İlker Başbuğ'dan dinsiz TSK ithamlarına yanıt

İlker Başbuğ'dan dinsiz TSK ithamlarına yanıt

İlker Başbuğ, TSK'daki din ve etnisite polemikleri, Ergenekon ve Balyoz davaları ile hakkındaki iddialarla ilgili konuştu.

Ergenekon davasında tahliye olan Genelkurmay Eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Milliyet Gazetesi'nden Fikret Bila'ya konuştu.

Başbuğ, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması olaylarında yer alan sanıklar hariç Ergenekon davası sanığı silah arkadaşlarının suçsuz olduğuna vurgu yaptı. Balyoz davasının çökmüş olduğunu, kamuoyunun da anladığını belirterek, bu iki davayla gündemin alt sıralarında kalan "Casusluk davası"nın da özellikle Deniz Kuvvetleri ağırlıklı zorlama bir dava olduğunu savundu.

İlker Başbuğ, basının ve kamuoyunun bu davanın da üzerine eğilmesi gerektiğini irdeledi.

İlker Başbuğ ayrıca, TSK'ya yönelik haksız suçlamalara yanıt verirken açık bir özeleştiri di yaptı:

İşte İlker Başbuğ'un Fikret Bila'ya yaptığı o açıklamalar..
"CEPHEDEKİ MEVZİDE ATEİST YOKTUR"

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, TSK'ya din konusunda haksız eleştiriler yöneltildiğini vurgulayarak değerlendirme yapmaya başladı. "TSK'ya dine uzak hatta dinsiz" diye yapılan eleştirilerin haksızlık olduğunu hatta zaman zaman psikolojik harekata dönüştürüldüğüne dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Böyle bir şey olabilir mi? Ben daha önce de söyledim Peygamber ocağı dediğiniz bir kurumdur ordu. Dinsizlik söz konusu olabilir mi? Allah Allah diye taarruz eden bir ordudan, gemilerinin direğinde Kuran-ı Kerim bulunan bir ordudan söz ediyoruz. Bu TSK'ya yöneltilen en haksız eleştiridir. Türk ordusunu bu şekilde suçlamak kabul edilemez, bizler bu ocağın içinde büyüdük, yaşadık. Ben sorumlu olduğum her kademede çok hassas davranmış, gerekli imkanların sağlanmasına özen göstermişimdir."

Başbuğ Paşa, din ve inanç konusunu açıklarken "çok beğendiğim ve sık tekrarladığım bir söz vardır" diye devam etti :

"Savaşta, cephedeki mevzide ateist yoktur"

"Evet" dedi İlker Paşa, "bu söz doğrudur, mevziye girince kimse ateist olmaz, dua eder" diye ekledi.
"BAŞÖRTÜLÜ ŞEHİT ANNELERİNİ AYIRMAMALIYDIK"

Başbuğ, bu değerlendirmeyi yaptıktan sonra, "Peki bizim çelişkilerimiz, hatalarımız yok muydu" diye sordu ve şöyle devam etti:

"Evet, elbette vardı. Bizim de hatalarımız, çelişkili tutumlarımız vardı. Mesela şehidimiz olduğu zaman gidiyoruz, şehidimizin başı örtülü annesinin elini öpüyoruz, ona anne diyoruz, sarılıyoruz, acısını yürekten paylaşıyoruz. Ama o anneler yemin törenine geldiklerinde başları örtülü diye içeri almıyoruz. İşte bu bizim çelişkimiz ve hatamız. Bunu ben de görevli olduğum dönemde arkadaşlarımla konuştum. Bir çözüm bulmalarını istedim. Törende bir protokol bölümü olur, oradakiler görevleri gereği oradadır, ama annelerin, babaların törene katılacağı yer de olur. Keza bir başta çelişki, bir başka hata, cenazeye gidiyoruz ama namaz sırasında ayrılıyoruz ve kenarda duruyoruz. Bu da hatalı bir davranıştı. Sonra bu hatadan dönüldü."
"TSK, 'MİLLİ' VASFINI KAYBETMEMELİ"

Başbuğ, TSK ile ilgili olarak yaşamsal derecede önemli bulduğu özelliklere de değindi. Başbuğ'a göre, TSK'nın en önemli özelliği "milli ordu" olması. İlker Paşa, geleceğe dönük olarak "TSK milli ordu vasfını kaybetmemeli" vurgusu yaparak, şöyle devam etti:

"Türk ordusu milli ordu olma vasfını kaybetmemelidir. Bir ordu milli ordu olma vasfını nasıl kaybeder? Üç şekilde kaybeder:
1 - Etnik farklılıkların girmesi,
2 - Mezhep farklılıklarının girmesi,
3 - Liyakatin kaybolması.

Eğer orduya bu farklılıklar girer, liyakat yerine başka ölçüler esas alınırsa, ordunun emir-komuta düzeni de, görevinin gerektirdiği yapısı da bozulur, dağınıklık başlar. Bu nedenle Türk ordusunun milli vasfını koruması, kaybetmemesi hayati önemdedir. En çok dikkat edilmesi gereken husus budur."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.