'Saz çalıp, türkü söylüyor' diye yurda almadılar

'Saz çalıp, türkü söylüyor' diye yurda almadılar

Rize'de Genç kızı 'Saz çalıp, türkü söylüyor' diye yurda almadılar

Rize Üniversitesi (RÜ) öğrencisi Özgül Çakmakçı ’sosyal etkinliklere katılması, erkeklerin de olduğu ortamda bulunması ve solistlik yapması nedeniyle’, geçen yıl kaldığı yurda bu yıl alınmadığını iddia etti. ’Ahlaki davranışlarının uyum sağlamadığı’ suçlaması üzerine yöneticilerle tartışarak yurttan ayrılan genç kız, bir gün sonra geçen yıldan kalan eşyaları almak için gittiğinde de yöneticilerin, "Eşyaların belediye çöplüğünde. Git oradan al" cevabı ile karşılaştığını öne sürerek polise başvurdu.

Geçen yıl RÜ Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri bölümünü kazanan Özgül Çakmakçı, Kocaeli’nden Rize’ye gelerek eğitime başladı. Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Rize Şubesi’nin, Çiftekavak Mahallesi’nde misafirhaneye dönüştürdüğü kız yurduna kayıt yaptıran Çakmakçı, 40 ’a yakın kız öğrenci ile yurtta kaldı. Özgül Çakmakçı, eğitimi sırasında Rize Üniversitesi’nin sosyal etkinliklerine katıldı, Rize Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Merkezi’nde Türk Halk Müziği dalında solistlik yaptı, bağlama kursu almaya başladı. İddiaya göre yurt yöneticileri genç kıza, "Erkeklerin bulunduğu ortamda bağlama kursu alıyor. Solistlik yapıyor, erkeklerle geziyor" gerekçeleri ile baskı uygulamaya başladı.

SES YARIŞMASINDA DERECEYE GİRDİ

Eğitim yılı sonunda kitap, elbise, çarşaf, yorgan gibi çeşitli eşyalarını yurta bırakarak memleketine dönen Çakmakçı, tatilde katıldığı Türk Halk Müziği solo ses yarışmasında önce Karadeniz Bölge 1’incisi, ardından ise Türkiye 4’üncüsü oldu.

YURDA ALINMADI, EŞYALARI ÇÖPE ATILDI

2’inci sınıfa geçen Özgül Çakmakçı, yeniden geldiği Rize’de aynı yurda gitti. Maddi durumunun iyi olmadığını ve burslu okuduğunu anlatarak yurt ücretinde indirim isteyen Çakmakçı’yı iddiaya göre yöneticiler, "Ahlaki davranışların uyum sağlamıyor" diyerek yurda almadı. Suçlamalar üzerine yurt yöneticileri ile tartışan genç kız, gözyaşları içerisinde yurttan ayrıldı. Bir gün sonra yeniden yurda gelen Çakmakçı, geçen yıldan kalan kitapları, ayakkabıları, elbiseleri ve diğer eşyalarını almak isteyince Yurt Müdürü Esra Balta Çakmakçı’nın, "Eşyaların belediye çöplüğünde. Git oradan al" dediğini öne sürdü.

Cumhuriyet Polis Merkezi’ne giden Özgül Çakmakçı, yurt yöneticileri hakkında şikayette bulundu. Polis, Yurt Müdürü Esra Balta’yı ifadeye çağırırken, konu hakkında Rize Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma başlattı.

’SOSYAL FAALİYETLERE KATILMAMAMI İSTEDİLER’

Yurt yöneticilerinin tutumu tepki gösteren Özgül Çakmakçı yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Ahlaki kurallarına uyum sağlamıyormuşum. Üniversite ve gençlik merkezlerinde sosyal faaliyetlere katılmam, bağlama kursu almam, solistlik yapmam ahlaki kurallara uymuyormuş. Hiçbir şekilde sosyal faaliyet istemediklerini belirterek, erkek arkadaşlarımın olduğunu anlattılar, bu faaliyetlere katılmamam gerektiğini söylediler. Haliyle de yurtta kalmaktan vazgeçtiğimi söyledim ve ayrıldım. Bir gün sonra eşyalarımı almaya gittim. Bana, ’Eşyaların belediye çöplüğünde. Git oradan al. Burada hiçbir şeyin yok’ dediler, hakaretlerde bulundular. 4 aydır yurtta bulunan eşyaların iki gün içerisinde çöpe atılmasında kasıt var. Polise başvurup şikayetçi oldum."

’ÜNİVERSİTEDE KIZ- ERKEK BİRLİKTEYİZ’

Rize’ye eğitim için 19 saatlik yoldan geldiğini belirten Çakmakçı, böyle bir muamele ile karşı karşıya kalmasına inanamadığını kaydederek şöyle konuştu:

"Ben bir kız öğrenciyim. Burada beni savunacak kimsem yok. Hiç eşyam kalmadı. Arkadaşlarımdan aldığım kıyafetleri giyiyorum. Bağlama kursuna gidiyorum. Benim arkamda saz çalan kız ve erkek arkadaşlarım da oluyor. Üniversitede bir çalışma yaparken kütüphanede kız- erkek birlikteyiz. Okulda da. Bunlar onlara göre ahlak dışı davranış oluyor."

’BURASI DEPO DEĞİL, ZAMANINDA EŞYALARINI ALSAYDI’

Yurt müdürü Esra Balta ise, öğrencinin geçen yıl eşyalarını emanete değil, yurttaki arkadaşlarına bırakarak gittiğini, zamanında gelip almayınca da ortada kalan eşyaları çöpe attıklarını söyledi. Balta, "Burası depo değil. Zamanında eşyalarını gelip alsaydı" demekle yetindi.

Esra Balta’nın eşi ve yurdun bağlı olduğu derneğin yöneticisi Yaşar Balta da, öğrencinin ahlaki davranış bozukluğu içerisinde olduğunu öne sürerek bu nedenle yurda almadıklarını söyledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.