Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ferrero Günah Mı Çıkartıyor?..

 İtalyanların fındıkta yeni oyunu!..
İtalyan Tarım Derneği Türk Fındığının en tehlikeli gıda ürünleri arasında olduğunu açıklıyor!..
Aaa… O da ne?
İtalya olarak sen, fındık ihtiyacının % 90’ını Türkiye’den karşılayacaksın, üstelik fındığı kendi vatandaşın Ferrero eliyle yapacaksın, sonra da karalama kampanyası başlatacaksın!
Hadi oradan!.. Siz kimi kandırıyorsunuz!
 
İtalyan derneğinin bu karalama açıklaması dünya kredi kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu düşürdüklerini açıklaması gibi bir şey!
Bu karalama açıklamasının altında sanki kirli bir senaryo var gibi!
 
Türkiye’de fındığının dâhilde nihaî alıcısı ve ülke dışına ihracatı; Ferrero denilen bir İtalyanlının tekelinde…  
Diğer bir ifadeyle Türkiye’de fındık bir İtalyanlının tekeline terk edilmiş!
Bu fındık tekeli İtalyan firması 20 yıldır Türkiye’de faaliyette… 19. Fındık fabrikası Manisa’da Kurulu. 
Ferrero denilen bu fındık firması dünya fındık pazarının da baş aktörü.
 
***
Türkiye, toplam dünya fındık üretiminin  % 75'ini ve fındık ihracatının da %80’ini gerçekleştirmesine rağmen maalesef fındık fiyatının tespitinde söz sahibi olamıyor.
İnisiyatif tamamen bu İtalyan firmasının tekeline terk edilmiş. İki üç yıldır, fındık rekoltesi ne olursa olsun, genelde serbest piyasa fiyatının tespitinde kriter olan arz ve talep kanunu bu fındık tekeli İtalyan sayesinde işlemez durumda…
Fındıkta fiyat, Ferrero ne diyorsa o!
Bu İtalyan, kedinin yumağıyla oynadığı gibi fındık fiyatıyla, fındık üreticileri ve yerli fındık tüccarlarının kaderiyle oynuyor!
 
Bu öyle bir firma ki, nedense Tarım ve Ticaret Bakanları dahi bu firmanın maniple oyunlarına müdahale edemiyorlar!
 
Bu firmaya karşı son iki yıldır Türkiye’de ciddi bir tepki var…
Fındığın bu İtalyanlının tekelinden kurtarılması için devletin fındığa müdahalesinin sıkça konuşulduğu, belki de müdahalenin yapılacağı bir zamanda İtalya’dan kara bir bulut yükseliyor: 
İtalyan Tarımcılar Derneği (İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu) Coldiretti, Türkiye fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesine koyduğunu ilan ediyor!
 
Bu spekülatif, saçma haber üzerine başta Hükümet yetkilileri olmak üzere Ziraat ve Ticaret Odalarından, duyarlı basın mensuplarından anında protestolar yükselirken, dikkat çekici bir protesto da fındık tekeli İtalyan Ferrero’dan geliyor!..
 
İtalyan Tarım Derneği Türk fındığını en tehlikeli ürünler arasına koyarken, İtalya’ya Türk fındığını ihraç eden yine İtalyan Ferrero, Coldiretti’nin açıklamalarını sözde eleştirerek Türk fındığının kalitesini savunuyor! 
Enteresan değil mi?..
 
Sanki danışıklı dövüş gibi geliyor!.. 
Sanki son yıllarda, hatta son günlerde fındık fiyatını maniple ediyor diye aleyhinde çokça konuşulmaya başlanılan İtalyan Ferrero, günah çıkartmak veya kendini aklamak için küçük ve basit bir senaryoyu sahneye koymuş gibi!
Karşılıklı paslaşma!.. Yerse tabii!
 
 
***
Kaldı ki İtalyanlara niye kızılıyor ki?.. İtalyanlar İtalyanlığını yapıyor!
Fındık tekelini İtalyanların eline terk edenler utanmalı! Onlar sorgulanmalı!
Fındığın ve fındık çiftçi ve tüccarının kaderini hem İtalyanların tekeline terk edeceksiniz, hem de onlardan şikâyetçi olacaksınız! 
İtalyan Ferrero belli ki işini iyi yapıyor… Tüccar kazanmak için mücadele eder! Ferrero’da kazanmak için Türkiye’ye gelmiş olmalı. Görülen o ki, iyi de kazanıyor! 
 
***
Hiç kimse boşuna uğraşmasın, Türk fındığının kurtuluşu; ancak İtalyan Ferrero’dan kurtulmak ve onun tekelini kırmakla mümkündür!
Bu tekel kırılmadığı müddetçe, kim ne yaparsa yapsın, kim ne derse desin; sadece oyalanmak, boşa zaman geçirmek olur… Dolayısıyla Ferrrero’nun ekmeğine yağ sürmek olur!
 
***
Kısa vadede devlet fındığa mutlaka müdahale etmelidir. Devletin müdahalesi olmadan Ferrero tekilini kısa vadede kırmak mümkün olmayacaktır.
 
Uzun vadede (gelecek yıllarda) Fiskobirlik seviyesinde yeni bir müessese mutlaka kurulmalıdır. Fonksiyonunu bitirmiş bugünkü Fiskobirlik’le bu iş yürümez!
Ancak devletin fındığa müdahale sürecinde Fiskobirliğin personel ve depolama imkânları (maliyeti düşük) bir fırsattır.
 
“Bir ahmak misk için fena kokuyor derse canın sıkılmasın. Çünkü bu söz saçmadır. 
Eğer bu söz soğan için söyleniyorsa: “Böyledir!” de, onu tasdik et. Kokmuş beyinlilik yapıp da itiraz etme.” (Şeyh Sâdî Şîrazî)
 
Vesselam…
19 Ekim 2016 / 18 Muharrem 1438 
 
Önceki ve Sonraki Yazılar