TDV su kuyusu ve vakıf çeşmeleri Moritanya’ya umut oldu

TDV su kuyusu ve vakıf çeşmeleri Moritanya’ya umut oldu

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) “Bir Damla Hayat” projesi kapsamında temiz suya erişimin zor olduğu Moritanya’nın kurak bölgelerinde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) sondaj desteği, Almanya Essen eyaleti DİTİB Dernekleri ve Rize Müftülüğüne hayırseverlerce yapılan bağışlarla 30 su kuyusu ve vakıf çeşmesi açtı.

 Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) “Bir Damla Hayat” projesi kapsamında temiz suya erişimin zor olduğu Moritanya’nın kurak bölgelerinde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün (DSİ) sondaj desteği, Almanya Essen eyaleti DİTİB Dernekleri ve Rize Müftülüğüne hayırseverlerce yapılan bağışlarla 30 su kuyusu ve vakıf çeşmesi açtı.

Halkın yüzde 99’nının Müslüman olduğu Moritanya’da, büyük bir kısmı Sahra Çölüne dahil olan ve sıcaklığın 50 dereceleri bulduğu Aleg ve Bababe kentlerinin kırsal bölgelerinde açılan su kuyusu ve vakıf çeşmeleri, yöre halkı tarafından sevinçle karşılandı.


 
Aralarında Bababe şehri kırsalında yer alan Lemreiga köyündeki ‘’Recep Tayyip Erdoğan’’ kuyusunun da bulunduğu ve yaklaşık 60 bin kişinin faydalanacağı su kuyuları, yöre halkının ve Türkiye’den yetkililerin katılımıyla açıldı.


 
Kuyuların açılışına Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin, Rize İl Müftüsü ve TDV Rize Şube Başkanı İsmail Yalçın, Almanya Essen Din Hizmetleri Ateşesi Hakkı Gür, Rize Müftü Yardımcısı Naci Çakmakcı, DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Fahrettin Alptekin, DİTİB Essen Dernek Başkanları ve yöre halkı katıldı.


 
Açılış töreninde konuşan Rize il Müftüsü İsmail Yalçın, Rizeli hayırseverlerin destekleriyle Moritanya’da 11 su kuyusu ve vakıf çeşmesi açıldığını söyledi.


 
Açılışını yaptıkları kuyunun isminin ‘’Recep Tayyip Erdoğan‘’ su kuyusu olduğunu belirten Yalçın, Cumhurbaşkanımız Rizeli olduğu için bu kuyuya Recep Tayyip Erdoğan adını verdiklerini, açılan diğer kuyulara ise Necmettin Erbakan, Rize’nin büyük âlimlerinden Zavendikli Mustafa Efendi’nin isimleriyle beraber Rize’nin bütün ilçelerinin isimlerini vererek toplamda 11 kuyu açtırdıklarını ifade etti.


 
Açılan su kuyularının birer kardeşlik köprüsü olduğunu vurgulayan Yalçın, “Moritanyalı kardeşlerimle beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum‘’ dedi.


 
Desteklerinden dolayı Diyanet İşleri Başkanı ve TDV Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a ve TDV Mütevelli Heyetine teşekkür ederek sözlerine başlayan Almanya Essen Din Hizmetleri Ataşesi  Hakkı Gür, “Moritanya’da bu kalıcı eserleri yapmamızın en büyük vesilesi olan Almanya Essen DİTİB bağışçılarına özellikle  teşekkür ediyorum” dedi.
Müminler kardeştir şiarıyla bu çalışmaların yapıldığını vurgulayan Gür, Moritanya halkının her zaman yanlarında olduklarını ifade etti. 
 
DİTİB Almanya-Essen bölgesinden 19 su kuyusu ve vakıf çeşmesi
DİTİB Eyalet Birliği Başkanı Fahrettin Alptekin, DİTİB’e bağlı 36 dernek ile beraber su kuyusu ve vakıf çeşmesi için toplamda 450 bin Euro bağış topladıklarını ve “Bir Damla Hayat” projesi ile Afrika’nın çeşitli bölgelerinde 33 adet su kuyusu açtırdıklarını, 220 bin Euro tutarında 19 su kuyusunun ise Moritanya’da açıldığını söyledi.
 
Essen DİTİB dernekleri 1.000 gıda paketi dağıttı  
 
Almanya Essen Eyaleti DİTİB dernekleri ayrıca Moritanya’nın başkenti Noukşot’un kırsal bölgelerinde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere 1.000 adet gıda paketi hazırlayıp dağıttı.
TDV gönüllüleri ve DİTİB Essen gönüllüleri yanlarında getirdikleri elbise, terlik, oyuncak gibi hediyeleri Afrikalı çocuklarla paylaştılar. 
 
23 ülkede 239 su kuyusu ve vakıf çeşmesi açıldı
 
Ülkemizde ve dünyanın 145 ülkesinde eğitimden, uluslararası insani yardım faaliyetlerine kadar pek çok alanda gerçekleştirdiği projelerle gönül coğrafyamıza yardım ulaştıran Türkiye Diyanet Vakfı, özellikle kuraklığın insan yaşamı için büyük bir sorun oluşturduğu Afrika ülkelerinde su kuyularına da odaklanarak, kilometrelerce uzaklıktan temiz suya erişimin taşıma suyla geldiği bölgelere umut oluyor.
 
“Bir Damla Hayat” projesi kapsamında bugüne kadar 23 ülkede 239 su kuyusu ve vakıf çeşmesi açıldı. 20 ile 30 yıl arasında bölgenin temiz içme suyu ihtiyacını karşılayan su kuyusu ve vakıf çeşmelerinin açıldıktan sonraki yıllık kontrolleri ise Türkiye Diyanet Vakfı ekipleri tarafından yerinde yapılıyor. 
 
Proje kapsamında açılan su kuyusu ve vakıf çeşmeleri aynı zamanda bölgenin kalkınmasına da katkı sunuyor. Köy merkezinde açılan kuyular, bölge halkına zaman tasarrufu ve öğrencilerin eğitim sürekliliğini sağlıyor.
 
Açılan su kuyularının yanında hayvanların su içebileceği yerler yapılarak, bölgenin geçim kaynağı olan hayvancılık faaliyetlerine de katkıda bulunuluyor.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.