Devlet Yeni Doğuran İneğe 375, Anneye 103 Lira Veriyor

Devlet Yeni Doğuran İneğe 375, Anneye 103 Lira Veriyor

Devlet, doğan her buzağı için hayvan sahibine 375 lira emzirme yardımı yapıyor. Buna karşın doğum yapan anneye sigortalı ise sadece 103 TL ödeniyor.

 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, çalışanların yüzde 46'sı asgari ücret ile geçiniyor. Yüzde 44'ü de asgari ücretin biraz üzerindeki Kazancı ile yaşamını sürdürüyor. Yani çocuk doğurması beklenen insanların büyük bir bölümü aslında geçim derdinde. Şimdi basit sorularla devam edelim. İnsanlar doğan bebeklerine nasıl bakacaklar? Eve yeni Bebek girince ailelerin yükü artacak. Oysa sigortan yok, kreş yardımın yok…Devlet, 2014 yılı Hayvansal Destekleme uygulaması gereği, doğan her buzağı için hayvan sahibine 375 lira emzirme yardımı yapıyor. Buna karşın doğum yapan anneye -o da sigortalı ise- sadece 103 TL ödeniyor.

İŞTE O MADDE

5510 sayılı Kanun'un 16. maddesine göre; "Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulu'nca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir."

120 GÜN SİGORTA ŞART

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının;

(a) bendi kapsamında olanlar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

(b) bendi kapsamında olanlar için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan 9 uncu maddeye göre sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya eşi analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkek, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlandırılır.

HANGİ ÜLKE NE KADAR ÇOCUK YARDIMI YAPIYOR?
İNGİLTERE

İngilizler, ilk çocuk için ailelere 84 Sterlin (240 lira), diğer çocuklar için 55 Sterlin (150 lira) veriyor. Eğitimine devam eden çocuklar, 19 yaşına kadar bu yardımdan faydalanabiliyor. Yani üç çocuk yapan İngiliz bir aile, yıllık 7 bin lira civarında devlet desteği alıyor.

FRANSA

Fransızlar, ailelere çocuk yardımından eğitim ve konut yardımına kadar uzanan teşviklerde bulunuyor. Fakir ve zengin ayrımı yapılmadan herkese tek çocuk için 320 euro, iki çocuk için 430 euro, 3 çocuk için de 540 euro yardım veriliyor. Bu yardımlar, üniversiteyi bitirene kadar sürüyor. Doğum yapan kadın 16 hafta maaşlı izine ayrılıyor.

İSPANYA

Ortalama doğurganlık oranının 1.3'ün altına indiği İspanya, kadınlara 2 bin 500 euro doğum yardımı veriyor.

ALMANYA

Almanya, vatandaşına bebeklikten 25 yaşına kadar bakıyor. İlk 2 çocuk için kişi başına ayda 184 euro yardım yapılıyor. Üçüncü çocukta bu rakam 190 euroya çıkıyor. Üç cocuktan sonra ise her bir çocuk için ailelere 215 euro veriliyor.

İSVEÇ

İsveç de her aileye çocuk başına ayda 106 euro veriyor. Dördüncü çocuk için de 190 euro ödeniyor. Yani 4 çocuk sahibi olan bir aileye ayda 500 euro destek sağlanıyor. Ayrıca doğum yapan anneye 15 ay ücretli izin veriliyor.

RUSYA

Rusya'nın 143 milyon olan nüfusu, her yıl 700 bin kişi azalıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, kadınların çocuk yapmasını teşvik amacıyla her doğum için 9 bin dolar vermeyi kanunlaştırdı. Ayrıca, çocukların bakımı için de para yardımı yapılıyor.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.