Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Fındık da acil ve şok çözüm!..

 Türkiye, toplam dünya fındık üretiminin yaklaşık % 75'ini,  fındık ihracatının da %79’unu gerçekleştiriyor.
 
Türkiye’de fındığın ihracatı ve üretimi maalesef bir İtalyan firmasının tekeline terk edilmiş…
Dünya fındık ticaret ve üretimini de tekiline almış olan İtalyan firma sahibi (iftiharla!) sözde açıklama yapıyorum derken inceden inceye tehdit sallıyor: “Dünya genelindeki fındık üretiminin yüzde 40'ını biz kullanıyoruz. Size şunu garanti edebilirim, yıl boyunca, kışın da dâhil taze fındığa sahip olacağız ve bunun için özellikle Şili, Avustralya ve Güney Afrika'da, dünyanın güneyinde fındık ekimi yaptık.Türkiye'den yazın, dünyanın güneyinden ise kışın taze fındığı elde edeceğiz. Bu da bizi rakipsiz kılıyor, çünkü her daim en taze malzemeye sahip olacağız.”
 
İtalyan firma sahibi açıkça şimdiden ilan ediyor: “Bundan böyle kışın Türkiye’den fındık almayacağım!.. Ocak-Nisan ayları arasında fındık fiyatı artacak diye artık kimse ümitlenmesin, erkenden fındığını bana getirip teslim etsin” diyor.
 
Evet, fındık tekeli malum İtalyan, kedinin yumağıyla oynadığı gibi fındığın geleceğiyle ve Türk çiftçisiyle oynuyor!
 
Fındığı bu İtalyalının tekeline terk edenler, buna göz yumanlar, gereken muhalefet ve müdahaleyi yapmayan ve gereken mücadeleyi vermeyenler utansın!
Yoksa, takriben 550 bin üreticinin 240 bininin ortak olduğu, 50 kooperatiften müteşekkil Türkiye’nin fındık devi FİSKOBİRLİK’in yumuşak operasyonla piyasadan çekilmesinin arkasında da bu yabancı eller mi bulunuyor?!..
 
Üretici eylemi önemli, lakin yetersizdir!...
Fındık üreticilerinin ve tüccarlarının protesto eylemleri önemli… Lakin yetersizdir.
Gereği yapılmaz ve tedbir alınmazsa bu eylemler; devlet idaresine karşı halkı sokak eylemlerine kışkırtan ajanların, bu eylem kalabalıklarını oturdukları kiralık binaların pencerelerinden seyrederken duydukları sevincini hatırlatır!
 
Acil çözüm!..
Fındık, yabancı İtalyan tekilinden kurtarılmalıdır.
Devlet, acilen fındık alımlarına müdahale etmelidir.
Müdahale alımları başlayıncaya kadar;
Malum İtalyan firmasına anlayacağı dille cevap verilmeli; onun mallarının alınması ve tüketilmesi protesto edilmelidir.
Üreticiler ve yerli tüccarlar malum İtalyan firmasına 15 liranın altında fındık satmama kararı alınmalı ve fındık satmamalıdır!
Orta vadede;
Türkiye fındık üretiminin %90’ını karşılayan özellikle Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon, Düzce, Sakarya illerin milletvekilleri organizasyonunda “fındık politikasında müşterek hareket etme” kararı alınmalı… 
Aynı zamanda bu illerin Ziraat Odaları ve Ticaret Borsaları müşterek fındık politikası üretmeli ve uygulamalıdır.
 
“Bir kunduracının elinde kuyumcunun aleti, Kuma ekilmiş dane gibidir” (Hz.Mevlana)
Vesselam… 
11 Şubat 2016 / 02 Cemaziye’l-evvel 1437 
 
Önceki ve Sonraki Yazılar