Erdoğan ve Merkel'den ortak açıklama

Erdoğan ve Merkel'den ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de görüştüğü Almanya Başbakanı Angela Merkel'le ortak açıklama yaptı. Merkel'in açıklama sırasındaki 'İslamist terör' ifadesine Cumhurbaşkanı Erdoğan tepki gösterdi.

 İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Beştepe'de gerçekleşen ve 2.5 saat süren görüşmesinin ardından her iki liderin yaptığı açıklamalar ve gazetecilerin sorularına verdikleri cevaplar:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:


"Askeri, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi ele aldık. Ege'deki gelişmeleri de değerlendirdik. Ağırlıklı olarak Suriye ve Irak'ı görüştük. Terörle mücadelede neler yapacağımızı konuştuk."
 
Almanya Başbakanı Merkel'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle:


"Bu benim darbe girişiminden sonra ilk ziyaretim. 15 Temmuz'a neden olanların cezalandırılması gerektiğini ifade ettim."

SORULAR

Referandumla ilgili endişeler var...

Merkel: Ben kendi tarafımda şuna dikkat çektim. Bu kadar derin siyasi dönüşümünde güçlerin dağılımını teminat altına alınması için çabaların sarfedilmesi gerektiğini sarf ettim. AGİT temsilcilerinin referandum sırasında Türkiye'de olması gerekti-ğini savundum. Muhalefet her demokrasi için önemli. Bunu her gün demokrasilerde yaşıyoruz.

Erdoğan: Muhalefetin güçler ayrılığıyla ilgili öne sürdüğü tezin şu anda yapılan başkanlık sistemine yönelik ki bugün yarın parlamentodaki metin bana ulaşacak, bi defa en ufak hakikat payı yok. Burada güçler ayrılığı noktasında bunların yok edilmesi söz konusu değil. Yargı buradaki varlığını koruyor. Şu anda muhalefetin bu konuya ilişkin hedef saptırma adımları var. Parlamento kararını verdi şimdi nihai kararı millet verecek! Şu anda kampanya süreci başlayacak ve öyle zannediyorum ki Nisan ayında sandık konulacak ve millet kararını verecek.

FETÖ'cü teröristlerin iadesiyle ilgili hangi adımları atacaksınız?

Merkel: Bir terörle mücadele konusunda bu suçlara karşı kararlıyız. Türkiye'nin beklediği şekilde. Bizim adım atmamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bu belgeleri değerlendiriyor. Adalet Bakanlarımız bu konuda görüşmeler yapaccak. Mahkemelerin ve bağımsız incelemelerin sonucuna saygı duymalıyız.
 
ERDOĞAN'DAN İSLAMİST TERÖR İFADESİNE TEPKİ


Erdoğan: İslamist terör ifadesi biz müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. İslam'la terör bir araya gelemez. İslam'ın kelime anlamı barıştır. Bu ifadeyi biz terörle yan yana getirirsek bu o dinin mensuplarını üzer. Müslüman bir insan olarak bu asla kabul edilemez. Dünyada DEAŞ'a karşı mücadelede kararlılığını gösteren tek ülke Türkiye. PKK, DHKP/C ne ise FETÖ de odur. Bu darbeciler Almanya'ya kaçıyorsa, ama biz ABD'yer 86 koli belge gönderdik hala yanıt bekliyoruz.

Merkel: Din özgürlüğü benim için çok önemli. Demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya'da insanların inançlarını özgürce yaşamaları için her şeyi yapıyoruz. İslam ve islamist arasında bir fark var. İnsanlarımızın müslümanlarla çok büyük takdir duyduklarını ve bu teröre karşı birlikte hareket etmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.