Kivi üreticisi mağdur edildi

Kivi üreticisi mağdur edildi

Rize`de üretilen kivilerde şeker oranı 6.5`e ulaştığı için il genelinde kivi hasadına başlanıldı.

Rize’de üretilen kivilerde  son yapılan ölçümlerde şeker oranı 6.5’e ulaştığı için il genelinde kivi hasadına başlanıldı. Hasadın başlaması ile birlikte alıcılar da Rize’ye gelmeye başladı. Alıcılar 80 gramın üzerindeki kivi için üreticilere kilogram başına 1 TL 35 kuruş ödüyor. Üreticiler geçtiğimiz yıla oranla kivi üretiminde rekolte düşüşü yaşandığını belirterek alıcıların fiyat düşürmesinden yakındı.

Rize Kivi Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Suiçmez yaptığı açıklamada, “Geçen yıla oranla üretimde düşüş var. Ancak ürün kalitemiz yüksek. Üretilen kivilerimizde istenilen şeker seviyesi yakalandığı için hasada başladık. Bu yıl ilimizde 10 bin ton civarında kivi hasadı yapılmasını bekliyoruz. Ancak soğuk hava depomuz bulunmadığı için ürettiğimiz kivileri biran önce satmak zorundayız. Bu yüzden alıcılar bu yıl fiyat düşürdü. Geçtiğimiz yıllardan kilosunu 2 TL ‘ye sattığımız kivileri bu yıl bizden 1 TL 35 kuruş’a alıyor. Ekonomik kaybımız var.”dedi.

  Kivi toptancılığı yapan Ertuğrul Esmen ise yaptığı açıklamada, “Bu yıl ürün kalitesi yüksek. Rize kivisi dünyanın en kaliteli kivilerinden. Bu yıl üreticilerimize kilogram başına 80 gramın üzerindeki kivi için 1 TL 300 Kuruş ile 1 TL 40 kuruş arasında ödeme yapıyoruz” dedi.

  Rize’de üreticilerden 1 TL 35 kuruşa alınan kivi bir çok markette kilosu 6 TL’den tüketici ile buluşuyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.