Türkiye'nin hava trafiği arttı

Türkiye'nin hava trafiği arttı

Ukrayna ve İsrail nedeniyle güvenli uçuş trafiği Türkiye üzerine kayarken, hava trafiği yüzde 30 arttı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye hava sahasını kullanan günlük transit uçak trafiğinin 850’den 1.100’e çıktığını söyledi.

HAVA SAHASINI KULLANAN HER UÇAK BEDEL ÖDÜYOR

Bakan Elvan’ın açıkladığı rakamlardan hareket edildiğinde, havadaki trafik, Türkiye’nin Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’ndan (Eurocontrol) alacağı parayı da artırdı. Eurocontrol’ün belirlediği fiyatlara göre Türkiye hava sahasını kullanan her uçak yaklaşık bir bedel ödüyor.

1300 ÇALIŞANA DAĞITILIYOR

Ödenen bu bedeller Eurocontrol’ün Brüksel’deki havuzunda toplanıyor. Bu paraların önemli bir kısmı, havacılık kurumlarında çalışan personele “havacılık tazminatı” olarak ödeniyor. DHMİ seyrüsefer personeli de, bu hizmeti verdiği için tazminattan yararlanıyor. DHMİ üst düzey yöneticileri bu alanda 1.300 personelin olduğunu belirterek “Bazılarının maaşı genel müdürünkinden yüksek” diyor.

UÇAK BAŞINA ÖDEME 120-200 EURO

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı yani Eurocontrol’e Türkiye 1989 yılında katıldı. Bu çerçevede Türkiye de dahil 40 ülkenin hava sahasını kullanan uçak şirketleri o sırada aldıkları hizmet karşılığında bir para ödüyor. Ücretlendirmede ise uçağın ağırlık katsayısı, mesafe katsayısı ve Eurocontrol tarafından her ülke için açıklanan birim fiyatı baz alınıyor. Bu rakam uçağın ağırlığı ve hava sahasını kullandığı dakikalara göre değişse de ortalama 120-200 Euro almak mümkün.

"KÜRESEL GÜVEN TELKİN ETTİĞİMİZİ GÖSTERİYOR"

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “İlk 6 aylık dönemde gerçekleşen trafik sayısı ise 147 bin 620 oldu. Artan hava trafiğine rağmen uçakların sevk ve kontrollerini yapacak altyapı ve tecrübeye sahibiz. Yaşanan gelişmeler Türkiye hava sahasının, artan uçak trafiğine rağmen küresel ölçekte güven telkin ettiğinin göstergesi” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.