Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

AKSA’da Aksaklık bu sene de devam ediyor!..

 Giresun Merkez Akköy’den arıyorlar; “Abi, komşu köylerin elektrikleri yanıyor, bizde yine elektrik yok. Derdimizi anlatacak muhatap da bulamıyoruz!”

İlk bakışta fazla kar yağdığında arıza olması tabiidir.

Lakin Giresun’da arızanın sebebi kar değil, idarî sıkıntıdır.

 

Her kış mevsiminde kar yağdığında aynı şikâyet devam ediyor.

Şikâyetlerin esas sebebi:  Arızaların (elektrik kesintilerinin) fazla olması ve müdahalelerin gecikmesi…

Arızaların sebebi olarak ise,  ömrü tamamlanmış olan trafoların ve enerji nakil hatlarının (yüksek gerilim hatları ve direklerin) yenilenmemesi ve gelişen teknolojiye sektörün ayak uyduramaması gösteriliyor. Yani yatırımların zamanında yapılmaması!

 

AKSA Elektrik; Giresun’da elektrik dağıtımını 30.9.2010 tarihinden üstlendi. Aksa, dağıtım sorumluluğunu üstlenirken enerji nakil hatlarının ne durumda olduğunu biliyordu. Sağlıklı hizmet verebilmek için yatırım taahhüdünde bulunmuştu. Maalesef yıllardır bu taahhüdünü yeterli derecede yerine getirmemiştir.

Aksa taahhüdünü yerine getiremezken, ne hikmettir hiçbir makam ve siyasî irade de ondan hesap sormamış/soramamıştır!

 

Her yıl, her kar yağdığında bizler de bu şikâyetlere tercüman olmaya çalışmışız.

10 Ocak 2015 tarihli “Elektrik Arızalarında AKSA’nın Aksaklığı!” yazımızda, 15.12.2013 tarihli AKSA’da Aksaklık Biter Mi?” başlıklı yazımızdan; “Bir tarafta ömrünü tamamlamış enerji hatları ve trafolar yenilenmezken, diğer yanda arızaya müdahale edecek kalifiye eleman takviyesinin yapılmadığı görülüyor. Hatta tecrübeli idari personel takviyesi gerekirken bazı (deneyimli 6) idari personelin bu süreçte firmadan ayrılmasına müsaade edilmiş veya sebebiyet verilmiş!

Elektrik fatura ödemelerinde bir günlük gecikmeyi af etmeyip açma kapama cezası kesmekte mahir olan idareciler, elektrik kesilmelerinden dolayı karınlıkta kalmanın yanında vatandaşın maruz kaldığı mağduriyetleri (buzdolabındaki yiyeceklerinin bozulması v.s) nasıl tazmin edecekler?

Şikâyetleri nazara almayan, aksaklıklara çözüm üretmeyen veya üretemeyen firma yetkilileri hakkında acaba Valiliğin yaptırım yetkisi yok mudur?" gibi alıntı yaptıktan sonra;  

“Evet, bir sene önce, bilinen şikâyetleri özetlemişiz... Maalesef bir sene boyunca hiçbir şey değişmemiş… Elektriği bilmeyen, teknik olmayan bir müdür, yine Aksa’da müdür!

Yeni yatırım yapılmamış, enerji hatlarında yenileme olmamış… Tecrübeli eleman takviyesi yapılmamış… Ee, bu uygulamanın neticesi de gayet tabii aynı olacak!

Peki, bunun bedelini yine vatandaş mı ödeyecek?” diye sormuştuk.

 

Bu defa, bir yıl sonra yine aynı yerde olduğumuzu görüyoruz.

Bizler âcizane vatandaşın hissiyatına tercüman olmaya gayret ediyoruz.

Artık Aksa’dan sağlıklı bir çözüm üretileceğine inanmıyoruz.

Özellikle Ak Partili siyasetçilerden ve idari makamlardan tedbir ve çözüm bekliyoruz.

İnşallah gereken tedbirler alınır, gelecek yıl aynı yazıyı tekrarlama durumunda kalmalıyız.

 

“Haksızlığa karşı eğilmeyiniz,  zira eğilirseniz hem hakkınızı hem şerefinizi kaybedersiniz” (Hz. Ali)

 

Vesselam…

03 Ocak 2016 / 23 Rebiülevvel 1437

Önceki ve Sonraki Yazılar