Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Aday olabilecek vekil aday adayları!..

 Aday listeleri 7 Nisan'da en geç saat 17.00'ye kadar YSK’ya verilecek…
Ak Parti Genel Merkezinin aday tespit çalışmaları ve hassasiyetinin “mevcut şartlar içinde en demokratik ve sağlıklı sistem” olduğu söylenebilir.
Temayül Yoklamaları, eksikliklerine rağmen teşkilat birimlerine (adaylar hakkında fikirlerini beyan etmeleri açısından) tanınan fevkalade güzel bir fırsat. 
Keza parti genel merkezinde komisyonlarda ikili mülakatlar takdir-e şayan bir imkân…
 
Aday tespitinde STK’ların görüşlerinin alınması…
Aday tespit kriterlerine (temayül ve mülakatlardan sonra) STK görüşlerinin sorulmasının eklenmesi çok isabetli olmuştur.
Aynı zamanda bugüne kadar siyasîler tarafından kapısı çalınmayan (belki isimleri dahi bilinmeyen!) STK’ların bundan böyle fonksiyonu daha da artmış olacaktır…
Keşke bu karar aylar önce alınmış olsaydı. Lakin seçimler için biraz geç kalınmış olsa da gelecek seçimler için güzel bir başlangıç olmuştur.
 
Ak Parti bunu başlatmış oldu, muhalefet partileri de kısa sürede taklit ederler!.. Muhalefet partileri Ak Parti’nin nice güzel hizmetlerini ifade etmekten kaçınsalar da menfaatlerine uygun bu gibi uygulamalarından istifade etmek isterler!
 
Kanaat önderlerinin de görüşleri alınmalı!..
Bir-iki elekten geçirilmiş aday listeleri Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlık yapacağı üst kurulun önüne gitmeden önce; özellikle 2 ilâ 5 milletvekili çıkartan illerde “dinî, ictimaî ve siyasî kanaat önderleri” ve daha önce Ak Parti teşkilat birimlerinde vazife almış ama şu anda hiçbir teşkilat biriminde vazifeli olmayan partililerle ikili (özel) istişareler yapılması; doğru aday tespitlerine katkı sağlayacağı söylenebilir.
Hatta mümkün olabilse de Sayın Ahmet Davutoğlu kanaat önderleriyle bizzat görüşebilse!.. 
Ola ki kanaat önderleri, genel başkan dışındaki partililere belki isim zikrederek adaylar hakkında fikir beyan etmekten kaçınmış olabilirler!
 
Hususen 2 ilâ 5 milletvekili çıkartan iller ayrı bir değerlemeye tabi tutulmalı…
2 vekil çıkartan il sayısı; 15… 3 ilâ 5 vekil çıkartan il sayısı; 39… 
Bu 54 vilayette (bilhassa rey oranı % 55-65 seviyesinde olan illerde) bir-iki yanlış aday tespiti 40-50 eksik vekile sebep olabilecekken doğru aday tespiti ise (kararsızları etkilemesi, teşkilatın motivasyonunu yükseltmesi) 50-60 daha fazla vekile vesile olabilir! 400 milletvekilin sırrını da burada aramak gerekir.
Mevcut meclis grubunda “tuzluklardan” şikâyet ediliyor! O tuzluklar oraya kendiliğinden gelmedi ki…
7 Haziranda yeni “tuzlukların(!)” sızmaması için geçmişteki hataların tekrarlanmaması gerekir.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan parti ile direk bağı olmayan bağımsız devlet başkanı olsa da, partinin tabii lideri sıfatıyla 7 Haziran seçimlerinde vekillerin tespitinde lakayt kalacağı düşünülemez.
Muhtemelen Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı son günlerde kesin aday listelerini birlikte karar vereceklerdir!
 
İller çıkaracağı vekil sayısına göre seçim çevrelerine bölünmeli…
Milletvekili Seçimi Kanunu’na göre seçim çevrelerini belirleme yetkisi YSK’ya ait… 
Bugünkü uygulamaya göre; çıkaracağı milletvekili sayısı (18)'e kadar olan iller bir seçim çevresi sayılıyor. Çıkaracağı milletvekili sayısı (19)'dan (35)'e kadar olan iller iki, (36) ve daha fazla olan iller üç seçim çevresine bölünmüş durumda.
Resmî (hukukî) uygulama böyle olmakla beraber, her vilayet, çıkaracağı milletvekili sayısınca (ilçe sayılarına göre) seçim çevresine bölünmeli… 
Mesela Giresun vilayetinde Merkez ilçe dâhil toplam16 ilçe bulunuyor… Çıkardığı vekil sayısı ise 4…
Faraza 126 bin nüfusa sahip Merkez ilçe  (1.)…124 bin nüfuslu Eynesil, Görele, Tirebolu ve Espiye, Çanakçı, Güce, ilçeleri; (2.)… 76 bin nüfuslu Bulancak ve Piraziz;  (3.)… 105 bin nüfusa sahip Keşap, Dereli, Alucra, Ş.karahisar, Çamoluk, Çanakçı, Güce, Yağlıdere ve Doğankent; (4.) seçim çevresi gibi bir tasnif yapılabilse; aday tespitlerinin daha sağlıklı ve kabule şayan olabileceği söylenebilir.
 
Aday dağılımında vilayetin (ilçelerine göre tasnif edilmiş) seçim çevresi dengelerine dikkat edilmeli…
Listelerin ilk saralarına “seçilmem nasıl olsa garanti” deyip yan gelip yatacak ve seçim zamanı seçim bölgesine uğramayacak adaylar konulmamalı!
Liste sıralamasında seçim çevrelerinin nüfus yoğunlukları nazara alınmalı.
 
***
Aday listesine girebilecek aday adayları!..
Ak Parti’nin kuruluş döneminde ve ilk seçimlerde Sayın Erdoğan’ın “Her milletvekiline TBMM’de olduğu gibi seçim bölgelerinde de ‘milletvekili halkla iletişim büroları’ kuracağız, vatandaşın Ankara’ya gelmesini önleyeceğiz” gibi, halka bir müjdesi ve taahhüdü var idi. Bugüne kadar bu gerçekleşmedi.
Böyle bir projeyi bugün gündeme taşıyacak olan aday adayları yarışı diğerlerine göre bir adım önde götürebilir.
Hatta seçim çevresinde açılacak “milletvekili halkla iletişim bürosu”nun  (sekreter dâhil) masraflarını aday adayının  “ben kendim karşılayacağım” gibi bir taahhüdü, seçmen üzerinde fevkalade olumlu bir iz bırakacaktır.
 
Kesin listeye girebilecek adaylarda bulunması gereken vasıflar:
- Aday, aile boyu Ak Partili olmalı…
- Listede en az bir tane Bakanlık veya Grup Başkanvekilliği yapabilecek vasıfta biri olmalı…
- Listede en az bir tane mutlaka Abi’lik yapabilecek vasıfta biri olmalı…
Vilayetlerin mevcut aday adayları arasında Abi’lik yapabilecek biri yok ise, genel merkezdeki Abi’ler böyle vilayetlere dağıtılmalıdır.
 
“Sakın insanların kötüsü ile iyisi senin yanında eşit olmasın. Zira eşitliğin böylesi iyileri iyilikten soğutur, kötülerin de fenalığa meylini devam ettirir.” (Hz. Ali)
 
Vesselam…
24 Mart 2015¬ / 04 Cemâziyelâhir 1436
 
Önceki ve Sonraki Yazılar