Hayati Yazıcı Anadolu Soruyor'a Konuk Oldu

Hayati Yazıcı Anadolu Soruyor'a Konuk Oldu

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı “Anadolu Soruyor”Da Anlattı:

“DIŞ POLİTİKADA GELİNEN DURUMUN MÜSEBBİBİ BİZ DEĞİLİZ”
 
50 Anadolu Kanalıyla birlikte TRT HABER’den canlı olarak yayınlanan, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın hazırlayıp sunduğu “Anadolu Soruyor” programının konuğu Ak Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı oldu.
 
Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Gazeteci Sinan Burhan’ın moderatörlüğünü yaptığı programda, Kanal 16 Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özdemir, Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık, Kanal Urfa Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Toru ve Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır’ın sorularını cevaplandıran Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, yaşanan terör olayları, Rusya ile ilişkiler ve Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
 
 
“AVRUPA’DAN ÇOK GÜÇLÜ BİR TEPKİ BEKLERDİK”
İstanbul Atatürk Havalimanı’na yapılan saldırıyla ilgili açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, “havalimanındaki katliam feci şekilde kimyamızı bozdu. Terör olaylarına kimi ülkeler değerler açısından konuya yaklaşıyor. Kimi ülkeler çıkarcı bir yaklaşımda konuya yaklaşıyor. Dünyadaki en büyük sorunların başında bir terör ikincisi de yoksulluktur. Terörün rengi olmaz, cinsi olmaz, mezhebi olmaz, onu sosyal yaşamda siyasal yaşamda kullanılan kavramlarla değerlendirmezsiniz. Terör, terördür. Böyle bakmak lazım. Biz Türkiye olarak teröre bu tür bir yaklaşımımız var. Dünyada tabi çıkar kavgaları var. Türkiye’nin önemli bir konumu var. Biz 3 eşsiz kıtanın kesiştiği bir kavşaktayız. Asya, Avrupa Afrika… Üç kıtanın göbeğinde olan bir ülkeyiz. Bunu alt yapılarla daha üstün bir seviyeye taşımaya çalışıyoruz. Yıldızı parlayan, ekonomik gücü artan, dünya ölçeğinde sayılı projeler üreten bir ülkeyiz. Tabi bu üstünlüğü çekemeyenler terörü destekliyorlar. Atatürk havalimanında icra edilen bu katliam çok vahimdir. Düşüne biliyor musunuz, en kutsal varlık insandır. Öldüren de Müslüman olduğunu iddia ediyor. Öldürdüğü hedef kitlede Müslüman. Bu insanlar bir başkalarının hayatlarını ortadan kaldırmak için kendi hayatlarını feda ediyor. Yani bunlar fedai teröristler. Yani bunlarla mücadele etmekte zordur. Yani bir insan başkasını öldürmek için kendisini öldürmeyi kafaya koymuşsa mücadele etmek bunu önlemek çok zordur. Ama hükümetimiz emniyet güçlerimiz, devletimiz, askerimiz elbette çok yüksek bir performans sergileyerek bu mücadeleyi sürdürüyor. Bizim terörle mücadelemiz devam edecek. Avrupalı dostlarımızın ve ABD’nin çok güçlü bir tepki koymalarını beklerdik. Ama çok güçlü bir tepki görmedik. İnşallah bundan sonra daha sağlıklı muhasebe yaparlar ve o tepkileri de koyarlar” ifadelerini kullandı.
 
Rusya ve İsrail’le anlaşıldıktan sonra İstanbul’daki eylemin gerçekleştirildiği yönünde iddiaların olduğuyla ilgili yöneltilen soruya cevap veren Hayati Yazıcı, Ondan dolayı bu eylem icra edilmiş olabilir. Daha bilmiyoruz eylemin sebebini ama amacı belli Türkiye’nin gücünü zaafa uğratmak. Türkiye’ye gelecek olan insanların gelmesini caydırmak. Korku salmak. İnsanların daha özgürce dolaşmalarını önlemek amacına giden bir hareketler bütünü. Direk İsrail’le yapılan anlaşma, Rusya ile sağlanan diyalog açısından baktığımızda onunla direk bağlantılı mıdır bilemiyorum ama söylene bilir. Çok yabana atılacak bir söylem değil” ifadelerini kullandı.
 
