Fındıklı vadilerinde gizli keşif mi?

Fındıklı vadilerinde gizli keşif mi?

RİZE`nin Fındıklı İlçesi`nde doğal SİT alanı ilan edilen ve hidroelektrik santral yapmayı planlayan enerji şirketlerinin kararın iptali istemiyle açtığı dava Danıştay`da süren Arılı Vadisi`nde farklı görevlerle geldiklerini söyleyen enerji şirketi temsilcilerinin gizlice inceleme yaptığı iddia edildi.

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, yaptıkları başvuru üzerine dönemin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Arılı Vadisi’ni doğal SİT alanı ilan ettiğini belirterek vadide HES yapımını planlayan şirketlerin kararın iptali istemiyle açtığı davanın Danıştay nezdinde sürdüğünü belirtti. Dava sürecinde HES yapmak isteyen şirketlerin çeşitli bahanelerle vadilerinde inceleme yapmaya çalıştığını ancak doğal SİT alanı ilan edilen vadilerine hiçbir müdahalede bulundurmayacaklarını ifade eden Acar, açıklamasını şöyle sürdürdü.

 

“Daha önce de böcek arama, bitki çeşitliliğini inceleme, su numunesi alma, petrol arama gibi amaçlarla bölgeye gelenlerin asıl amaçları HES şirketlerine vadiler hakkında çeşitli bilgi ve raporlar sunmaktır. Çünkü gelen bu kişilerin üzerlerinde ve araçlarına HES haritalarına rastladık. Dolayısıyla gelen bu kişilerinde vadilerimizde inceleme yapmasına izin vermiyoruz. Platform ve yöre halkı olarak çevremizdeki tüm benzer tutumlara karşı duyarlılığımız sürecektir. Önceki gün vadiye habersiz gelen 3 şüpheli araç olduğunu fark ettik. Kendilerinden bilgi almak istedik. Ama bu otomobillerde bulunan kişiler bize saldırdı ve darp etmeye kalkıştı. Bu kişilerin HES firması temsilcileri olduğunu düşünüyoruz. Gerekli başvurumuzu yaparak şikayetçi olduk. Vadimiz doğal sit alanıdır. Bu nedenle hiçbir şekilde ölçüm ve keşif yapılmasına izin vermeyeceğiz.”

 
HES’LERİN ÖNÜNDEKİ SİT ENGELİ KALDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

 
Acar, HES`lerin önündeki SİT engelinin kaldırılmaya çalışıldığını belirterek “Kanun Hükmünde Kararname ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge kurulları ortadan kaldırıldı. Yerine Bakanlık bünyesinde oluşturulan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Bu kurulda SİT alanlarını ortadan kaldırmak için çalışmalarına başladı. SİT alanı olarak tescil edilmiş alanlar, statülerinin yeniden değerlendirilmesi için en geç 6 ay içinde Bakanlığa devredilecek. Bu yasalara karşı halk olarak bölgedeki mücadelemize devam edeceğiz.”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.