Rize usulü karavan

Rize usulü karavan

Rizeli Osman Topaloğlu, kovanlarını ayı saldırısından korumak için kasasına baraka monte ettirdiği kamyonetinde yatıp kalkıyor.

Rize’nin Pazar ilçesinde, göçebe arıcılık yapan Osman Topaloğlu, özellikle yaz aylarında yüksek rakımlı yerlere taşıdığı kovanlarını ayı saldırısından korumak için kasasına baraka monte ettirdiği kamyonetini kovanların yakınına park ediyor ve sezon buyunca bu barakasında kalıyor.

İlçeye bağlı Suçatı köyünde 22 yıldır arıcılıkla uğraşan 63 yaşındaki Osman Topaloğlu, yaz aylarında daha fazla bal elde etmek amacıyla kovanlarını, kamyona yükleyip bitki örtüsü ve polen durumuna göre Artvin’in Borçka ile Erzurum’un İspir ya da Tortum ilçelerinde, yerleşim yerlerinden uzakta, bal veriminin yüksek olabileceği yerlere götürüyor.


Bu nedenle her yıl birkaç ayı arazide tek başına geçiren ve Topaloğlu, bir taraftan kovanlarının bakımını yapıyor, diğer taraftan da arılarını başta ayı olmak üzere hayvanların saldırısından korumaya çalışıyor.

Geçimini bu şekilde elde ettiği balları satarak sağlayan Topaloğlu, arıcılığın bir tutku olduğunu belirterek, "22 yıldır bu işi yapıyorum. Geçmiş yıllarda kovan sayısı 45-50 dolayına kadar çıktığı olmuştur, ancak şu sıralar 20 dolayında kovanım var. Yaşlandıkça bakımlarını yapmam da zorlaşıyor. Yaz mevsimiyle birlikte Suçatı köyü ve çevresinde polen miktarı azalınca kovanlarımı kamyona yükleşip daha yüksek rakımlı yerlere taşıyorum. Yüksek rakımlarda çiçeklenme sahil kesimine göre daha geç oluyor. Böylece hem köydeki hem de gittiğim yerlerdeki bitki örtüsünden, çiçeklerden istifade etmiş oluyorum" dedi.



Daha fazla verim alabilmek için kovanlarını çiçeklenmenin yoğun olduğu, yerleşim yerlerinden uzakta alanlara taşıdığını ifade eden Topaloğlu, şunları söyledi:

"Buralarda en önemli sorun barınma. Bazen yanımda yakınlarım olsa da genellikle tek başıma kalıyorum. 5 yıl öncesine kadar barınma sorununu kovanların yakınına çadır kurarak çözüyordum. Ancak çok elverişli olmadığından 5 yıl önce içi ahşap, dış yüzeyi sacla kaplı, yaklaşık 4 metrekare kapalı alana sahip bir baraka yaptırdım. Barakayı arılarla birlikte kamyona yükleyip gittiğim yere kuruyordum. Bu çok zor oluyordu. Sonunda bir kamyonet satın aldım ve barakayı kasasını söktüğüm kamyonetin şasesine monte ettirdim. Kamyoneti kovanlarımı götürdüğüm yerin yakınına çekiyor, barakayı da barınmak için kullanıyorum. Barakada mini bir mutfak, 2 yatak ve televizyon ile mutfak malzemeleri bulunuyor. Bu şekilde hayatım biraz kolaylaştı diyebilirim."


Arılarını araziye götürmediği dönemlerde aracını bir karavan gibi kullandığını belirten Topaloğlu, "Bu yıl sağlık sorunu yaşadığım için kovanları Erzurum ya da Artvin’e götürmeye cesaret edemedim. Kovanlar köyde, korunaklı yerdeler. Bu nedenle aracı bir karavan gibi kullanıp tatile çıkabiliyorum. Küçük ama bana yetiyor. Şimdi de Ayder Yaylası’na tatile geldim" diye konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.