Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ramazan’a Hazırlanmak!..

 01 Haziran Pazartesi akşamı Berat gecesi…18 Haziran Perşembe; Ramazan’ı Şerif’in 1’i…
 
Recep ayına Rasulullah aleyhisselam Efendimizin "Allahümme bârik lenâ fî Recebe ve Şa'ban. Ve belliğnâ Ramazân.” (Allah’ım, Recep ve Şa’bân aylarını bize mübarek kıl (bereketli aylar haline getir) ve bizi Ramazân’a kavuştur.) duasıyla girdik.
 
Recep, Şaban, Regaip, Miraç ve Berat; Ramazan ayının yaklaştığını haber veren ve ikaz eden adeta ışıklı yol levhaları gibidir…
Recep ayında ışıklı levha yanıp sönüyor; dikkat!.. Ramazan ayına 2 ay var!..
Şaban ayındaki  ikaz lambası; dikkat!.. Ramazan’a 1 ay kaldı!..
Berat gecesi mesajı (bir manada); dikkat!.. Ramazan ayına 15 gün kaldı!..
 
Ramazan’a hazırlık…
Ramazan ayı; oruç ayı, ibâdet ayı, amel ayı, bildiklerimizi uygulama ve manevi hasat zamanı…
Ziraatta hasat döneminden önce bahçenin gübreleme ve ilaçlaması ne ise, manevi hasat ayı Ramazan’dan önce nefis tezkiyesi ve kalp tasfiyesi de o olmalıdır!
 
Nasıl ki hac hazırlıklarına 2-3 ay öncesinden başlanılıp hacı adayları eğitime alınıyor, hac ve umreyle alakalı ilmihal bilgileri ihrama girilmeden önce veriliyorsa, oruç ve Ramazan’da yapılacak ibadetlerle alakalı bilgiler de Ramazan’dan önce verilmelidir.
 
Camiler; iç temizliği, aydınlatılması ve ses düzenleriyle nasıl ki Ramazan’dan önce hazırlanıyorsa, cemaat de fikren ve zihnen Ramazan’dan önce hazırlanmalıdır!
 
Nasıl ki namaz ilmini öğrenmeden doğru namaz kılmak, hac ilmini öğrenmeden hakkıyla hac yapmak mümkün değilse, oruç ilmini öğrenmeden de hakkıyla (doğru) oruç tutmak mümkün olamayacaktır!
 
Maalesef Recep ve Şaban ayı içinde irşat programlarında Ramazan ve oruçla alakalı pek mevzu gündeme gelmedi… Hiç değilse Şaban ayının son günleri iyi değerlendirilmeli.
 
“Ramazan’a özel” indirimli fiyat günleri!...
Özel anma günlerinde hediye paketleri hazırlayıp indirimli fiyatlar uygulayan Müslüman tüccar ve esnaflar, Alış-Veriş Merkezleri, konfeksiyon ve triko mağazaları, tatlı ve pasta imalathaneleri, çiçekçi ve kuyumcular; bu özel indirimli fiyat uygulamalarını mübarek kandil gecelerinde,  hususen Ramazan öncesi 2-3 gün (Ramazan zammı uygulayan istismarcı ve fırsatçı tüccar ve esnaflara inat!) içersinde de yapmalı…
 
İlgili Bakanlıklar, Valilikler ve Belediyeler, Ticaret ve Esnaf Odaları; Sebze, meyve ve Gıda maddelerinde “Ramazan zammı” fırsatçılığını önleyici tedbirler almalı!.. 
 
***
11 ay boyunca İslâma ve Müslümanlara küfreden, hakaret eden, İslâmî değerler ve Müslümanlarla alay eden TV, radyo ve gazetelerin, Ramazan ayında Müslümanların dinî ve manevî duygularını istismar maksadıyla (daha fazla kazanmak adına) verecekleri promosyon ve yayın tuzaklarına dikkat edilmeli!..
 
***
Anlatmak kolay, örnek olmak zor!..
Diyanette vazifeli vaizler ve imam-hatipler… TV ekranlarında ve radyo mikrofonlarında arz-ı endam eden Hoca Efendiler, hatipler… Gazete köşelerinde fikir beyan eden yazarlar; anlattıkları ve yazdıkları İslamî emir ve yasakları, tavsiye ve ikazları; kendi nefislerinde uyguluyor olmalılar…
 
Bilenler bildiklerini yaşamazlar ve bu hal ve hareketleri de açıkça görülür ise, böyle tebliğin dinleyen ve okuyanlar üzerinde ne derece etkisi olacaktır?
Bilenler bildiklerini yaşamıyor… Lakin dinleyenler ve okuyanlar; öğrensin ve yaşasın deniliyor!
 
İnşallah kalben, fikren ve ilmen hazırlanmış olarak Ramazan’a kavuşmak ve Ramazan’dan hakkıyla istifade edebilmek, anlatılanları ve yazılanları, okuduklarımızı ve dinlediklerimizi anlamak, anlattıklarımız ve yazdıklarımızla, okuduklarımız ve dinlediklerimizle amel etmek, önce kendi nefislerimizde tatbik etmek temenni ve duasıyla…
 
“Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz?” (Saff suresi 61/2)
 
Vesselam…
31 Mayıs 2015 / 13 Şaban 1436
 
Önceki ve Sonraki Yazılar