SEÇİM 2011İN MESAJLARI

Seçim sonuçları vatana-millete hayırlı uğurlu olsun, diyerek girelim söze. Sanırım bu seçimde tüm partiler için beklenen oldu. AK Parti tarihe damgasını vuracak bir başarıya imza attı. CHP hem oylarını hem de milletvekili sayılarını arttırmayı başardı. MHP barajın üstüne çıkma konusunda muazzam bir başarı gösterdi. BDP milletvekili sayısında önemli artış sağladı. Halk mecliste %95 civarında temsil hakkı buldu. Hâsılı mecliste temsil edilen partilerin tümü kendilerini ve partililerini memnun edecek argümanlara sahip oldu.

 Erdoğan’ın seçim akşamı yaptığı konuşmasında kucaklayıcı, uzlaşmacı bir politika takip edeceğinin işaretlerini verdi. Muhalefet görevi alan partilerin de aynı politikayı benimsemelerinde fayda var, çünkü çatışmacı politikanın halk tarafından oylanmadığı pek çok kere görülmüş oldu.

 Erdoğan’ın konuşmasında ulusal bir lider olmaktan öte uluslararası bir lider söylem oluşturduğu dikkatlerden kaçmadı. Halkın verdiği güvenoyu, sadece halkımızın değil birçok Türk-İslam milletlerin de beklentilerinden kendilerini sorumlu tuttuğunu vurguladı. Halkımız ustalık döneminin marifetlerini heyecanla beklemektedir. Kaldı ki halkımızın güvenoyu, umduğunu bulamadığı takdirde aldatıcı olabilir. AK Parti bu dönem çok daha üstün performans sergilemek durumundadır.

 Bu süreçten sonra muhalefet partileri de kendi durumlarını iyi etüt etmelidirler. Çünkü karşılarında sıradan bir rakip yok. Oy oranlarına bakılırsa yarım-çeyrek-yarım çeyrek gibi bir açık var. İnsanımızın ve dünyanın değişen vizyonunu iyi tespit edip doğru müdahaleleri yapmada daha titiz davranmalılar. Bana kalırsa ilk işareti de anayasa hazırlığında göstermelidirler.

 CHP Kılıçdaroğlu liderliğinde oylarını arttırdı. Bu artışın temelinde CHP deki değişim hareketinin Anadolu’ya yayılmasıdır. Fakat AK Parti’nin de CHP kalelerindeki politikaları sonucu önemli oy artışı bu bölgelerde CHP’yi sarstı. Eğer CHP kendi kalelerine sahip çıkmayı başarabilmiş olsaydı %30’ların üstüne çıkması muhtemeldi. Ben, Kılıçdaroğlu’nun ilk sınavını başarıyla sonuçlandırdığı kanaatindeyim. CHP’deki bu değişimin doğru politikalar ile desteklenmesi durumunda halk tabanını daha da genişletebileceği kanaatindeyim.

 MHP bu seçim sürecine yaralı olarak girdi. Parti yönetiminin tasfiyesi ile Bahçeli yalnız kaldı. Fakat buna rağmen %13 itiraf etmek gerekirse beklemediğim bir sonuçtu. Öte yandan belli ki MHP mevcut politikaları ile en iyi olasılıkla %20’lere ulaşamaz. MHP’nin derhal bütün politikalarını yeniden dizayn ederek yeni bir vizyon ile geniş alanlı bir politika geliştirme mecburiyeti doğmuştur. Hem de milletvekili sayısındaki önemli düşüş şu haliyle önümüzdeki süreçte şansını zora sokacaktır.

 BDP’nin başarısı Kürt sorunu algısını yeniden değerlendirmemize neden olacaktır. PKK ile olan teması sürekli gün yüzüne çıkartılmasına rağmen meclisteki temsili yetini arttırması önemli bir argüman. Gerçi bu durumun bir sebebi de Erdoğan’ın milliyetçi sayılabilecek çıkışları olduğu kanaatindeyim. Bence AK Parti en az başarı sağladığı bölge BDP alanı olmuştur. Anayasadan sonra en önemli konulardan biri sanırım Kürt sorunu olacaktır. Bu konuda da AK Partinin daha ezberi bozucu politikalar üretmesi gerekecektir.

 Hakkını vermek lazım; AK Parti bugün her partinin ulaşmak istediği bir noktada bulunuyor. Ortaya koyduğu performansın halk tarafından oylandığının keyfini yaşıyor. Ortaya koyduğu performans Türk siyasetinin kategorisini de halkımızın beklentilerini de yükseltmiştir. Bundan sonraki süreçte hangi parti iktidar olursa olsun bu tür üstün performans ile sınanacaktır. Bu vaziyet Türkiye’nin geleceğinin her halükarda parlak olduğunun işaretidir.

 AK Partiye 3. döneminde başarılar dileriz. Fakat sadece AK Partiye değil ben CHP’ye de MHP’ye de BDP’ye de başarılar dilerim. Hepsinin başarısı milletimizin başarısı olacaktır. Partiler milletimize hizmet için vardır.

 Başarılar dileriz.



YAZARIN DİĞER YAZILARI İÇİN TIKLAYIN

Önceki ve Sonraki Yazılar