ortak hedef DAEŞ niye rahatsız oluyor? YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" dedi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, bakanlık konutunda ortak basın toplantısı düzenledi.

"UZAKTAN KONUŞMAK, TEHDİT ETMEK VEYA ELEŞTİRMEK  YERİNE DİYALOG OLMALI"

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, "Uzaktan konuşmak, tehdit etmek veya eleştirmek  yerine diyalog tercih ettiğimiz yöntemdir" dedi.

"HOLLANDA'DAKİ SİYASİ PARTİNİN İSLAM KARŞITI EĞİLİMLERİNDEN TÜRK TOPLUMU ETKİLENDİ"

Türkiye AB sürecine ilişkin Çavuşoğlu,  "Türkiye- AB ilişkilerine verdiği destek takdire şayan. Hollanda ile ikili ilişkilerimiz iyi düzeyde. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye bakımından yaklaşık 22 milyar dolar ile Hollanda birinci sırada. Hollanda'da yaşayan Türklerin uyumu mutluluk verici. Son zamanlarda maalesef bazı gerginlikler de ortaya çıktı. PKK'yı destekleyen veya FETÖ'cülerle Türkiye'yi sevenler arasında bazı gerginlikler ortaya çıktı. Hollanda'daki siyasi partinin artan eleştiri veya İslam karşıtı eğilimlerinden dolayı Türk toplumu etkilendi. Şimdi, Hollanda da bu trendin tersine döndüğünü görüyoruz" diye konuştu.

"TÜRK MİLLETİ ÇIPLAK ELLERİ İLE GİRİŞİME KARŞI DURDU"

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin,  "15 Temmuz gecesinde çok iyi bir şekilde hatırlıyorum. Çok şaşırmıştık. Bu zalim ve kanlı kalkışmanın hatıraları henüz taze bizim de zihnimiz de. Türkiye Cumhuriyeti'nin  temelleri aslında hedef alınmıştı. Türk milletinin kararlığını ha hatırlıyorum. Çıplak elleri ile girişime karşı durdular. Demokrasiye de karşı yapılmış bir girişimdi. Desteğimi göstermek için hemen sayın bakanı aradım desteğimizi belirttim. Kimse hukukun üstünde değildir. Oransallık ve şeffaflığın bu ülkede olduğunu Türkiye gösterebilir" ifadelerini kullandı.

"YPG BİR AN EVVEL FIRAT'IN DOĞUSUNA GEÇMELİ YOKSA HEDEF OLACAKTIR"

"Fırat Kalkanı" operasyonuna ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "Operasyonun amacı, DAEŞ terör örgütünü temizlemektir. Gördüğünüz gibi küçük bir kuvvet ile bile DAEŞ kontrol ettiği bölgeleri terk ediyor kaçıyor. Daha önce de söyledik karadan temizleyebiliriz. 5-6 ülke bile bu konuda işbirliği yapsaydı bugüne kadar Suriye'de ve Irak'ta DAEŞ diye bir terör örgütü kalmazdı. Bölgeye burayı terk etmek zorunda kalanlar yerleştirilmeli. YPG'nin amacı bu değil. Kendisi gibi düşünmeyen Kürtler de dahil herkesi göçe zorlayarak etnik temizlik yapıyor. YPG, PKK, PYD'nin rahatız olmasının sebebi de budur. DAEŞ ile mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü, mücadeleden niye rahatsız olsun. Madem ortak hedef DAEŞ niye rahatsız oluyor? YPG'nin hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an evvel Fırat'ın doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır" açıklamasında bulundu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.