Bekaroğlu'ndan Bakan'a Timya Soruları

Bekaroğlu'ndan Bakan'a Timya Soruları

CHP'nin Rizeli İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya yönelttiği soru önergesinde, yapımı yılan hikayesine dönen TİMYA Vadisi Kentsel Dönüşüm projesini sordu.

 Rize Merkez Yeniköy Mahallesinde 2011 yılında başlayan ve Timya Vadisi olarak bilinen kentsel dönüşüm projesinin bitirilip konutların teslim edilememesinin hak sahiplerinin mağduriyetine yol açtığını belirten Bekaroğlu, diğer yandan inşaat alanında ortaya çıkan zemin kayması nedeniyle insanların tedirgin olduğunu ifade etti.

Soru önergesinde, 2011 yılında planlanan dönüşüm projesinin, Rize Belediyesi ile TOKİ arasında imzalanan protokolle TOKİ'ye devredildiğini hatırlatan CHP'li Bekaroğlu, TOKİ'nin de 2012 yılı Şubat ayında ev ve arsa sahipleri ile projenin 18 ayda bitirilmesi, bu süre içinde hak sahiplerine kira ödenmesi koşuluyla anlaşma yaptığını belirterek, şöyle dedi:

"Ancak hazırlanan ve 22 katlı 11 binadan oluşan proje, dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, çok katlı olduğu ve bölgenin mimarisine uymadığı gerekçesiyle beğenilmemesi üzerine, yatay yoğunluk artırılarak 759 konut, 1 cami ve 1 alışveriş merkezi olarak yeniden yapılmıştır. Nihayet Ağustos 2014'te TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan tarafından örnek bir dönüşüm projesi olarak takdim edilmiş ve 14 Ağustos 2014'te ihaleye çıkarılacağı söylenmiştir. 14 Ağustos değil ama 18 Kasım 2014'te ihale gerçekleştirilmiştir."

İHALEDEN 6 AY SONRA TEMEL ATILDI

"Ne var ki, temel atma işlemi 27 Mayıs 2015 tarihinde yapılabilmiştir. Oysa insanların evleri Nisan 2013'te yıkılmış ve inşaatın 18 ayda bitirileceği söylenmişti. Her şeye rağmen tevekkülle inşaatın başlamasına sevinen insanlar kötü haberi Kasım 2015'te aldı. İnşaat alanında zemin kayması olmuş ve 9 katı çıkılan bloklardan biri yan yatmıştı. Bunun üzerine inşaat durdurulmuş, yapılan incelemeler sonrası yan yatan blok yıkılmış ve araziye kazıklar çakılarak tehlikenin giderileceği bildirilmiştir."

ZEMİNİN SAKAT OLDUĞU BİLİNİYORDU

"İnşaat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Murat Yazıcı, inşaat alanında önceden yapılan sondaj verileri ile belirlenen toprak yapısına göre önlem alınması gerektiğini, ancak önlem alınmadığının anlaşıldığını söyledi. Proje ilk yapıldığında Rize Belediye Başkanı olan Halil Bakırcı ise; TOKİ'nin, zeminin sakat olduğunu bildiğini, zeminin iyileştirilmesi için gereken çalışmaların 3-5 milyon TL gerektirdiği için yapılmadığını ifade ederek, TOKİ'yi ve inşaatı yapan firmayı suçlamıştır."

TOKİ'YE GÖRE SORUMLU; RİZE'YE YAĞAN YAĞMUR!

"TOKİ ise 15 Şubat 2016 tarihinde yaptığı açıklamada; Rize'de yürütmekte olduğu Timya Vadisi kentsel dönüşüm projesine, iddiaların aksine zemin etüdleri sonrası başlanıldığı ve bölgede geçtiğimiz yaz yaşanan şiddetli yağışlar sonrasında görülen zemin hareketlerine karşı da ilave heyelan kazıkları çakılarak gerekli tedbirlerin alındığı ve kısa sürede inşaat çalışmalarının yeniden başlanacağını belirtmiştir. TOKİ'nin son açıklamasında, tüm aksiliklere rağmen projenin 2016 yılı sonuna kadar bitirileceği ifade edilmiştir."

BAKAN SARI'YA ZOR TİMYA SORULARI

CHP'nin Rizeli Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1. İlk projelendirilmesine göre ortalam 22 kat-11 blok olan proje, daha sonra hangi gerekçelerle kat düşürülerek 14 bloğa çıkarılmıştır? Bu durumda projenin yoğunluğu sorun oluşturmuyor mu; yatay yoğunluk artırlırken sosyal donatı alanlarından mı fedakarlık yapılmıştır? Proje, örnek ve prestij proje olarak takdim edilirken, azalan sosyal donatı alanları ile bir beton yığınına dönüşmesi nasıl izah edilmektedir?

2. Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı ile Rize eski Belediye Başkanı zeminin sakat olduğunun bilindiğini söylüyor. İnşaat, sakat olduğu bilinen zeminde gerekli tedbirler alınmadan mı başlamıştır? Rize'nin bol yağış alan bir yer olduğu bilinmektedir. Nasıl oluyor da sağlam olmayan zeminde meydana gelen kayma yağan yağmurla izah ediliyor?

3. Rize eski Belediye Başkanı, 3-5 milyon TL masraftan kaçınıldığı için gerekli tedbirlerin alınmadığını ima ediyor; bu iddia araştırılmış mıdır, doğru mudur? Doğruysa sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

4. Yeniden zemin güçlendirme (30 metrelik yaklaşık 1000 heyelan kazığı çakıldığı söylenmektedir) çalışmaları ve yıkılıp yeniden yapılacak olan blok için ne kadar harcama yapılmıştır; bu harcamalar ihale bedelinin yüzde kaçıdır, bu çalışma için yeni ihale yapılmış mıdır?

5. Bu harcamalar nasıl telafi edilecektir? Sigorta firması tarafından karşılanacağı iddiası doğru mudur? Bu sigorta firmasının adı nedir, bugüne kadar herhangi bir ödeme yapmış mıdır?

6. Bu masraflar maliyete yansıtılacak mı? Bu yansıtma hak sahiplerini ilgilendirecek mi?

7. TİMYA projesinin gecikmesi nedeniyle mağdur olan hak sahiplerinin mağduriyeti nasıl giderilecektir?

8. Proje ne zaman bitecek, konutlar hak sahiplerine ne zaman teslim edilecektir?

9. Hak sahipleri ile yapılan sözleşmeler hala geçerli mi? Hak sahipleri konutları teslim aldıktan sonra ödemeleri nasıl yapacaklar?

10. Bakanlığınız; insanların mağduriyetine ve kamunun zarar ettirilmesine yol açan sorumlularla ilgili herhangi bir soruşturma yapmış mıdır; yapmışsa bu soruşturmanın sonuçları nedir; yapmamışsa bundan sonra yapmayı düşünmekte midir?

11. TOKİ, "Gerekli zemin güçlendirme çalışmaları yapılmış ve proje devam etmektedir" diyor. Gerçekten böyle mi, insanların "tekrar zemin kayması olur mu, tehlike var mı?" endişelerini nasıl gidereceksiniz? Bunun için uzman bilim insanlarına hazırlatılan bir raporunuz var mı?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.