Rize'de Fırıncılar İnatlaşınca!

Rize'de Fırıncılar İnatlaşınca!

Rizeli iki fırıncının inadı her ikisini de iflas ettiriyordu. Ama kazanan 1 yıl boyunca köylüler oldu.

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde rekabet için ekmeğin fiyatını 50 kuruşa kadar indiren ve 1 yıl boyunca zararına satış yapan fırıncılar, iflasın eşiğine geldi. Borçlarını ödeyemeyen, un almakta bile zorlanan fırıncılar, köylülerin de araya girmesi ile anlaştı ve 350 gram ekmeği 75 kuruştan satmaya başladı.

İki fırıncı arasındaki inatlaşma, Serdar Kaptan’ın 6 yıldır fırın işlettiği, ilçenin 300 hanesi ve 1000 nüfusu ile en kalabalık köylerinden biri olan Dikkaya Köyü’ne, Murat Karaman’ın 1 yıl önce fırın açmaya karar vermesiyle başladı. Serdar Kaptan’ın, "Ben zarar ediyorum. Bu köy iki fırını kaldırmaz" uyarısına rağmen Karaman köyde fırın açtı, 400 gram ekmeği önce 1 lira, ardından 75 kuruştan satmaya başladı. Bunun üzerine Serdar Kaptan da fiyatı 50 kuruşa indirdi. Diğer fırıncı Karaman da aynı gramajdaki ekmeğin fiyatını 50 kuruşa çekti. Köydeki 3 bakkal, iki fırıncının ekmeğini ayrı dolaplarda satmaya başladı. Birer işçi çalıştıran ve günlük ortalama 500’er ekmek yapan iki fırıncı 1 yıl boyunca zararına ekmek sattı.

İFLASIN EŞİĞİNE GELDİLER

İki fırıncının inatlaşması 1 yıl boyunca sürdü. İflasın eşiğine gelen, un alamayan, biriken borçları nedeniyle ekmek çıkaramayan ve fırınları kapatma aşamasına gelen iki fırıncı için köylüler ile bakkallar devreye girdi. Köyde bakkallık yapan Cemil Kus, iki fırıncıyı bir araya getirerek inatlaşmadan vazgeçmelerini istedi. Anlaşan iki fırıncı, 350 gram ekmeği 75 kuruştan satmaya başladı. Böylece bir yılın sonunda inatlaşma sona erdi.

"BU İŞE BİR SON VERELİM DEDİK"

Köyde 6 yıldan bu yana fırın işleten Serdar Kaptan, şunları söyledi:
"Ekmeği 1 liradan satıyordum. Rakip fırın açılınca fiyatı 50 kuruşa indirdim. Köylü uzun süre ucuz ekmek yedi. Ama artık son verdik ve ekmeği 75 kuruştan satmaya başladık."

Köyde 1 yıldan bu yana fırın işleten Murat Karaman ise önce 1 lira, sonra 75 kuruş, ardından da 50 kuruşa ekmek satmaya başladığını belirtirken, "Çok zarar ettik, altından kalkamaz hale geldik. Sonra kendi kendimize zarar verdiğimize kanaat getirerek bu işe son verdik. Bir araya gelerek sorunu hallettik. Şimdi 350 gram ekmeği ikimizde 75 kuruştan satmaya başladık. İşlerimiz iyi, zarardan kurtardık" diye konuştu. Köylüler de, "Uzun süre ucuza ekmek yedik. Bu inatlaşma bize yaradı" diye konuştu.


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.