Obama'dan 'İsrail jetlerini vurun' emri

Obama'dan 'İsrail jetlerini vurun' emri

Amerika Başkanı Obama ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasındaki İran krizinde çok çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

İran’ın nükleer tesislerini bombalamaya kalkan İsrail’in, Obama’nın “İsrail jetlerini vurun” emriyle geri adım attığı ileri sürüldü.

Amerika Başkanı Obama ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında süren kriz, Netanyahu’nun Washington ziyaretiyle iyice doruğa çıktı.

Netanyahu, Obama’nın davetlisi olarak değil ABD Kongresinin davetiyle Washington’a geldi. İsrail Başbakanı, Kongre’de Obama’nın İran politikasını eleştiren bir konuşma yapacak.

İki lider arasındaki İran gerilimi, geçen yıl Obama’nın İran’la Batı arasındaki nükleer krizi çözmek adına başlattığı müzakerelerle yükselmişti. İsrail, Obama’nın İran’ı Batı ile barıştırma projesine sert dille karşı çıkmıştı.

Sonrasında geçen yaz Gazze katliamları sırasında Amerika, her ne kadar İsrail’in arkasında dursa da İsrail yönetiminin talep ettiği Cehennem Ateşi adlı silahların satışını geciktirmiş ve bu durum İsrail’in Obama’ya yönelik sert tepkisine yol açmıştı.

Ay sonundaki seçime hazırlanan Netanyahu tartışmalı Washington ziyaretine başlarken, Netanyahu’nun Obama’yı direk karşısına alması, İsrail’de bazı kesimler tarafından da eleştiriler aldı.

Bu durumun tehlikeli ve riskli olduğunu savunan bazı İsrailliler, Netanyahu’ya uyarılarda bulundu. Netanyahu ile Obama arasındaki krizde ortaya atılan son iddia ise çok konuşulacak cinsten. Kuveyt’te yayınlanan Al Jarida adlı gazetenin haberine göre İsrail Başbakanı Netanyahu, bundan bir süre önce İran’ın nükleer tesislerini bombalama kararı aldı.

Netanyahu, Savunma Bakanı Moshe Yaalon, Dışişleri Bakanı Liebermann ve Genelkurmay Başkanı Beni Gants ile yaptığı görüşmelerin ardından İran’a yönelik askeri operasyon talimatı verdi.

İsrail savaş uçakları birkaç hafta boyunca İran hava sahasında uçuşlara başlayıp, İran hava sahasının radara yakalanmadan delinmesi yönünde tatbikatlar gerçekleştirdi.

Hazırlıkların tamamlandığı süreçte ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yakınlığı olan İsrail’den üst düzey bir yetkili, Netanyahu’nun İran’a saldırı planını Kerry’le paylaştı. İsrailli yetkilinin, böyle bir operasyonun gerçekleşmesi halinde ABD-İsrail ilişkilerinin büyük yara alacağı kaygısı nedeniyle Kerry’ye bilgi sızdırdığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin istihbaratı Başkan Obama’ya sunmasının ardından ise Obama, İsrail’e yönelik şok bir tehdit savurdu. Obama’nın İsrail’in İran’a saldırması halinde savaş uçaklarının vurulması talimatını verdiği iddia edildi.

Olayın tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkmasının ardından ise İsrail Başbakanı Netanyahu’nun İran’a saldırı planından vazgeçtiği ileri sürüldü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.