Ahmed ÇITLAKOĞLU

Ahmed ÇITLAKOĞLU

Saraya Sultan, Sultana Saray lazım!..

 “Sultan Erdoğan, Erdoğan; Padişah!” tartışması, son zamanlarda iki farklı kesimde gündemi işgal ediyor…
BİRİ:  Kelimenin asli manasını bilenler; yerinde bir tabirle tarihî ve manevî özlemlerini açığa çıkartıyorlar… Takdir ve özlem ifadesi!
DİĞERİ: Ya kelimenin aslî manasını iyi bilen tarih ve maneviyat düşmanı, ülkenin ve milletin gücünden rahatsızlık duyan malum çevreler… 
Yahut kelimelerin aslî manasını bilmeyen,  tarihî ve manevî duyguları körelmiş veya gelişmemiş, ya da malum çevrelerin mukallidi gafil kesim ki bunlar istihza için bu tartışmanın içinde yer edinmeye çalışırlar.
 
***
Oysaki Sultan; İslam devletlerinde özellikle Sünni Müslüman hükümdarlarına verilen bir unvandır.  "Padişah, hakan, han, hükümdar" manalarında kullanılır, iktidar sahibi demektir.
Türkler, hükümdarlarına Sultan değil, Padişah unvanını kullanmış… 
İsimle beraber (Sultan Osman, Sultan Fatih, Sultan Abdülhamid gibi) “Sultan” kelimesi kullanılırken yalın olarak “Padişah” unvanı tercih edilmiştir.
 
***
Saray; sözlükte “hükümdarların ve devlet başkanlarının veya dinî liderlerin ikâmet ettiği veya kamu işlerinin yürütüldüğü muntazam ve tantanalı, görkemli ve gösterişli büyük yapı” diye tarif edilir…
Yapımları yüksek maliyet gerektirdiği için tarih boyunca hükümdarların zenginliğinin, gücünün ve bulundukları bölgenin gelişmişliğinin bir simgesi olarak gösterilmiştir. 
 
***
Osmanlı Sultanları, Sultan oldukları için bu unvanla anılmamışlar, bilakis Osmanlı gibi âli bir devlete hükümdar oldukları için Sultan ve Padişah unvanına layık görülmüşlerdir.
 
Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan da Sultan ve Padişah gibi hareket ettiği için değil, Türkiye gibi güçlü bir devletin hükümdarlığını üstlendiği için Sultan ve Padişah unvanını layıkıyla hak etmektedir!
 
“Sultan Erdoğan” demek; Yüce Türk devletinin hükümdarı, idarecisi demektir.
Sultan Abdülhamid yerine Abdülhamid Han, Sultan Mahmud yerine Mahmud Han unvanları kullanıldığı gibi “Cumhurbaşkanı Erdoğan” denilirken “Sultan Erdoğan”  denilmesinde de bir beis yoktur.
Ha Cumhurbaşkanı Erdoğan, ha Sultan Erdoğan!.. 
Tabii ki Saraya Sultan, Sultana da Saray lazım!..
 
“Hangi bir kavme Cenab-ı Hak lûtfedecek olursa, onlara, akıllı, fikirli, adaletli padişah verir. Bilakis hangi ülkeyi viran etmek isterse, saltanatı bir zalimin eline bırakır.” (Şeyh Sâdî Şîrazî)
 
Vesselam…
22 Kasım 2015 / 10 Safer 1437
 
Önceki ve Sonraki Yazılar