Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Bugün 28 Mayıs, Dünya Kıble Günü!..

 Her yıl sadece iki defa, aynı gün ve aynı saatte (Türkiye saatiyle 28 Mayıs saat 12.18 ve 16 Temmuz saat 12.27’de) güneş tam KÂBE-İ MUAZZAMA üzerinde bulunur.
 
Bu iki vakitte, dünyanın o anda gündüz olan yerlerin herhangi birinde güneşe dönen kimse, aynı zamanda KÂBE-İ MUAZZAMA'ya yani KIBLE'ye dönmüş olur.
 
Güneşin tam Kâbe’nin üzerine geldiği 28 Mayıs ve 16 Temmuz günleri DÜNYA KIBLE GÜNÜ olarak kabul edilmiştir.
 
Bugün; 28 Mayıs! 
Bugün Türkiye’nin herhangi bir yerinde (nerede olursa olsun) saat 12.18’de güneşe dönen kimse, KIBLE’ye dönmüş olur. Bu saat, aynı zamanda kıble saatidir.
 
Kıble saati; güneşin, bir yerin, bir şehrin kıble açısına veya belli bir açı farkına (90-180 derece gibi) denk geldiği vakittir. O vakitte güneşe bakılarak kıble tespit edilir.
Kıble saati, namaz vakitleri gibi her şehir için ayrıdır ve günlük olarak değişir. 
Lakin DÜNYA KIBLE GÜNÜ kabul edilen 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerindeki kıble saati; kıble tespiti açısından Türkiye’nin her yerinde aynı saattir.
 
Bugün (28 Mayıs Cumartesi) tam saat 12.18’de güneşe dönenler aynı zamanda kıbleye dönmüş olacaklardır. Bu saatte güneşe dönmek,  aynı zamanda bulunulan yerin kıblesinin doğruluğunu da teyit etmek demektir!
 
Astronomi uzmanları, kıble istikâmetinin tespitinde en sıhhatli ve güvenilir, en pratik metodun kıble saati uygulamasının olduğunu ifade ederler. 
Zira binanın yapısında bulunan demirler, elektrik-telefon kabloları, su, kalorifer ve yangın söndürme boruları ile cep telefonları, telsiz, radyo ve televizyon dalgaları ve benzer sâir faktörlerin pusulanın gerçek yönden sapmasına sebep olduğundan pusulayla kıble tespitinin kıble saati uygulaması kadar  sıhhatli olmadığı iddia edilir. 
 
Vesselam…
28 Mayıs 2016¬ / 21 Şaban 1437


 
Önceki ve Sonraki Yazılar