Pazarda 5 TL, dağda bedava

Pazarda 5 TL, dağda bedava

Gümüşhane kırsalında bu yıl yaşanan böğürtlen bolluğu, pazarda fiyatlara yansımadı. Yerli ve organik böğürtlen pazarda kilosu 5 TL’ye satılıyor.

C vitamini deposu ve kanser savaşçısı olarak bilinen böğürtlen Gümüşhane pazarında yerini aldı. Bölgede “More” olarak adlandırılan meyve kırsalda oldukça fazla bulunuyor. Gümüşhane’nin hemen her bölgesinde yabani olarak yetişen Böğürtleni vatandaşlar özellikle reçel yapmak için satın alıyor.
Köy pazarında vatandaşlar tarafından toplanarak kilosu 5 TL’den satılan böğürtlenin yol kenarlarında, bahçe kenarlarında kendiliğinden yetiştiğini ve bu yıl çok fazla verim verdiğini dile getiren vatandaşlar, “Çoğumuzun dikkat edip toplamadığı böğürtlen pazarda 5 TL’ye satılıyor. Alanların çoğu da reçel yapıyor. Kültür böğürtleninden farklı olarak yabani böğürtlen hem daha sert hem de daha ekşi oluyor. Bu nedenle daha çok reçel yapıp kış aylarında tüketmek için kullanılıyor” dedi.
Böğürtlenin içinde bulunan ellagik asit, antikansorojen madde olarak biliniyor. Tıp dünyasında yapılan deneylerde böğürtlenin kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediğinin, hatta küçülttüğü tespit edildi. Günde bir avuç böğürtlen yenilmesini uzmanlar tarafından tavsiye edilirken, mevsimi dışında da bu meyvenin şurup veya marmelat olarak tüketilmesi gerektiği ifade ediliyor. Dondurucuda özelliğini ve lezzetini kaybetmeyen böğürtlenin sadece meyvesi değil yaprağı ve kökü de kansere karşı etkili. Böğürtlen yaprağı kurutulup kış aylarında çay olarak da tüketilebiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.