Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

İstanbul'un Fethinin 566. yıl dönümü!..

29 Mayıs 1453…
Konstantiniyye’nin Fethi..
Fethi gerçekleştirecek komutan ve asker; Resûl-i Ekrem (sav) Efendimizin  “ne güzel emir!” ve “ne güzel asker!” müjdesine ve methine mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmed Han ve askerleri..
***
Bir çağın kapanıp yeni bir çağın açıldığı, sadece şehrin değil gönüllerin de fethedildiği, hem milli tarihimiz hem de dünya tarihi için bir dönüm noktası olan İstanbul'un Fethi, bir iki satırlık anma mesajlarıyla geçiştirilemeyecek derecede önemli tarihi bir hadisedir.
 
Anma günleri, tarihimizi ve fatihlerimizi anlamak ve anlatmak için olmalıdır.
 
İstanbul’un fethini anmak demek:
- Fatih’i tanımak, anlamak ve anlatmak demektir. 
 
- Resûl-i Ekrem (sav) Efendimizin “Letüftehannel Kostantiniyyetü veleni’me’l emîrü emîrühâ veleni’me’l ceyşü zâlike’l ceyşü” (Konstantiniyye elbet feth olunacaktır. Onu fethedecek emîr ne güzel emîrdir ve o ordu ne güzel ordudur.) hadis-i şerifini anlamak demektir.
 
- Eba Eyyüb el Ensari hazretlerini tanımak ve anlamak demektir.
 
- Ayasofya  Camisini anlamak demektir. 
Ayasofya Camisi hakkın batıla galebesinin sembolüdür..  
Ayasofya Camii fetih nedeniyle Fatih'in öz malıdır. Onu cami olarak vakfetmiştir. Kıyamete kadar camii olarak kalması gerekmektedir. 
 
- Ulubatlı Hasan'ı anlamak demektir. Ulubatlı Hasan’ın aşk ve şevkini anlatmak demektir.
 
 
 
***
Fatih'i anlamak için, Necip Fazıl’ın ifadesiyle “uçurum dibinden dağ başına bakarak ve uçurumu göremeyerek değil, dağ başından uçuruma göz atarak ve her an yüksekliğin şartını içimizde gizli tutarak hükme varmak lâzımdır.”
 
Anma günlerinde duyulan heyecan sadece şerefli tarihimizden kaynaklanan heyecan olmamalı,  bundan sonra yapacağımız fetihler için duyacağımız heyecan olmalıdır.
***
Son yıllarda her yıl 29 Mayıs yaklaşırken İstanbul’un Fetih gününü hatırlarken, merhum Necmeddin Erbakan Hocamızın 29 Mayıs Fetih kutlamalarını hatırlamamak mümkün değil!..
 
Ne idi o, her yıl değişik bir vilayette tertiplenen, ülkenin dört bir tarafından otobüslerle gençlerin akın ettiği o muhteşem gençlik mitingleri!.. Miting dönüşü gençlerdeki o heyecan ve o mücadele azmi, görülmeye değerdi… O heyecan anlatılmaz, ancak yaşayan bilir!
***
29 Mayıs Gençlik Mitinglerinden bir anı:
Giresun’dan iki otobüs mitinge gidiyoruz. Yatsı ezanı okundu. Otobüsteki bir kısım arkadaşlar namazı camide cemaatle kılalım dediler. Durduk. Caminin imamı fetih gençliğini görünce namazda Fetih suresini okudu. Namaz sonrası hareket ettiğimizde bir genç otobüs mikrofonundan kuran okumaya başlamıştı ki İlçe çıkışında otobüsümüz teröristlerce taranıyor. Fatsa, o dönem sol grubun kurtarılmış bölgelerinden… Bizim namazda olmamızı fırsat bilen teröristler ilçe çıkışında yol üzerine pusu kurmuşlar. Otobüsün bir tarafı kurşunlardan mazgal mazgal olmuş. Kurşun bir gencimizin ceketinin düğmesini koparıyor, bir gencimizin hafif göbek üzerini sıyırıyor. Şoförümüz “ben askerde komandoydum, yattım kurşunlardan kurtuldum diyor. Bu saldırı, gençleri yıldırmıyor. Korku salmıyor. O gün otobüste olan gençlerimizden hayatta olanlara, sağlıklı nice hayırlı ömürler dileğiyle selam olsun. Vefat edenler varsa; Allah rahmetiyle ve affıyla muamele eylesin.
***
Delikanlım! İşaret aldığın gün atandan! 
Yürüyeceksin! Millet yürüyecek arkandan! 
Sana selâm getirdim Ulubatlı Hasan'dan!
 
Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın; 
Fâtih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!
 
Bırak, bozuk saatler yalan yanlış işlesin! 
Çelebiler çekilip haremlerde kışlasın! 
Yürü aslanım, fetih hazırlığı başlasın
 
Yürü, hâlâ ne diye kendinle savaştasın? 
Fâtih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!
(Arif Nihat Asya)
 
***
İstanbul'un Fethi’nin 566. yıl dönümü vesilesiyle başta Güzel komutan Fatih Sultan Mehmed Han ve güzel askerleri olmak üzere bütün aziz şehitlerimizi ve 29 Mayıs anma günlerinin unutulmaz ve müstesna ismi Necmeddin Erbakan Hocamızı rahmetle ve şükranla yad ediyoruz.
 
Vesselam…
Ahmed Çıtlakoğlu
29 Mayıs Çarşamba 2019 / 24 Ramazan 1440
 
Önceki ve Sonraki Yazılar