Hocalı Katliamı'nın 26. Yılı

Hocalı Katliamı'nın 26. Yılı

TBMM Başkanı Kahraman:"Birleşmiş Milletler teşkilatından beklentimiz, Hocalı Katliamı'nın hesabının sorulması, Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'ın diğer bölgelerindeki Ermenistan işgalinin sona erdirilmesinde aktif rol üstlenmesidir"

 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, "Birleşmiş Milletler teşkilatından beklentimiz, Hocalı Katliamı'nın hesabının sorulması, Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'ın diğer bölgelerindeki Ermenistan işgalinin sona erdirilmesinde aktif rol üstlenmesidir." ifadesini kullandı.

 
Kahraman, Hocalı Katliamı'nın 26. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında, insanlık tarihinin en hunharca katliamlarından birinin Hocalı'da gerçekleştirildiğini, Ermenistan ordusu tarafından işgal altında tutulan Hocalı'da 26 yıl önce gerçekleştirilen katliamda, 613 silahsız masum insanın acımasız bir şekilde katledildiğini hatırlattı.
 
"Ermenistan ordusunun himayesindeki çeteciler, tüyler ürpertici yöntemlerle gerçekleştirdikleri katliamda 487 sivili ağır şekilde yaralamış, 150 kardeşimizden de bir daha haber alınamamasına sebep olmuşlardır. Ermenistan devletinin bugünkü yöneticilerinin de parmağının olduğu bu katliam, insanlık tarihine utanç belgesi olarak kaydedilmiştir." ifadesini kullanan Kahraman, aradan 26 yıl geçmesine rağmen, Hocalı'yı kan gölüne çeviren eylemi gerçekleştirenler hakkında uluslararası mahkemeler tarafından hesap sorulmadığına dikkati çekti.
 
Kahraman, Türkiye ve Azerbaycan'ın kederde ve sevinçte ortak tek milletin, iki ayrı devleti olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Coşkumuz ve hüznümüz birdir. Hocalı Katliamı'nın acısını yüreklerimizde hissediyoruz. İnsanlık tarihinin yüzkarası katliamın hesabı faillerinden sorulmadıkça ve Ermenistan devleti özür dilemedikçe bu acı hiç dinmeyecektir. Birleşmiş Milletler teşkilatından beklentimiz, Hocalı Katliamı'nın hesabının sorulması ve Dağlık Karabağ ve Azerbaycan’ın diğer bölgelerindeki Ermenistan işgalinin sona erdirilmesinde aktif rol üstlenmesidir. Barış içinde yaşanan bir dünya meydana getirmek için, Hocalı Katliamı gibi vahşetlerin hesabının sorulması gerekmektedir. Bu vesile ile 26 yıl önce Hocalı'da vahşice katledilen Azerbaycanlı kardeşlerimizi rahmetle anıyor, katliamı gerçekleştiren canileri nefretle lanetliyorum.


26 yıl önceki Hocalı Katliamı nedir, Azerbaycan’da neler yaşandı?

 
Takvimler 26 Şubat 1992’yi gösteriyordu. Daha sonradan ‘Hocalı Katliamı’ diye anılacak olan ve tarihe kara bir leke olarak düşecek olan olay tam da o gün yaşandı. Katliamın üzerinden yıllar geçti fakat unutulmadı. Hocalı Katliamı’nın yıl dönümünde, tüm öldürülenler tekrar hatırlanıyor. Peki, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 26 yıl önce bugün neler yaşandı?


