Rize'de okul dönemi aşıları başladı

Rize'de okul dönemi aşıları başladı

Rize İl Sağlık Müdürlüğü, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarında yapılacak aşıların uygulamasına başlandığını bildirdi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, aşı ile korunabilir hastalıkların kontrol altına alınmasının hedeflendiği ifade edilerek, "Bu amaçla ülkemizde okul çağı öğrencilerini aşı ile korunabilen kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, boğmaca, tetanos ve çocuk felci hastalıklarına karşı bağışık hale getirmek amacıyla ilköğretim birinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin okul aşıları Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği ile uygulanacaktır" denildi.

2011-2012 öğretim yılında okul aşıları öğrencilerimize okulda bizzat doktor kontrolünde yapılacağı anlatılan açıklamada "Aşıların yan etki oranı çok düşüktür. Görülebilecek yan etkilerin çoğu hafiftir ve kendiliğinden düzelir. Aşılanan çocuklarda düşük derecede ateş olabilir, birkaç gün sonra geçer. Bu dönemde çocuğa parasetamol içeren ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet, ağrı olabilir. Bu durumda enjeksiyon yerine alkol, kolonyalı pamuk uygulanabilir. Aşılanan çocuklarda 6-12 gün sonra hafif bir döküntü olabilir. 1-3 gün sonra kendiliğinden kaybolur. Öğrencinin aşı yapılmasına engel olabilecek özel bir hastalığı, yumurtaya alerjisi varsa veya daha önce aşı veya herhangi bir enjeksiyon sonrası alerji durumu olmuşsa mutlaka sınıf öğretmenine ve okul müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir. Öğrenci 2011-2012 öğretim yılında okuldan okula nakil yaptırmışsa, velilerin önceki okulda aşı yapılıp yapılmadığı hakkında sınıf öğretmenine bilgi vermesi uygun olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, aşı ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili soru ve sorunlar için Aile Hekimi, Toplum Sağlığı Merkezi ve İl Sağlık Müdürlüğünden bilgi alınabileceği belirtildi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.