YAZAK YAZAR ADAYLARININ PEŞİNDE

YAZAK YAZAR ADAYLARININ PEŞİNDE

2013 Yılında kurulan YAZAK (Yazarlık Akademisi Derneği) düzenlediği öykü yarışmalarıyla yazmaya gönül vermiş olan ve içinde yazarlık yeteneği bulunan genç kalemlerin peşinde.

 Edebiyat alanında başta şiir ve öykü alanında olmak üzere genç yetenekleri tespit etmek ve edebiyatımıza kazandırmak amacıyla kurulan derneğin, faaliyete geçtiği ilk günden beri düzenlediği ödüllü öykü yarışması, geleneksel hale geldi. Bu yıl dördüncüsü yapılan öykü yarışması İstanbul’daki Liseler arasında ve yetişkin grubunda olmak üzere iki kategori altında toplanmıştır.


YAZAK kurucu başkanı, Temrin ve Acemi dergilerinin imtiyaz sahibi olan Yazar-şair Şeref Yılmaz, 2017 yılı Yazak öykü yarışmasına katılımın çok fazla olduğunu, gelen yoğun istek üzerine liseler arası öykü yarışmasının tarihini 24 Şubat’a kadar uzattıklarını belirtmektedir.
Ayrıca yazmaya gönül vermiş olanlar için YARATICI YAZARLIK ATÖLYESİ düzenleyen dernekte başta öykü olmak üzere, editörlük,  kurgu, şiir gibi atölyeler de yer almaktadır. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenlerin www.yazak.org sitesini tıklamaları yeterlidir.
YAZAK’ı, diğer edebi etkinlik gösteren sivil toplum kuruluşlarından ayrılan ince farkın, sadece tanınmış edebiyat ve fikir adamlarını bir araya getirme yerine, ileride ülkenin edebi ve fikri hayatına katkıda bulunabilecek önemli yetenekleri de tespit etmek ve bunları bir araya getirmek olduğunu belirten Şeref Yılmaz,  bu amaçla ayda bir bazen de birkaç ayda bir, kafe türü çeşitli mekânlarda bir araya gelerek tanışma ve edebiyat sohbetleri gerçekleştirdiklerini de belirtmiştir. 



Şeref Yılmaz sözlerine şöyle devam etmektedir: Bu etkinliklerin dışında 7/24 diyebileceğimiz, ülkenin her yanından, hatta yurt dışından bile mail yoluyla bize sürekli olarak şiir, hikâye, deneme türünde çalışmalar gönderiliyor ve bunları sürekli olarak inceliyoruz. Yeterli olmayanları, gerekçeleriyle sahiplerine bildiriyoruz. Yayınlanabilecek düzeyde olanları ise ACEMİ isimli edebiyat dergimize alıyoruz. ACEMİ, iki ayda bir çıkan edebiyat dergisidir. Kültür Bakanlığı 200 kütüphanesiyle dergiye abonedir. En ayırt edici iki özelliği ise Türk edebiyatının en büyük okul dergisi olması ve yazı yazanların büyük kısmının genç ve yeni yetenekler olmasıdır diyerek genç öykücüleri YAZAK’ın faaliyetlerine davet etmektedir.



Yazak yönetim kurulunda bulunan Ayrıca 2017 Liseler Arası öykü yarışmasında seçici kurulda yer alan öykücü-yazar Serpil TUNCER ise günümüzün edebiyat alanında kısırlaştığını, popüler kültürün önde olduğunu, televizyon ve radyo kanallarında ise edebi eserlere yeterince yer verilmediğini, bunun da maalesef edebiyatı olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Sadece öykü yazanlar için kendi çabalarıyla kurduğu  erikagacioyku.com sitesinin de sahibi olan Serpil TUNCER, ilerideki planları için şunları söylemektedir: 
Gününüzden gelecek zamana taşınacak olan edebiyat türlerinden en önemlisi bence öyküdür. Öykü, hızlı yaşayan günümüz insanına hitap etmekte ve giderek kısalmakta belki az da olsa şiire kaymaktadır.  Gittikçe kısalan öyküler ve şiirselleşmiş metinlerle karşı karşıyayız artık. Ayrıca kurgular da ilginçtir. Son on yıl içinde öykünün yükselişte olduğunu söyleyebilirim. 


YAZAK kurucu başkanı Yazar-şair Şeref Yılmaz'ın açıklaması
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.