 
26 yıl önceki Hocalı Katliamı nedir, Azerbaycan’da neler yaşandı
 
 
1988'de başlayan Azeri ve Ermeni halkı arasındaki Karabağ Savaşı devam ediyordu. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden birisindeki Hocalı kasabası Ermeni güçleri için önemli bir askerî hedef niteliği taşıyordu. 
Azeri resmî kaynaklarına göre, 1992 yılında Ermeni güçleri 25 Şubatı 26 Şubat'a bağlayan gece Hocalı kasabasının giriş ve çıkışınıkapadılar. 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 Azeri vahşice öldürüldü, toplam 487 kişi ağır yaralandı.
Sekiz aile tamamen yok oldu, 487 kişi sakat kaldı ve 1275 kişi esir alındı. Esir alınanlardan 68’i kadın ve 28’i çocuk toplam 150 kişinin yaşayıp yaşamadığı belli değildir.

 
26 yıl önceki Hocalı Katliamı nedir, Azerbaycan’da neler yaşandı
 
“Hala nefes alan 10 yaşındaki kız çocuğunu cesetlerin üstüne fırlattı”
 
Hocalı Katliamı vahşetini yaşayan Ermeni gazeteci Daud Kheriyan, o gün yaşananları böyle aktarıyor: “Gaflan denen ve ölülerin yakılmasıyla görevli Ermeni grup, Hocalı Kasabası’nın 1 kilometre batısında bir yere 2 mart günü 100 Azeri ölüsünü getirip yığdı. Son kamyonda 10 yaşında bir kız çocuğu gördüm. Başından ve elinden yaralıydı. Yüzü morarmıştı. Soğuğa, açlığa ve yaralarına rağmen hala yaşıyordu. Çok az nefes alabiliyordu. Gözlerini ölüm korkusu sarmıştı. O sırada Tigranyan isimli bir asker onu tuttuğu gibi öteki cesetlerin üstüne fırlattı. sonra tüm cesetleri yaktılar. Bana sanki yanmakta olan ölü bedenler arasından bir çığlık işittim gibi geldi. Yapabileceğim bir şey yoktu”


 
 
26 yıl önceki Hocalı Katliamı nedir, Azerbaycan’da neler yaşandı
 
Ermeni komutan Melkonyan gördüklerini günlüğünde anlattı
 
Eski ASALA eylemcilerinden Monte Melkonyan, Hocalı'ya yakın bölgede Ermeni askeri birliklere komutanlık yapmış ve katliamdan bir gün sonra Hocalı çevresinde gördüklerini günlüğünde anlatmıştır. Melkonyan'ın olümünden sonra, Markar Melkonyan kardeşinin günlüğünü Benim Kadeşimin Yolu (My Brother's Road) başlığıyla ABD'de çıkardığı kitapta Hocalı Katliamı şöyle tasvir ediliyor:
“Bir gece önce akşam 11 civarında, 2.000 Ermeni savaşçısı, Hocalı'nın üç tarafındaki yüksekliklerden ilerleyerek, kasaba sakinlerini doğudakı açılışa doğru sıkıştırmışlar. 26 Şubat sabahına kadar mülteciler Dağlık Karabağ’ın doğusuna ulaşmış ve Azeri kenti Ağdam'a doğru inmeye başlamışlar. Buradaki tepeciklerde yerleşen sivilleri güvenli arazide takip eden Dağlık Karabağ askerleri onlara ulaşmışlar. Mülteci kadın Reise Aslanova İnsan Hakları İzleme Örgütüne verdiği açıklamada "Onlar sürekli ateş ediyorlardı" diye konuşmuştu. Arabo'nun savaşçıları daha sonra uzun zaman kalçalarında taşıdıkları bıçakları kınlarından çıkararak bıçaklamaya başlamışlar”
 
26 yıl önceki Hocalı Katliamı nedir, Azerbaycan’da neler yaşandı
 
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hocalı Katlimı’nı Dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak niteledi. Azerbaycan Parlamentosu katliamın "soykırım" olduğunu ilan etti. 
İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü, sivil ölümlerden Karabağ Ermeni güçlerinin doğrudan sorumlu olduğunu belirtti. Azeri güçlerin sivillerin kaçışını engellediğine ve sivillere ateş açtığına dair argümanı destekleyen herhangi delilin içermediğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.