Keskin nişancıyı 'ATEŞKES' durduracak

Keskin nişancıyı 'ATEŞKES' durduracak

HAVELSAN, kritik tesislerin keskin nişancı tehdidine karşı korunması amacıyla ATEŞKES adı verilen tespit sistemi geliştirdi. ATEŞKES'le, keskin nişancı tüfeğinde merminin namludan çıkarken oluşturduğu ses dalgaları ve merminin hedefe giderken oluşturduğu şok dalgaları algılanarak merminin geliş yönünü ve ateş kaynağının konumu yüksek doğrulukla tespit edilebiliyor

 HAVELSAN, kritik tesislerin keskin  nişancı tehdidine karşı korunması amacıyla Akustik Tabanlı Uzaktan Silahlı Ateş  Algılama Sistemleri (ATEŞKES) adı verilen tespit sistemi geliştirdi.  Günümüzdeki sınır güvenliği konsepti kapsamında kritik tesislerin  korunması önemli bir ihtiyaç oluşturuyor. Özellikle sınır bölgelerindeki sabit  karakollar, birlik personelinin konuşlandığı mevkiler, doğalgaz hatları ve  istasyonlar bu tür yerler arasında yer alıyor.

Bu tür kritik tesislerin mümkün olduğunca otomatik sistemlerle  korunmasına ve durum farkındalığını artıracak sistemlere ihtiyaç bulunuyor.  Özellikle karakollara uzaktan yapılan taciz ateşlerinin hemen fark edilmesi ve  hızlı tepki verilmesi askeri açıdan çok önem taşıyor. Bu amaçla kamera, radar,  sismik, titreşime duyarlı algılayıcılar gibi farklı teknolojiler  kullanılabiliyor.

Sese duyarlı atış tespit sistemleriyle çok sayıdaki akustik  algılayıcıdan faydalanarak ateşli silahların yerinin belirlenmesi amaçlanıyor. Bu  sayede, karakol gibi kritik tesislere ateşli silahlarla yapılan saldırılarda,  ateş edenlerin konumunun tespit edilmesiyle silahların otomatik olarak o bölgeye  yönlendirilmesi ve bu sayede ilk ateşe karşılık verilmesi hedefleniyor.    HAVELSAN, yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonunda söz konusu yöntemi  kullanarak ATEŞKES adı verilen Keskin Nişancı Tespit Sistemi geliştirdi. Sistemde 8 mikrofon kullanılıyor. Bu mikrofonlardan alınan veriler  üzerinde, yoğun sinyal işleme algoritmaları çalışıyor.

ATEŞKES'le, keskin nişancı tüfeğinde merminin namludan çıkarken  oluşturduğu ses dalgaları ve merminin hedefe giderken oluşturduğu şok dalgaları  algılanarak merminin geliş yönü ve ateş kaynağının konumu yüksek doğrulukla  tespit edilebiliyor. Şok dalgaları ve namlu sesinin birlikte kullanılması hassas  konum belirlemede kritik rol oynuyor. 

Sistem sayesinde 24 saat dinleme yapılarak silahı kullanan kişinin  yönü ve yeri belirlenebiliyor. Böylece karşı sistemler kısa süre içerisinde o  bölgeye yönlendirilerek tesisin güvenliği sağlanabiliyor.


ATEŞKES, GPS alıcısı ve ataletsel ölçerlerle konumunu ve yönelimini  kendisi hesaplayabiliyor. Böylece hızlı şekilde kurulumu sağlanabiliyor. Aynı  alanda bu sistemden birden fazla kullanılması ve veri füzyonuyla tehdit kaynağına  ilişkin çok daha iyi konum tespiti yapılabiliyor. Bu cihazlardan 3-4'ünün kritik bir tesisin etrafına kurulmasıyla söz  konusu tehditlere karşı hassas bir koruma sağlanabileceği belirtiliyor.  Cihazların kablosuz olarak birbirleriyle haberleşmesi çok daha başarılı sonuçlar  alınmasına olanak veriyor.

Sistemin etki alanı kullanılan silahın tipine göre değişiyor.  Silahlarla yapılan test sonuçlarına göre, tek cihazla 500 metreye kadar eksi/artı  2 derece yönelimde hassasiyetle, konum olarak da yüzde 10-15'lik bir hata payı  ile yer tespit edilebiliyor. Sistemin tespit mesafesinin teorik olarak 1-2  kilometreye kadar çıkabileceğine işaret ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.