Erdoğan'dan 2015'te bir ilk

Erdoğan'dan 2015'te bir ilk

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika dönüşü çok önemli açıklamalar yaptı: Bakanlar Kurulu’na başkanlık etme yetkim Anayasa’da zaten var. Kullanmamak diye bir şey olmaz. O yetkiyi de kullanacağız. İnşallah 2015’e de öyle gireriz.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Zirvesi için gittiği Ekvator Ginesi'nden dönüşte gazetecilerin sorularını söyle yanıtladı:

ABD'nin sürece 3. göz olarak katılması öneriliyor...
Amerika olur bir başkası olur. Biz bunları daha önce çok değişik yerlerde yaşadık. Oslo'da da yaşadık. 3. göz, 4. göz ne olursa olsun. Bunların nasıl tecelli ettiği ortaya çıktı. Burada bu işi bu vatanın kendi evlatları kendi arasında çözmeli. Yıllarca Kürdü, Türkü bu ülkede beraberce yaşamışız. Kız alıp, vermişiz. Beraber yaşıyoruz. Kürdü, Türkü, Lazı, Çerkezi bu sorunu kendi aramızda çözeriz. Amerika'yla çözemeyiz. Yıllarca Kandile bir İngiliz gitmiştir. O da bir üçüncü göz gibi oynuyordu. Hiçbir şey yapmadığı gibi tam aksine bu süreci ağırlaştırmıştır. Aynı aktörler Oslo'da da rol almıştır. Artık Kürdüyle Türküyle kendi göbeğimizi kendimiz keseriz.

MİLLETİMİZİN SARAYI
Çözüm Süreci'nde silah bırakılması net şekilde konuşulmaya başlandı. Gelinen nokta nedir?
Çözüm sürecinin tarafı yok, tarafları var. Siz el uzatıyorsunuz ama karşı taraf size aynı şekilde mukabelede bulunmuyorsa sonuç alamazsınız. Benim dönemimden itibaren iktidar hep el uzattı ama maalesef aynı şekilde tokalaşacak eli göremedik. Sıkılı yumruk gördük. Bu arada seçimlerde Güneydoğu'da sıkıntılar yaşadık. Temenni ederiz ki bu ortadan kalkar. Silahsızlanma gerçekleşir. 780 bin kilometre karelik vatan toprakları üzerinde artık gerçekten barış, mutluluk hakim olur. Bunun için bütün siyasi partilere görevler düşüyor.

Yabancı basının Cumhurbaşkanlığı Sarayı konusunu sıkça gündeme getirmesi enteresan değil mi?
Batı basını başta olmak üzere medyanın bu konuda ne dediği çok da önemli değil. Burayı 'Erdoğan'ın sarayı' diye nitelemeleri yanlış. Burası, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk milletinin sarayıdır. Bizim amacımız bu millet için kalıcı bir eser bırakmaktı. Önemli olan bunu başarmış olmak.

ELBETTE OLACAK
Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan konut da eleştiriliyor?
Medyadaki bazı haberlerde, işi iyice abartıp, 150 odadan söz edenler var. Halbuki orada inşa edilen konuttaki oda sayısı 15-20 civarında. 4.5 yıl İstanbul Belediye Başkanlığı yaptım Florya'daki o muhteşem köşkte oturmadım. Beylerbeyi'ndeki bir apartman katında yaşadım. Başbakan olduktan sonra da Resmi Konut'ta yaşamadım. Subayevleri'ndeki bir dairede kirada yaşadım. Kimse kalkıp da 'Yahu bu Başbakan ne kadar da mütevazı' demedi. Konut meraklısı değilim. Konut da Cumhurbaşkanlığı Sarayı da ihtiyaca binaen, memleketimize kalıcı bir eser bırakmak için yapılmıştır. '1000 odası' var diyorlar. Olacak elbet. Biz küçük düşünmüyoruz. O ofisler, yeni teşkilat şemamızla personelimizin çalışabilecekleri, mekanlar olarak kullanılacak. Küçük düşünenler, bu tür eserler ortaya koyamaz.

