Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Fiskobirlik şaibeden kurtulmalı!

Fiskobirlik… 
10-15 yıl öncesine kadar fındık denilince ilk akla gelen; dünya markası, ciddi, güvenilir, 200 bininin üzerinde ortağı olan dev bir kuruluş, örnek bir üretici kooperatifi iken… Bugün ortaklarıyla irtibatı kesilmiş, fındık piyasasında etkinliği ve gücü kalmamış, fındık pazarındaki kaybını market işletmeciliğiyle kapatmaya çalışan, sanki tasfiye hazırlıkları yapan miadını doldurmuş bir kooperatif görüntüsü veriyor!..
 
Bugünkü gelinen safhada, artık “Fiskobirlik bu hale nasıl geldi, sorumluları kimlerdir?” gibi bir tartışmanın içine girmenin hiçbir anlama yok…
Önemli olan; bundan sonra nelerin yapılabileceğinin, nasıl hareket edilmesi gerektiğinin tartışılmasıdır.  
Tam bunları tartışalım derken, son günlerde Fiskobirlikle alakalı yeni bir takım iddialar zihinleri meşgul eder hale geldi.
 
İddia o ki: “Kasım/2015 ayında 14.50 civarında seyreden fındık fiyatı bir ara aniden 15 liraya yükseldi… 15 liralık fiyat bir gün bile sürmedi…  1-2 saatlik zaman diliminden sonra fiyatlar tekrar düşüşe geçti… Bu süre zarfında Fiskobirlik’e emanete fındık bırakan bazı şahısların hesapları 15 liradan ödeme yapılarak kapatıldı… 15 liralık fiyat; normal bir piyasa fiyatı değil de sanki bazı şahısların hesaplarının kapatılması için “özel şahıslara özel bir fiyat” idi…”
 
Bu iddia, çok vahim bir iddia…
Bu iddia, Fiskobirlik yöneticilerini zan altında bırakacak derecede tehlikeli bir iddia!
Bu iddialara (aynı zamanda bir kooperatif ortağı sıfatıyla) inanmak istemiyoruz… İhtimal dahi vermiyoruz. Lakin “Bir şeyin şuyûu vukuundan beterdir!” kaidesi gereği, bu mes’elede gerçeği de öğrenmek istiyoruz.
 
Fiskobirlik yöneticileri bu şaibeden kurtulmalıdır. 
Fiskobirlik yöneticileri, 15 lira fiyattan;
“- 50 kooperatifin hangilerinde, ne kadar fındık alınmıştır?
- Emanete fındık bırakanlara ödeme yapılarak hesabı kapatılanlar var mıdır?
- Ödeme yapılan emanetçiler arasında birlik ve kooperatiflerde yönetim kurulu üyesi olanlar var mıdır?
- Emanete fındık bırakanların dışında başka şahıslardan fındık alımı yapılmış mıdır?
- Fındık alım işlemleri günün hangi saatlerinde olmuştur?
- 15 liranın üzerinde fındık satışı yapılmış mıdır?” gibi hususlarda, bir an önce kamuoyunu tatmin edici açıklama yapmalıdır. 
***
Denetleme kurul ve kurumları devreye girmeli!..
Fiskobirlik yönetiminden bu hususlarda tatmin edici bir açıklama gelmez veya gecikirse, Fiskobirlik yöneticilerinin şaibeden kurtarılması ve kooperatif ortaklarının güveninin sarsılmaması adına devletin ve hükümetin denetleme kurul ve kurumları bu iddiaları soruşturmalıdır. 
 
“Bir problemin güç olduğunu bana söyleme; eğer o zor olmasaydı, zaten bir problem olmazdı.” (Foch)
 
Vesselam…
20 Mart 2016 / 11 Cemâziye’l-Âhir 1437
 
Önceki ve Sonraki Yazılar