Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Dünya Kıble Günü

Her yıl sadece iki defa, aynı gün ve aynı saatte (Türkiye saatiyle 28 Mayıs saat 12.18 ve 16 Temmuz saat 12.27’de) güneş tam KÂBE-İ MUAZZAMA üzerinde bulunur.

Bu iki vakitte, dünyanın o anda gündüz olan yerlerin herhangi birinde güneşe dönen kimse, aynı zamanda KÂBE-İ MUAZZAMA'ya yani KIBLE'ye dönmüş olur.

Güneşin tam Kâbe’nin üzerine geldiği 28 Mayıs ve 16 Temmuz günleri DÜNYA KIBLE GÜNÜ olarak kabul edilmiştir.

Bugün; 28 Mayıs! 
Bugün Türkiye’nin herhangi bir yerinde (nerede olursa olsun) saat 12.18’de güneşe dönenler aynı zamanda KIBLE’ye dönmüş olurlar. Bu saat, aynı zamanda kıble saatidir. Bu saatte güneşe dönmek, aynı zamanda bulunulan yerin kıblesinin doğruluğunu da teyit etmek demektir!

Kıble saati; güneşin, bir yerin, bir şehrin kıble açısına veya belli bir açı farkına (90-180 derece gibi) denk geldiği vakittir. O vakitte güneşe bakılarak kıble tespit edilir.

Kıble saati, namaz vakitleri gibi her şehir için ayrıdır ve günlük olarak değişir. 
Lakin DÜNYA KIBLE GÜNÜ kabul edilen 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerindeki kıble saati; kıble tespiti açısından Türkiye’nin her yerinde aynı saattir.

Astronomi uzmanları, kıble istikâmetinin tespitinde en sıhhatli ve güvenilir, en pratik metodun kıble saati uygulamasının olduğunu ifade ederler. Zira binanın yapısında bulunan demirler, elektrik-telefon kabloları, su, kalorifer ve yangın söndürme boruları ile cep telefonları, telsiz, radyo ve televizyon dalgaları ve benzer sâir faktörlerin pusulanın gerçek yönden sapmasına sebep olduğundan pusulayla kıble tespitinin kıble saati uygulaması kadar sıhhatli olmadığı iddia edilir.

Vesselam…
Ahmed Çıtlakoğlu
28 Mayıs Salı 2019 / 23 Ramazan 1440

Önceki ve Sonraki Yazılar