 
“RUSYA İLE İLİŞKİLERDE DOĞRU YOLDAYIZ”
Rusya ile ilgili gelinen duruma değinen Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Ülkeler arasında olaylar olur. Rusya’nın tabi, etrafımızda ki bu karmaşalı ortamda, özellikle Suriye üzerindeki uçuşlarını yaparken, hava sahamızı ihlal etmesi. Üstelik tanıtıcı bir kimliğe sahip olmayan bir uçak oluşu. Uyarılara rağmen sona erdirmeyişi ve sonuçta belirlenmiş kurallar dikkate alınmak suretiyle uçağın düşürülmesi iki ülke arasında, önemli bir soruna yol açtı. Burada bu haklı şu haklı gibi konulara girmeye gerek yok. Bunlar oturulup konuşulur. Şimdi o düzeydeyiz. Doğru bir yoldayız. Ülkeler arası ebedi diyalogsuzluk olamaz. Asıl bu büyük bir sorundur. Rusya ile gerçekleştirilen telefon görüşmesi hem ülkemiz açısından hem de Rusya açısından çözümleyici olduğu görülüyor. İnşallah 6 – 7 aydan bu yana Rusya ile yaşadığımız, ekonomimizi önemli ölçüde etkileyen turizmimizi etkileyen ancak sadece turistlerin bırakacağı para değil, tüm boyutlarıyla düşündüğümüz zaman ekonomik açıdan önemli bir fatura getirildi. Bunlar artık kalkacak. Öteki konularda oturur konuşuruz Rus dostlarımız daha dikkatli davranırlar, hava sahası ihlali açısından. Diyaloğun açılmış olması son derece faydalı. Rusya ile aramızdaki ticari ilişkilerin, iletişimin kopmuş olması sadece bizi etkilemiyor. Rusya halkını da etkiliyor” dedi.
 
 
“GELİNEN DURUMUN MÜSEBBİBİ BİZ DEĞİLİZ”
Dış politikayla ilgili gelinen durumun sorumlusunun Türkiye olmadığını dile getiren Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Dış politikada gelinen durumun müsebbibi biz değiliz. Türkiye değil. Suriye’de olup bitenlere bağlı ilişkilerin bu hale gelmesinin müsebbibi biz değiliz. İran’la bir ara limoni olan ilişkilerimizin sebebi biz değiliz. Mısır’la olan ve Rusya ile olan ilişkilerin müsebbibi biz değiliz. İlişkilerin bu şekilde yürütülmesi bize ekonomik faturada getiriyor. Uluslararası ticarette maliyetler önemlidir. Yakın ülkelere ürettiğimiz ürünleri pazarlamanın bizim açımızdan avantajı yüksektir. Uluslararası bu ülkelerle ilişkilerimizin keskinleşmiş olması ekonomik kayıplara yol açtığı doğrudur. Ama dikkat ederseniz biz bütün bu alanlarda izlediğimiz dış politika siyasetinde değerleri esas aldık” ifadelerini kullandı.
 
 
“MİLLETİN CEBİNDEN TEK KURUŞ ÇIKMADI”
Açılışı gerçekleştirilen Osman Gazi köprüsüyle ilgili konuşan Yazıcı, “Gurur verici bir eser. Dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alıyor. Köprü deyip geçmemek lazım bunlar sayılı eserler. Önemli projeleri çok değişik modeller uygulayarak gerçekleştiriyoruz. Bağlantı yollarıyla birlikte köprünün maliyeti 8 milyar dolar. Devlet milletin cebinden tek kuruş harcamadan yap işlet devret modeliyle yapılan bir hizmet. Muazzam bir eser. Temeli bizim iktidarımız zamanında atıldı. Planlanan zamandan önce bitirildi. Bir işi yapmak için ilk planlama önemlidir. Bütçesinin temini önemlidir. Ama tabi zamanında bitirmekte önemlidir. Biz her şeyi planlayarak yürüyoruz. Ülkemizin kalkınması performansının atması için planlı çalışıyoruz. İlk geçişi de yaptık. Gurur duyduk. Muazzam bir eser, hayırlı olsun” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.