Bakan Şimşek'ten Çaykur Yorumu

Bakan Şimşek'ten Çaykur Yorumu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÇAYKUR, BOTAŞ gibi kurumların özelleştirilme programı kapsamına alınmasının Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun vereceği bir karar olduğunu ve...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziran ayına bakıldığında bütçe açığının 6.3 milyar lira olarak gerçekleştiğini ve bunun çok büyük bir rakam olduğunu belirterek, yılın ilk 6 ayında ise açığın 6.7 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. ÇAYKUR, BOTAŞ gibi kurumların özelleştirilme programı kapsamına alınmasının da Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun vereceği bir karar olduğunu anlatan Şimşek, bugün itibariyle böyle bir kararın söz konusu olmadığını bildirdi.

Bir gazetecinin, “6 aylık bütçe uygulama sonuçlarına göre ek vergi gelebilir mi?” şeklindeki sorusu üzerine Bakan Şimşek, 2013 yılı bütçesi üzerinde çalışacaklarını, bu süreçte ilave tedbir gerekip gerekmediğine bakacaklarını, dolayısıyla bu aşamada bir şey söyleyemeyeceğini, fakat gerekirse ilave tedbirlerin alınabileceğini ifade etti.

Şimşek, son dönemde gündeme gelen futbolcuların ödediği vergilerle ilgili soruyu yanıtlarken, şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Bu, geçmişte kontrolü zor diye vergi oranları bizim dönemde indirilmiş. Ama yeni gelir vergisinde bu hususlar değerlendirilir dedim. Yani dolayısıyla yeni gelir vergisi tasarısının üçüncü taslağı hazır. Şimdi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda tartışılıp sonra Bakanlar Kurulu'na daha sonra TBMM'ye gönderilmesi gerekiyor. Dolayısıyla orada, bu ve benzer hususların tamamı tartışılacak, değerlendirilecek ve karara bağlanacak. Benim şahsi görüşüm, kamu vicdanını yaralayan bir durum sözkonusu ise bunun düzeltilmesinin taraftarı olacağım diye bugünden bu beyanı vereyim.”

Konutlarda birim fiyat üzerinden verginin belirlenmesi konusundaki çalışmaların sorulması üzerine Şimşek, konut sektöründe bir miktar yavaşlamanın olduğunu, Haziran başı itibariyle mevcut stoku da dışarıda tuttuklarını ifade ederek, “Zamanımız var, herkes projesini yaparken bu durumu dikkate alsın. O yönde hassas bir çalışma yapılacaktır, sektörle de konuşacağız. Burada amacımız vergide adaleti sağlamaktır” dedi.

Özelleştirmelerle ilgili soru üzerine de Bakan Şimşek, gelir amaçlı özelleştirmelerin bir kenara bırakılması halinde reform amaçlı özelleştirmelerin daha zorlu ve sıkıntılı olduğunu söyledi.

Şimşek, aslında Özelleştirme İdaresi'nin ihale anlamında, uygulama anlamında elektrik dağıtım şebekelerinin tamamını bitirdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Fakat şirketlerimiz hesaplarını iyi yapamadıkları için bir de dış konjonktürde olumsuz bir gelişme yaşandığı için o gerçekleşen ihalelerin önemli bir kısmı tamamlanamadı. Dolayısıyla o süreci yeniden başlatmak lazım. Bugün kayıp kaçak oranları özellikle bazı bölgelerimizde çok yüksek. Bunu özel sektör eliyle yaparsak ben eminim kayıp kaçak oranlarını düşüreceğiz. Zaten onlara hedef de veriyoruz. Yani 'siz kayıp kaçak oranını mevcut seviyeden şu seviyeye indirirseniz siz toplam ciro üzerinden yüzde 2,3 oranında bir gelir elde edeceksiniz' diyoruz. 'Hedefleri tutturamazsanız biz sizden o farkı alırız' diyoruz. Yani kayıp kaçakların da parasını o zaman şirket ödemiş olacak.”


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.