Sel ve Heyelan Meclise Taşındı

Sel ve Heyelan Meclise Taşındı

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Akif Hamzaçebi sel felaketi ile ilgili soru önergesi veriyor.

Rize de meydana gelen sel felaketinin ardından CHP İstanbul milletvekili Akif Hamzaçebi Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına verdiği dilekçeye başbakanın cevap vermesini istedi.

İŞTE DİLEKÇE

Aşağıda yer alan soruların Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 98’inci maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.  M. Akif HAMZAÇEBİ/ İstanbul Milletvekili

Rize ilinde Gündoğdu Beldesinde 26 Ağustos 2010 tarihinde şiddetli yağış sonucu yaşanan sel ve heyelan felaketi neticesinde 14 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 6 vatandaşımız yaralanmış, 2 vatandaşımız da sel sularına kapılarak kaybolmuştur. Sel ve heyelan felaketi birçok aileyi maddi kayıplara da uğratmıştır.
Bu kez 24 Eylül 2011 tarihinde Rize Merkez’de meydana gelen sel felaketinde 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, felaketin ardından suların çekildiği kent merkezi çamur ve balçıkla kaplanmış, bölgede büyük maddi hasar oluşmuştur.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı basında yer alan açıklamalarında afetten sonra ortaya çıkan çamur ve balçığın 15 günde temizlenebileceğini belirtmiştir. Yine Sayın Bakırcı’nın basında yer alan ifadeleri "Çalışan ekiplerin sayısını artırdık. Bu görüntüyü en geç 15 günde ortadan kaldıracağız. Ama bununla bitmiyor. Doğu batı istikametinde 26 deremiz var. Bunların 4’ü büyük. Bu 4 büyük derenin tamamı dolmuş vaziyete. Keşke Karadeniz Sahil Yolu buradan geçerken en azından Menderes Bulvarı’nın denize akan kanallarını daha büyük yapsalardı. O kanallar açık olsaydı bu sıkıntıları yaşamazdık. O dereler aktı, Karadeniz Sahil Yolu’nun yüksek yapılan kısmına vurdu ve şehre geri döndü. Bu şehrin 3’te 1’ini su bastı. Bu tehlikeyi biz 2004 yılından beri biliyorduk. Seçildiğimiz ilk aylarında Karadeniz Sahil Yolu’nun hatalı ve eksik yapıldığını, bu şehrin trafiğini ve su baskınını kaldıramayacağını söylüyorduk.

Ama Rize Belediyesi’nin gücünün bunun maliyetini kaldıramayacağını da söyledik. Kamuoyundan bize destek gelmediği için bu proje bir şekilde bitirildi. Bana şunu sorabilirler; 8 yıl önce bunu söyledin de sen ne yaptın? Belediyenin güçleri ile bu baksların temizlenmesi mümkün değil. Bundan 1.5 ay önce belgelerle bakanlıklara bu konuda bilgi verdim. Bu yönde proje çalışmaları başlatıldı. Bunu yapmaya ne belediyenin gücü yeter, ne de Rize’deki elemanların. Ama, ’Halil Bakırcı sen diyorsun?’ derseniz, buna diyecek sözüm yok. Ben sonucu söylüyorum. Ben bakanlıkların buna destek vereceğine inanıyorum" şeklindedir.

Buna göre;

    Karadeniz Sahil Yolunun zeminden yüksekte inşa edildiği ve bu durumun sahil yolu boyunca sellere neden olduğu görüşüne katılıyor musunuz?
    Katılıyorsanız projede gerekli değişiklikleri yapmayı düşünüyor musunuz?
    İktidara geldiğinizden bu yana Karadeniz illerinde sel ve heyelan vakalarının sayısı nedir? Bunlarda hayatını kaybeden, sakat kalan ve yaralanan vatandaşlarımızın sayısı nedir? Sel ve heyelanların maddi bilançosu nedir?
    Proje yanlışlıkları bir çok uzman tarafından dile getirildiği halde yenilenmeyen altyapı nedeniyle oluşan sel ve heyelan felaketlerini “afet” olarak nitelendirmeyi doğru buluyor musunuz?
    Önlenebilir felaketler nedeniyle hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın aileleri ile maddi kayıpları olan ailelerin kayıplarını telafi etmek için girişimde bulundunuz mu? Böyle bir girişimde henüz bulunmadıysanız bulunmayı düşünüyor musunuz? Bulunduysanız hangi ailelere ne kadar maddi ve ayni yardımda bulundunuz?
    Yaşanan sel ve heyelan felaketlerinin yanı sıra kentlerin büyümeleri nedeniyle oluşan altyapı eksikliklerini tamamlamayı, ya da mevcut altyapı projelerinde değişiklikler yapmayı düşünüyor musunuz?

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.