Gündemlerimizi Film Gibi Yaşıyoruz

Osmanlıda nasıldı bilmem ama cumhuriyet mazimizde ve günümüzde insanımız pek politik. Hele hele gün isimlerini dizilerden seçen bir millet olarak siyasi gündemlerimizi de aynı keyfe kattığımız aşikâr. Nasıl katmayalım, valla azıcık ucundan seyretmeyedur, bağımlılık yapıyor vesselam. Gerilim var, komedi var, merak var, heyecan var, iç içe girift kurgular var, dram var, entrika var, şantaj var.
 
 Şimdilerde en meşhur soru belli; cumhurbaşkanı kim olacak? Basında, toplumda çeşitli varyasyonlarıyla konuşuluyor, tartışılıyor.
 
Peki, benim heybemde neler var:
 
· Muhtemelen cumhurbaşkanı Erdoğan olacak. Çünkü millet onun şahsında cumhurbaşkanlığı makamının kazanacağı yeni misyon ve vizyonu merak ediyor. İlk defa doğrudan seçimle iş başına gelecek cumhurbaşkanı zaten farklı olacak. Bir de o kişi Erdoğan olursa klasik cumhurbaşkanı olmayacağına dair yaygın kanaat var.
 
· Üç dönem kuralı kesin olduğu için ve Erdoğan'ın siyasetten elini ayağını çekmeyeceği de belli olduğu için kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı aşikâr. Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olacak, başbakanlık koltuğuna da Bülent Arınç geçecek seçime kadar. Üç dönem kuralı sebebiyle koltuğu genel seçim döneminde Gül’e bırakacak. Böylece Bayburt modeline de gerek kalmayacak. Partinin kurucuları olarak tanıdığımız üçlüden Gül; başbakan-cumhurbaşkanı oldu. Erdoğan; başbakan oldu, cumhurbaşkanı olacak ama Arınç hiçbiri olmadı. Onun da gönlünü hoş tutma ve hakkaniyet adına geçici de olsa başbakanlık koltuğuna oturması muhtemeldir.
 
· Erdoğan cumhurbaşkanı olur, başbakanlık geçici olarak Arınç'a bırakılır. Genel seçimlerden sonra Davutoğlu veya Efgan Ala başbakanlığı devralabilir. Gül, nahif siyaseti sebebiyle paralel yapıya karşı zaaf içinde olabilir. Davutoğlu ya da Ala bu yönde iş görebilecek nokta görünüyor.
 
· Diğer partiler blok halinde hareket etmek isteyebilirler ama bu konuda tam bir mutabakat sağlayabilirler mi, orası muallâk. Zaten HDP grubu baştan tavrını belirlemiş. Yakında isimler dolaşmaya başlar. Şimdilik duyduklarımız; Haşim Kılıç, Deniz Baykal, Mansur Yavaş, İlker Başbuğ… Belki Mustafa Sarıgül.
 
· Blok partiler, sürpriz bir çıkış yapıp AK Parti'den biri üzerinde de mutabakat teşebbüsünde bulunabilirler. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını engelleme maksadıyla böyle bir yola başvurmaları da muhtemeldir. Kim olur bu isim; Numan Kurtulmuş, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Süleyman Soylu, belki de Abdullah Gül…
 
· Yerel seçimlerde siyasi rakipler olarak daha çok Erdoğan-Gülen dikkat çekti. Muhalif grup adeta Gülen etrafında kenetlenmişti. Belli mi olur belki de mutabakat sağlanan isim Gülen olur. Gerçi gülen üniversite mezunu değil ama üniversiteleri olduğundan bahisle fahri mezuniyet yolu bulunabilir. Bu defa Türkiye'ye gelmesi sorun olacak. Eğer muhalif kanat Çankaya yerine Pensilvanya'ya ikna olursa neden olmasın. Hem yerel seçimlerde cemaatin siyasi gücü % 0 civarlarındaydı. Belki Gülen'in adaylığı ile daha makul bir orana yükselebilir.
 
Gelecek bölümde mesele biraz daha netleşmiş olacak inşallah.
Önceki ve Sonraki Yazılar