Kimyasal olmayan tek çay Türk çayı

Kimyasal olmayan tek çay Türk çayı

ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, hiçbir kimyasal kullanılmadan üretilen Türk çayının kirletilmemesi gerektiğini söyledi

ORDU Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye'de henüz bu hastalık ve zararlıların ya görülmediğini ya da eşik değerinin altında kaldığı için herhangi bir kimyasal mücadele yapılmadığını kaydetti.

KİMYASAL İLAÇ KULLANMAYIN
Çay tarımı ile birlikte yapılan fındık yetiştiriciliğinde kesinlikle kimyasal ilaç kullanılmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Rize'nin Fındıklı, Ardeşen ve Pazar ilçelerinde; Trabzon'un Sürmene, Of ve Araklı başta olmak üzere kısmen diğer ilçelerinde ve Giresun'un Keşap ile Eynesil arasında kalan ilçelerinde fındık ve çay tarımı yan yana veya altta çay üstte fındık olarak birlikte yapılmaktadır. Fındık iç kurdu için kullanılan kimyasal ilaçlamada çok dikkatli olunmalıdır.

Çay tarımı ile birlikte yapılan yetiştiricilikte kesinlikle fındık için kimyasal ilaç kullanılmamalıdır. Atılacak ilaçlar altta yetişen çay bitkisinin yapraklarına nüfuz ederek kimyasal kirliliğe yol açacaktır. Hatta yan yana yetiştirilen çay ve fındık bahçelerinde bu tür ilaçlamadan kaçınılmalıdır" diye konuştu.

İKİ ÜRÜNDEN BİRİNDEN  VAZGEÇİLMELİDİR
Zorunlu hallerde yan yana yetiştiricilikte, çay bahçelerine bulaştırılmadan sulu ilaçlarla dikkatli bir şekilde ilaçlama yoluna gidilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Dünyada hiçbir kimyasal ilaç kullanılmadan yetiştirilen tek çay olarak gösterilen Türk çayı, bu tür yanlış uygulamalarla kirletilmemelidir. Bunun önlenmesi için de topraklar, ya çaya ya da fındığa dönüştürülmelidir" dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.