Rize'yi 2'ye Bölen Böcek!

Rize'yi 2'ye Bölen Böcek!

Rize ve çevresinde son üç yıldır tarım ürünlerine önemli ölçüde zarar veren Ricania Simulans isimli kanatlı böcek Rize'yi ikiye böldü.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, böceğe karşı çare bulunmalı açıklamasında bulunurken Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, böceği takibe aldıklarını eldeki verilere göre böcekle mücadeleye gerek yok açıklamasında bulundu.

Rize Ziraat Odası çay tarımının hızla çoğalan bu böcekten etkilenmemesi için hızla çare bulunması gerektiğini açıklarken Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, şu ana kadar böceğin çay üzerinde her hangi bir olumsuz etkisinin gözlenmediğini belirtti.

Rize ve çevresinde son üç yıldır tarım ürünlerine önemli ölçüde zarar veren Ricania Simulans isimli kanatlı böceğin, Çaykur tarafından yapılan açıklamada şu ana kadar çay bitkisi üzerinde olumsuz bir etkisinin gözlenmediği belirtildi.

Trabzon’un Of ilçesi ile Artvin’in Hopa ilçesi arasındaki sahil kesiminde son üç yıldır görülen ve hızla çoğalan Ricania Simulans isimli kanatlı böceğin bitkiler üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor. Son üç yıldır bölgede meyve ve sebze üretiminin önemli ölçüde gerilemesi bu böceğe bağlanıyor. Yapıştığı bitkilerin öz suyunu emerek gelişen böcek bir süre sonra yapıştığı bitkiyi tamamen kurutuyor.

Böceği bilimsel olarak takibe aldıklarını belirten Sütlüoğlu, “Böcekle ilgili Erzurum Atatürk Üniversitesi ile birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. Bölgemizde hızla çoğalan bu böcek daha çok yumuşak bitkilerde etkili oluyor. Şu ana kadar çay üzerinde bir olumsuzluğu gözlenmedi. Biz yinede böceğin gelişimini takip etmeye devam ediyoruz. Türk çayında günümüze kadar zirai ilaçlama yapılmadı. Dünyadaki çay üreticisi ülkeler arasında çay tarımında zirai mücadeleye gerek duyulmayan, ilaçlama yapılmayan tek ülke Türkiye’dir. Şu anki bilimsel incelemeler, çay tarımında bu böcekle ilgili zirai mücadeleye ihtiyaç olmadığını gösteriyor” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.