Başkan Obama, paralel yapı için, 'somut bir şey görmeliyiz' demişti. Böcek iddianamesi mahkemeye sunuldu. Gülen için iade veya sınır dışı talebiniz olacak mı?
Öncelikle mahkeme sürecini görmemiz lazım. Mahkeme sürecinde kimi, nereye kadar ilgilendiriyor bunu göreceğiz. Gördükten sonra sınır dışı meselesi de dahil her şey net olarak ortaya çıkacak. Yargı sürecinin hızlanarak devam etmesi bizim için en ideal olanı. Bir de önümüzdeki yargı paketinin bitirilmesi ile inanıyorum ki süreç ivme kazanacak.

PARALELİN ÜST AKLI
İddianamede siyasi casusluk üzerinde duruluyor. Nereye servis edildiği belli mi?
Bazı olaylar yaşadık 2013'te, 2014'te. Neydi bunlar? Gezi, 17-25 Aralık ve son olarak 6-7 Ekim olaylarıydı. Bunlar durup dururken olmuyor. Çeşitli yerlerle irtibatlı. Ben, tüm bu olayların arkasında olabilecek kesimleri kastederek, üst akıl demiştim. Üst akıl, paralel yapıyı da kullanıyor.

Bakanlar Kurulu'na başkanlık edeceğiniz yorum ve beklentileri vardı. Şimdilik bunu görmedik...
Anayasa'daki yetkiler içinde zaten bu var. O yetkiyi kullanmamak diye bir şey olmaz. İnşallah kullanacağız.

Bir planlamanız var mı?
İnşallah 2015'e öyle gireriz.

Kılıçdaroğlu'nun, CHP'nin içişleriyle ilgili olarak MİT'e yönelik suçlaması oldu.
Vehimlerle siyaset yapılmaz. MİT'in şu veya bu partiyi bölmek gibi bir işi asla olmamıştır, olamaz da. MİT, iktidar da dahil bir parti için çalışmaz. MİT, ulusal çıkarları korumak için dışarıdan bilgi getiren bir devlet kurumudur. MİT'i zan altına bırakacak açıklamalardan kaçınmak lazım.

Öcalan için 5 kişilik sekreterya kurulacağı söyleniyor. Bunu 'devletle müzakereye geçiyoruz' diye sunuyorlar. Ne diyorsunuz?
Müzakere kelimesini kullanmak yanlış olur. Hükümet, benim başbakanlığım dönemimde, atılması gereken adımları attı.

Afrika Zirvesi'nde paralel yapı uyarısına neden ihtiyaç hissettiniz?
Bu mücadele kararlılıkla devam edecek. Yarıda bırakamayız. Eğer yarıda kesersek bunun bedelini milletçe, ülke olarak çok ağır öderiz. Biz en ağır kararı nerede aldık? MGK'da. Bunu almamızın sebebi işi uluslararası boyutta çözmek. Sadece yargıyla çözmek değil. Biz bir çerçeve ortaya koyduk. Bunu bütün dost ülkelerin bilmesi lazım.

MİLLİ EĞİTİM ÇALIŞIYOR
Afrika ülkelerinden nasıl bir geri dönüş aldınız?
Afrika'dan aldığımız geri dönüşler olumlu. 'Sizin ülkeniz için tehdit olan bizim için de tehdittir' diyorlar. Milli Eğitim bazı modelleri çalışıyor. İnşallah oradaki okullarda bu işi başlatacağız.

Kobani derken şimdi de Afrin'i konuşuyoruz...
Fransa ziyaretimde Hollande'a söyledim. O görüşmede Fabius da vardı. Neden sadece Kobani'yi konuşuyoruz da Halep'i konuşmuyoruz. Halep çok daha stratejik bir şehir. Orada, 1 milyon 200 bin insan yaşıyor. Rejim orayı vurdu, Kobani'yi vurmadı.

Papa Francis Türkiye'ye gelecek. İslam ve terörün bir arada kullanılmaması yönünde bir çağrınız olacak mı?
Teröre karşı mücadelede Papa'nın dünyadaki etkinliği inkar edilemez. Bu konuyu da konuşacağız. Kendilerinin özellikle Hıristiyan dünyaya verecekleri mesajı önemsiyorum. Özellikle Batı'daki İslamafobia olayını gündeme getirmeyi, bununla mücadeleye katkı sağlamasını önemsiyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.